Mansikkakakkua ja kanaa – Japanin "perinteisillä" jouluherkuilla on erikoinen historia

KFC-Japani
Friteerattu kana ja mansikanmakuiset herkut kuuluvat japanilaiseen jouluun. Kuvassa mansikkatäytteisiä mochi-riisikakkuja sekä pikaruokaketju KFC:n kanakori.

Kun Suomessa otetaan joulukinkku uunista ja avataan glögipullot, Japanissa leikataan auki joulunpunainen mansikkakakku ja syödään uppopaistettua kanaa.

"Mansikkakakkujen hinnat korkeimmillaan 30 vuoteen". "Kana pysyttelee joulun ykkösruokana".

Tällaisiin otsikoihin on voinut törmätä Japanin tiedotusvälineissä joulun alla. Siinä missä Suomessa uutisoidaan kinkun paistotavoista, Japanissa on totuttu täysin erilaiseen jouluperinteeseen ja ruokakulttuuriin.

Japanissa vain reilu prosentti kansasta identifioi itsensä kristityiksi, vaikka monet kristilliset tavat, kuten länsimaiset kirkkohäät, ovat suosittuja.

Joulun vietto ei siksi ole perinteisesti kuulunut maan kulttuuriin, mutta länsimaista on tuotu erilaisia jouluvaikutteita 1900-luvulla, ja moni näistä on integroitunut hyvin omalaatuisella tavalla osaksi Japanin joulukulttuuria vuosien saatossa. 

Mansikkakakku miehitysjoukoilta

Suomalaisille kesäherkkuna tuttu mansikka on Japanissa kaikkea muuta kuin kesäinen.

Kallis, kirkkaanpunainen ja makea marja yhdistetään usein joulunaikaan, ja perinteisimmillään se kuuluu keskelle valkeaa, pyöreää kermakakkua. Mansikat ja kakut täyttävät kauppojen ja leipomoiden herkkuosastot joulun tienoilla.

Japanin lippua sattumoisin muistuttava kakku on ollut japanilaisille rakas herkku jo yli puoli vuosisataa, mutta sen historia ei alunperin liity jouluun. Kulttuuriantropologi Hideyo Konagaya on selvittänyt kakkuperinteen historiaa tutkimuksessaan.

Amerikkalaiset miehittivät Japanin vuonna 1945 sen hävittyä toisen maailmansodan. Miehitys kesti vuoteen 1952, ja tuona aikana miehittäjät toivat maahan ruoka-apua, jonka mukana syntyi myös paljon uusia ruokakulttuurin muotoja.

Esimerkiksi perinteisenä japanilaisena ruokana pidetty, 1900-luvun alussa kiinalaisen nuudelikeiton pohjalta kehitetty raamen popularisoitiin kunnolla vasta tuohon aikaan, kun ruoka-apu tulikin riisin sijaan vehnän muodossa, ja nuudeliruoat nousivat suosioon.

Talous alkoi sodan jälkeen kasvaa, ja tavallisilla perheillä alkoi olla varaa ostaa ennen luksustuotteina pidettyjä hyödykkeitä, kuten maitoa ja jauhoja.

Amerikkalaisen kulutuskulttuurin eräänlaisena symbolina pidettyä kermakakkua alettiin nähdä japanilaisissakin ruokapöydissä, ja samoihin aikoihin myös joulun juhliminen opittiin länsimaisen kulttuurin levitessä miehittäjien kautta.

Moni tuontitavarana tullut juhlintatapa yhdistyi, ja mansikkakakku miellettiin nopeasti nimenomaan jouluiseksi herkuksi, joka syötiin yhdessä joulupöydässä. 

KFC:n kana-ateria suosituin jouluruoka

Toinen yllättävä japanilainen jouluperinne on friteerattu kana-ateria.

Perinne lähti alunperin liikkeelle 1970-luvulla, jolloin Nagoyaan avatun amerikkalaisen pikaruokaketjun Kentucky Fried Chickenin eli KFC:n myymälä päätti tarjota jouluista kana-ateriaa kampanjatuotteena.

Jouluinen kanakori eli "party barrel" lanseerattiin kaikkiin ketjun japanilaisiin ravintoloihin vuonna 1974, ja se muodostui nopeasti perinteeksi. 

Kyodo Newsin kyselyn mukaan kana on edelleen suosituin jouluruoka, ja 80 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa kanaa jouluna.

Tapaa on myös kritisoitu esimerkiksi eläinoikeusjärjestö PETAn toimesta – se järjesti joulun alla Japanissa mielenilmauksia, sillä joulusesongin vuoksi teurastetaan miljoonia kanoja.

Erikoisen perinteen muodostumista selittää osaltaan se, että joulu ei ole länsimaiseen tapaan Japanissa sukujuhla, vaan sitä vietetään usein pariskuntien ja ystävien kesken.

Joulu ei ole Japanissa vapaapäivä, vaan työt ja koulu jatkuvat normaalisti. Perheen kanssa joulupöytään kerääntyminen ei ole tapana, joten take-away -kanakori sopii hyvin juhlaan. 

Joulupukki tulee Suomesta

Vaikka joulu ja sen viettotavat poikkeavatkin meillä totutusta, on Japanissakin joulunviettoon totuttu. Joulukoristeet ja lahjojen antaminen kuuluvat asiaan, ja lapsetkin odottavat useissa perheissä joulupukkia saapuvaksi.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että toisin kuin Yhdysvalloissa, Japanissa joulupukin uskotaan asuvan Suomessa.

Joulupukki on perinteisesti saapunut Japaniin vierailulle ennen joulua Finnairin koneella, mutta perinne on ollut koronan vuoksi tauolla kolme vuotta. Tänä vuonna joulupukki teki taas vierailun Japaniin

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja