Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maistuuko ruokasi puulta? Syy saattaa löytyä ainesosaluettelosta

Suosituista herkuista löytyy selluloosaa. Kuvituskuva.
Suosituista herkuista löytyy selluloosaa. Kuvituskuva.Shuttestock
Julkaistu 22.11.2017 09:28

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Elintarviketeollisuudessa yleisesti käytetyn sellun ei ole todettu aiheuttavan ihmisille vaaraa. Ajatus puusta osana päivittäistä ruokavaliota saattaa kuitenkin nostaa kulmia.

Natriumkarboksimetyyliselluloosaa, tuttavallisemmin selluloosakumia, tehdään nimestäkin päätellen selluloosasta – eli siis puusta. Sen lisäksi, että ainetta käytetään esimerkiksi tapettiliistereissä, lateksimaaleissa ja poraöljyissä, sitä löytyy myös ruoista.

Elintarvikkeiden ainesosaluettelosta sellun tunnistaa lisäainemerkeistä E460, E461, E462, E463, E465, E466 ja E468.

Sellua käytetään muun muassa pehmiksissä, jäätelöissä, pirtelöissä, suklaissa, juustoissa, eineksissä, leivissä ja muissa leivonnaisissa. Selluloosan virka on toimia sakeuttajana, täyteaineena ja kosteuden säilyttäjänä. Esimerkiksi jäätelön ainesosana sellu estää jääkiteiden syntymisen.

Selluloosaa käytetään elintarviketeollisuudessa halpuutensa ja myrkyttömyytensä vuoksi. Elintarviketurvallisuusvirasto ei ole määritellyt selluloosaa sisältäville lisäaineille päivittäistä enimmäissaantia.

Karboksimetyyliselluloosa on kuitenkin eläinlääketieteessä tunnettu allergeeni. Sitä sisältävän paikallispuudutusgeelin on raportoitu aiheuttaneen myös ihmisille allergisia reaktioita, esimerkiksi ihottumaa.

Ruokien lisäaineena käytetyn selluloosan allergisoivaa vaikutusta ei ole liiemmin tutkittu, sillä siihen liitetyt allergiareaktiot ovat harvinaisia.

Lähteet: Evira, Duodemic-lehti

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäLääkärit varoittavat raportissaan: Nämä ruoista löytyvät kemikaalit voivat vaarantaa lasten terveydenPossua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältääTutkimus: Ruokiin lisättävä yleinen lisäaine voi aiheuttaa syöpääVihreä Lanka: Myrkyllisiä siemeniä suomalaiskaupoissa – myydään valheellisesti syövän hoitoonTäysin kaloriton maapähkinävoi hämmästyttää – "en voi suositella tällaisia tuotteita kenellekään"
JäätelöSuklaaJuustoLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jäätelö
  • 17.9.09:51
    Ruoka

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 5.8.17:02
    Ruoka

    Mitä eroa on jäätelöllä ja gelatolla?

  • 25.7.15:38
    Kesä

    Näin nopeasti jäätelö suli 29 asteen helteessä – lopputulos yllättää

  • 21.7.07:40
    Ruoka

    Nestlén jenkkijäätelöihin iso muutos

  • 16.7.11:03
    Helle

    Näitä tuotteita suomalaiset hamuavat helteellä, voivat loppua