Maistuuko ruokasi puulta? Syy saattaa löytyä ainesosaluettelosta

poika ja jäätelö
Suosituista herkuista löytyy selluloosaa. Kuvituskuva. Shuttestock

Elintarviketeollisuudessa yleisesti käytetyn sellun ei ole todettu aiheuttavan ihmisille vaaraa. Ajatus puusta osana päivittäistä ruokavaliota saattaa kuitenkin nostaa kulmia.

Natriumkarboksimetyyliselluloosaa, tuttavallisemmin selluloosakumia, tehdään nimestäkin päätellen selluloosasta – eli siis puusta. Sen lisäksi, että ainetta käytetään esimerkiksi tapettiliistereissä, lateksimaaleissa ja poraöljyissä, sitä löytyy myös ruoista.

Elintarvikkeiden ainesosaluettelosta sellun tunnistaa lisäainemerkeistä E460, E461, E462, E463, E465, E466 ja E468.

Sellua käytetään muun muassa pehmiksissä, jäätelöissä, pirtelöissä, suklaissa, juustoissa, eineksissä, leivissä ja muissa leivonnaisissa. Selluloosan virka on toimia sakeuttajana, täyteaineena ja kosteuden säilyttäjänä. Esimerkiksi jäätelön ainesosana sellu estää jääkiteiden syntymisen.

Selluloosaa käytetään elintarviketeollisuudessa halpuutensa ja myrkyttömyytensä vuoksi. Elintarviketurvallisuusvirasto ei ole määritellyt selluloosaa sisältäville lisäaineille päivittäistä enimmäissaantia.

Karboksimetyyliselluloosa on kuitenkin eläinlääketieteessä tunnettu allergeeni. Sitä sisältävän paikallispuudutusgeelin on raportoitu aiheuttaneen myös ihmisille allergisia reaktioita, esimerkiksi ihottumaa.

Ruokien lisäaineena käytetyn selluloosan allergisoivaa vaikutusta ei ole liiemmin tutkittu, sillä siihen liitetyt allergiareaktiot ovat harvinaisia.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!