Mandariinit ja klementiinit myyvät nyt kuin häkä – tämä ostotaktiikka takaa makeamman hedelmän

Hanna Sumari neuvoo, miten valmistuu aromikas mandariinikuusi.

Erilaisten sitrushedelmien suosio on nyt huipussaan suomalaisissa ruokakaupoissa. K-ryhmästä paljastetaan mielenkiintoista nippelitietoa pikkusitruksista: mandariineista, klementiineistä sekä satsumoista.

Videolla: Hanna Sumari neuvoo, miten valmistuu aromikas mandariinikuusi.

Syksyllä villitsivät hattaranmakuiset viinirypäleet, tänä talvena voi herkutella ekstramakeilla klementiineillä ja mandariineilla. K-ryhmän mukaan niin sanottuja pikkusitruksia myydään joulukuussa yli 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa ja tammikuussa on appelsiinien huippusesonki.

Yhteensä K-ruokakauppojen valikoimissa on noin tusinan verran erilaisia pikkusitruslajikkeita, joiden saatavuus vaihtelee vuodenajan mukaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan joulu- ja tammikuussa.

Erityisen makeita klementiinejä asiakkaiden toiveesta

Suomalaiset ovat innostuneet hedelmien eri lajikkeista ja tarjontaa on kehitetty sen mukaisesti. Esimerkiksi juuri K-kauppoihin saapuneet klementiinit ovat erityisen makeita Clemenules-klementiinejä, joiden sokeripitoisuus on korkea.

– Clemenules-lajikkeen satokausi loppuu tammikuun lopulla. Helmikuun alussa lajike vaihtuu, ja Pirkka Parhaana saa sen jälkeen Orri-mandariineja, kertoo hedelmien osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen K-ryhmän päivittäistavaratoimialalta.

K-ryhmän tilaistojen perusteella sitrusten ostamisessa on melko vähän alueellista hajontaa muutamia eroja lukuunottamatta: pikkusitrusten ostaminen korostuu erityisesti marras-joulukuussa Kymenlaaksossa. Tammikuussa pikkusitrukset korostuvat erityisesti kantahämäläisten ostoskoreissa. 

Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen lisäksi Uudellamaalla ostoskoreihin päätyy muuta maata enemmän pikkusitruksia marras- joulu ja tammikuussa. Vähiten pikkusitruksia ostetaan Pohjanmaalla, siellä ostoskoreihin päätyy pikkusitruksia todennäköisemmin appelsiini – oli sitten marras-, joulu- tai tammikuu. 

5 faktaa sitruksista: Makeimmillaan kauden lopussa

•    Pikkusitruksia ovat mandariini, klementiini ja satsuma. 

•    Alkuperämaa ja lajike vaihtelevat saatavuuden mukaan, eniten sitruksia tuodaan Espanjasta.  

•    Kauden ensimmäiset hedelmät ovat kirpeimpiä. Kauden edetessä makeus lisääntyy ja kirpeys taittuu. 

•    Pikkusitrukset kuuluvat olennaisesti suomalaisten joulupöytään ja talvella valikoima on laajin: joulukuussa pikkusitruksia myydään 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa. Appelsiinien sesonki on huipussaan tammikuussa, jolloin sitä myydään 8-kertainen määrä heinäkuuhun verrattuna.

•    Säilykkeenä myytävissä hedelmäsalaateissa olevat pikkusitruslohkot ovat lähestulkoon aina satsumia, koska lohkojen ”kalvot” ovat helpommin irrotettavissa kuin klementiinin. 

Lähde: K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.