Kun Suomessa otetaan joulukinkku uunista ja avataan glögipullot, Japanissa leikataan auki joulunpunainen mansikkakakku ja syödään uppopaistettua kanaa.
"Mansikkakakkujen hinnat korkeimmillaan 30 vuoteen". "Kana pysyttelee joulun ykkösruokana".
Tällaisiin otsikoihin on voinut törmätä Japanin tiedotusvälineissä joulun alla. Siinä missä Suomessa uutisoidaan kinkun paistotavoista, Japanissa on totuttu täysin erilaiseen jouluperinteeseen ja ruokakulttuuriin.
Japanissa vain reilu prosentti kansasta identifioi itsensä kristityiksi, vaikka monet kristilliset tavat, kuten länsimaiset kirkkohäät, ovat suosittuja.
Joulun vietto ei siksi ole perinteisesti kuulunut maan kulttuuriin, mutta länsimaista on tuotu erilaisia jouluvaikutteita 1900-luvulla, ja moni näistä on integroitunut hyvin omalaatuisella tavalla osaksi Japanin joulukulttuuria vuosien saatossa.
Mansikkakakku miehitysjoukoilta
Suomalaisille kesäherkkuna tuttu mansikka on Japanissa kaikkea muuta kuin kesäinen.
Kallis, kirkkaanpunainen ja makea marja yhdistetään usein joulunaikaan, ja perinteisimmillään se kuuluu keskelle valkeaa, pyöreää kermakakkua. Mansikat ja kakut täyttävät kauppojen ja leipomoiden herkkuosastot joulun tienoilla.
Japanin lippua sattumoisin muistuttava kakku on ollut japanilaisille rakas herkku jo yli puoli vuosisataa, mutta sen historia ei alunperin liity jouluun. Kulttuuriantropologi Hideyo Konagaya on selvittänyt kakkuperinteen historiaa tutkimuksessaan.



