Suuri huijaus paljastui: 100-prosenttinen suosikkijuusto sisältääkin puuta

parmesaani
Yhdysvalloissa myytävistä parmesaaniraasteista löytyi isoja määriä selluloosaa. Shutterstock

Parmesaaniraasteista on löytynyt suuria määriä selluloosaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain Food and Drug Administration kertoo raportissaan, että osasta markkinoilla olevista parmesaanijuustoista on löytynyt puusta tehtyä lisäainetta. Selvitystyö alkoi jo vuonna 2012, jolloin paljastui, että Castle Cheese -juustonvalmistaja käytti ”100-prosenttisesti aidoksi” mainostamassaan parmesaanijuustossa halpaa, puusta tehtyä täyteainetta.

Kovat italialaiset juustot, kuten parmesaani, vaativat paljon aikaa kypsyäkseen. Kypsytyksen aikana parmesaanista katoaa nestettä, minkä seurauksena valmista juustoa syntyy painossa mitattuna vähemmän. Tämän vuoksi jotkut valmistajat lisäävät valmistusvaiheessa juuston joukkoon halpaa selluloosaa täyteaineeksi.

Center for Dairy Researchin mukaan selluloosa on luonnollinen ja turvallinen lisäaine, mutta sen käyttö on karannut käsistä. Sallittu määrä selluloosaa on yleensä kahdesta neljään prosenttia, mutta monet juustonvalmistajat ovat ylittäneet suosituksen.

Bloomberg Newsin tutkimuksen mukaan jotkut ruokakaupoissa myytävistä juustoista saattavat olla oikeaa juustoa vain 40-prosenttisesti.

Esimerkiksi Essential Everyday 100 % -parmesaaniraasteesta löytyi selluloosaa 8,8 prosenttia ja Wal-Martin Great Value 100 % -parmesaaniraasteesta 7,8 prosenttia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja