Mandariinit ja klementiinit myyvät nyt kuin häkä – tämä ostotaktiikka takaa makeamman hedelmän
Erilaisten sitrushedelmien suosio on nyt huipussaan suomalaisissa ruokakaupoissa. K-ryhmästä paljastetaan mielenkiintoista nippelitietoa pikkusitruksista: mandariineista, klementiineistä sekä satsumoista.
Videolla: Hanna Sumari neuvoo, miten valmistuu aromikas mandariinikuusi.
Syksyllä villitsivät hattaranmakuiset viinirypäleet, tänä talvena voi herkutella ekstramakeilla klementiineillä ja mandariineilla. K-ryhmän mukaan niin sanottuja pikkusitruksia myydään joulukuussa yli 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa ja tammikuussa on appelsiinien huippusesonki.
Yhteensä K-ruokakauppojen valikoimissa on noin tusinan verran erilaisia pikkusitruslajikkeita, joiden saatavuus vaihtelee vuodenajan mukaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan joulu- ja tammikuussa.
Erityisen makeita klementiinejä asiakkaiden toiveesta
Suomalaiset ovat innostuneet hedelmien eri lajikkeista ja tarjontaa on kehitetty sen mukaisesti. Esimerkiksi juuri K-kauppoihin saapuneet klementiinit ovat erityisen makeita Clemenules-klementiinejä, joiden sokeripitoisuus on korkea.
– Clemenules-lajikkeen satokausi loppuu tammikuun lopulla. Helmikuun alussa lajike vaihtuu, ja Pirkka Parhaana saa sen jälkeen Orri-mandariineja, kertoo hedelmien osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen K-ryhmän päivittäistavaratoimialalta.
K-ryhmän tilaistojen perusteella sitrusten ostamisessa on melko vähän alueellista hajontaa muutamia eroja lukuunottamatta: pikkusitrusten ostaminen korostuu erityisesti marras-joulukuussa Kymenlaaksossa. Tammikuussa pikkusitrukset korostuvat erityisesti kantahämäläisten ostoskoreissa.
Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen lisäksi Uudellamaalla ostoskoreihin päätyy muuta maata enemmän pikkusitruksia marras- joulu ja tammikuussa. Vähiten pikkusitruksia ostetaan Pohjanmaalla, siellä ostoskoreihin päätyy pikkusitruksia todennäköisemmin appelsiini – oli sitten marras-, joulu- tai tammikuu.
5 faktaa sitruksista: Makeimmillaan kauden lopussa
• Pikkusitruksia ovat mandariini, klementiini ja satsuma.
• Alkuperämaa ja lajike vaihtelevat saatavuuden mukaan, eniten sitruksia tuodaan Espanjasta.
• Kauden ensimmäiset hedelmät ovat kirpeimpiä. Kauden edetessä makeus lisääntyy ja kirpeys taittuu.
• Pikkusitrukset kuuluvat olennaisesti suomalaisten joulupöytään ja talvella valikoima on laajin: joulukuussa pikkusitruksia myydään 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa. Appelsiinien sesonki on huipussaan tammikuussa, jolloin sitä myydään 8-kertainen määrä heinäkuuhun verrattuna.
• Säilykkeenä myytävissä hedelmäsalaateissa olevat pikkusitruslohkot ovat lähestulkoon aina satsumia, koska lohkojen ”kalvot” ovat helpommin irrotettavissa kuin klementiinin.
Lähde: K-ryhmä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje