Maistuuko pastakastikkeesi säilyketomaatilta? Syy saattaa piillä tässä unohdetussa ainesosassa

tomaattikastike mauste
Shutterstock

Välimerellistä makua pastaruokiinsa kaipaavan ei kannata pelätä rasvaa, sillä oliiviöljy on italialaisten mukaan herkullisen tomaattikastikkeen salaisuus. Ja sitä kannattaa lisätä reilusti.

Jos tomaattikastikkeesi maistuu ennemminkin säilyketomaateille kuin pastakastikkeelle, syy tähän löytyy todennäköisesti lähempää kuin uskotkaan. 

Huffington Post -sivuston haastattelemien italialaisten mukaan kastikkeeseen saadaan makua, kunhan siihen uskalletaan lisätä riittävästi oliiviöljyä. Vaikka valkosipuli ja itse tomaatit ovatkin tärkeitä raaka-aineita kastikkeen valmistuksessa, oliiviöljy on se, joka tekee kastikkeestasi täydellisen. 

Desilitra öljyä kastikelitraa kohden on sopivasti

Trattoria del Moro -ravintolaa pitävän Emiliana Livin mukaan oliiviöljy on perusraaka-aine jokaisessa italialaisessa ruokalajissa – ilman öljyä ei voida puhua ruoanlaitosta.

Poimi Jamie Oliverin supertomaattikastikkeen resepti talteen tästä

Samoilla linjoilla on myös toscanalainen Adio Provvedi, jonka mukaan oliiviöljyn lisääminen ruokaan on kuin taikaa. Oliiviöljy sitoo raaka-aineiden maut yhteen tehden kastikkeesta täyteläisen ja suussa sulavan. 

Sopiva määrä öljyä on noin 2–3 ruokalusikallista kahden hengen tomaattikastikeannosta kohden. Osa italialaisista on puolestaan sitä mieltä, että reilu desilitra litraa kastiketta kohden on juuri sopivasti. Tarkoilla määrillä ei kuitenkaan ole merkitystä, kunhan lisäät öljyä riittävästi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.