Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suuri huijaus paljastui: 100-prosenttinen suosikkijuusto sisältääkin puuta

Yhdysvalloissa myytävistä parmesaaniraasteista löytyi isoja määriä selluloosaa.
Yhdysvalloissa myytävistä parmesaaniraasteista löytyi isoja määriä selluloosaa. Shutterstock
Julkaistu 22.02.2016 17:29

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Parmesaaniraasteista on löytynyt suuria määriä selluloosaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain Food and Drug Administration kertoo raportissaan, että osasta markkinoilla olevista parmesaanijuustoista on löytynyt puusta tehtyä lisäainetta. Selvitystyö alkoi jo vuonna 2012, jolloin paljastui, että Castle Cheese -juustonvalmistaja käytti ”100-prosenttisesti aidoksi” mainostamassaan parmesaanijuustossa halpaa, puusta tehtyä täyteainetta.

Kovat italialaiset juustot, kuten parmesaani, vaativat paljon aikaa kypsyäkseen. Kypsytyksen aikana parmesaanista katoaa nestettä, minkä seurauksena valmista juustoa syntyy painossa mitattuna vähemmän. Tämän vuoksi jotkut valmistajat lisäävät valmistusvaiheessa juuston joukkoon halpaa selluloosaa täyteaineeksi.

Center for Dairy Researchin mukaan selluloosa on luonnollinen ja turvallinen lisäaine, mutta sen käyttö on karannut käsistä. Sallittu määrä selluloosaa on yleensä kahdesta neljään prosenttia, mutta monet juustonvalmistajat ovat ylittäneet suosituksen.

Bloomberg Newsin tutkimuksen mukaan jotkut ruokakaupoissa myytävistä juustoista saattavat olla oikeaa juustoa vain 40-prosenttisesti.

Esimerkiksi Essential Everyday 100 % -parmesaaniraasteesta löytyi selluloosaa 8,8 prosenttia ja Wal-Martin Great Value 100 % -parmesaaniraasteesta 7,8 prosenttia.

Lähde: Women's Health

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaanTotuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsiÄlä mene lankaan! Yksi seikka juustopaketissa paljastaa, onko parmesaanisi aitoaHS: Fanta ei olekaan Suomessa samaa kuin muuallaPossua jogurtissa ja tuholaismyrkkyjä teessä – katso, mitä ruokasi oikeasti sisältää
JuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti