Maistaisitko? Tšernobyl-viina on alueen ensimmäinen myytävä elintarvike 35 vuoteen – viranomaisilta tyly temppu

shutterstock_1642750852
Tältä näytti Atomik-vodka vuonna 2019. Uusi omenapohjainen Atomik-viina vedettiin markkinoilta ennen kuin se ehti myyntiin. Shutterstock/Atomik

Tšernobylin ydivoimalan läheisyydessä valmistettiin ensimmäinen kuluttajille suunnattu elintarvike 35 vuoteen. Ukrainan viranomaiset ovat kuitenkin takavarikoineet koko tuore-erän, kertoo BBC.

Tšernobylissa toimiva The Chernobyl Spirit Company -alkoholiyritys teki historiaa ja lanseerasi 1 500 pullon erän Atomik-viinaa. Kyseessä on ensimmäinen kuluttajille myyntiin suunnattu elintarvike, joka on valmistettu vuoden 1986 tuhoisan ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen onnettomuusalueen lähellä. Atomikia valmistavan yrityksen mukaan koko erä tuotetta kuitenkin takavarikoitiin maaliskuussa ja se päätyi Kiovan syyttäjänvirastoon.

Yritys odottaa nyt Ukrainan turvallisuuspalvelujen tutkinnan lopputulosta. Juomavalmistajilla ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole aavistustakaan, miksi Iso-Britannian markkinoille tarkoitettu juomaerä takavarikoitiin.

– Näyttää siltä, että he syyttävät meitä väärennettyjen ukrainalaisten valmisteveromerkkien käytöstä, toteaa professori Jim Smith.

Tutkijana työskentelevä Smith vietti monta vuotta tutkien Tšernobylin eristettyä aluetta ennen kuin perusti The Chernobyl Spirit Company -alkoholiyrityksen ukrainalaisten kollegoidensa kanssa.

– Tässä ei ole järkeä, koska pullot ovat tarkoitettu Ison-Britannian markkinoille ja ne on selvästi merkitty voimassa olevilla Ison-Britannian valmisteveromerkeillä.

Tutkijat ovat työskennelleet Tšernobylin 4000 neliökilometrin eristetyllä alueella selvittääkseen, voiko ydinkatastrofin kokeneessa paikassa kasvattaa turvallisesti esimerkiksi viljaa. Atomik-viinan yhtenä tarkoituksena olikin todistaa, että alue voidaan palauttaa tuottavaan käyttöön. Tällä hetkellä tuotteiden kasvattaminen ja myyminen saastuneella maaperällä on laitonta.

Juoma testissä jo 2019: "Ei ole yhtään radioaktiivisempaa kuin mikään muukaan vodka"

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Kun Atomik-juomaa ensimmäisiä kertoja testattiin, se oli vodkapohjainen. BBC:n toimittaja maistoi Atomik-vodkasta tehtyä martinia vuonna 2019. Tuolloin professori Smith kertoi, että juoma ”ei ole yhtään radioaktiivisempaa kuin mikään muukaan vodka”.

Sittemmin Smith kollegoineen muokkasi juoman reseptiä ja teki siitä omenapohjaisen viinan vodkan sijaan. Omenat kasvavat BBC:n mukaan Narodichin alueella, joka on eristetyn alueen välittömässä läheisyydessä. Siellä maataloustuotteiden valmistaminen on tiukasti valvottua, mutta ei laitonta.

Juomayrityksen tavoitteena oli ohjata osa Atomik-viinan tuotoista Narodichin ja muiden ydinvoimalaonnettomuuden talousvaikutuksista kärsineiden yhteisöjen kehittämiseen. 

BBC ei tavoittanut Ukrainan viranomaisia kommentoimaan juomien takavarikointia. 

Lähteet: BBC, Atomikvodka

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja