Maistuuko kallis punaviini edullista paremmalta? Viiniasiantuntija vastaa kysymykseen, jota sinäkin olet taatusti pohtinut
Asiantuntijan mukaan alemman hintaluokan viinit ovat usein aloittelijoille kalliita laatuviinejä varmempia valintoja.
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin viineistä viiniasiantuntijan johdolla.
Onko kallis punaviini automaattisesti edullista parempaa? Ei, vastaa viiniasiantuntija Gunilla Hultgren Karell. Asiantuntijan mukaan ainakaan aloittelijoiden ei välttämättä kannata sijoittaa kalliiseen viinin.
Eri hintaluokka, erilainen tuotanto
Asiantuntijan mukaan edullisia viinejä valmistetaan yleensä suuria määriä kerrallaan, ja rypäleet ovat todennäköisesti kasvaneet laajoilla alueilla, joissa rypäleiden koneellinen korjaaminen on mahdollista. Näiden viinien kohdalla myös kypsytys ja varastointiaika jäävät usein lyhyiksi.
Vaikka edullisten viinien tuotanto on yksinkertaisesti kalliita viinejä halvempaa, viinit voivat tästä huolimatta maistua erinomaiselta.
– Puhutaan yleensä cocacola-viineistä. Tiedät mitä saat. Ne maistuvat hyvälle, mutta niissä ei ole erityistä luonnetta, asiantuntija selittää.
Viinien eroihin oppii kokeilemalla
Kalliimman hintaluokan viineissä on usein enemmän luonnetta ja vivahteita, joten näitä viinejä ostaessa sinun tulee tietää tarkkaan, millaisen viinin oikein haluat. Vaikka viini olisi kuinka kallis, sen makumaailma ei välttämättä vastaa lainkaan sitä, mitä viiniltä oikein odotit.
Edulliset viinit ovat puolestaan niin kutsuttuja varmoja valintoja ja sopivat yhteen useimpien ruokien kanssa.
– Haluan rohkaista testaamaan aika ajoin kalliimpia viinejä. On hauskaa haastaa makunystyröitä, Karell kannustaa.
Jos haluat oppia lisää eri hintaluokan viineistä, Karell kehottaa ostamaan samasta rypäleestä samalla alueella tuotettuja viinejä ja vertailemaan niiden eroja. Saatat oppia jotain mullistavaa.
Lähde: Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka