Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mahtava liharuoka on hitti vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

Karjalanpaisti perunoiden tai perunamuusin kera on ihanaa lohturuokaa syksyyn.
Karjalanpaisti perunoiden tai perunamuusin kera on ihanaa lohturuokaa syksyyn.MTV
Julkaistu 07.11.2024 17:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Milloin söit viimeksi karjalanpaistia? Tämä "kaikkien aikojen liharuoka" sopii mainiosti vaikka isänpäiväviikonlopun ruokapöytään. 

Karjalanpaisti on perinneruokaa, jota voidaan pitää yhtenä kansallisruoistamme. Karjalanpaisti sijoittui nimittäin toiseksi vuonna 2017 järjestetyssä kansallisruokaäänestyksessä, johon osallistui yli 50 000 suomalaista. Karjalanpaisti hävisi ykkössijan täpärästi ruisleivälle.

Perinteinen pataruoka on loistava vaihtoehto esimerkiksi isänpäiväviikonlopun ruokana. Osaatko jo tehdä karjalanpaistia?

Lue myös: Miten kuorit ja pilkot juurekset? Kokki Sasu Laukkoselta tärkeä vinkki

Näin perinteinen karjalanpaisti tehdään

Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Perinteisessä versiossa on kuitenkin aina mukana tiettyjä elementtejä. 

Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää esimerkiksi kaupan valmiiksi pakattua karjalanpaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.

Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti. 

Lähde: Suomi syö ja juo

Kiistelyn aiheeksi nousee usein se, kuuluvatko eri juurekset karjalanpaistiin.

Hotelli- ja ravintolamuseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista tarkemmin:

– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.

Nappaa ohje: Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti

Lue myös: Vappu Pimiä ostaa joulupöytäänsä aina yhden valmisruoan: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

Katso myös: Muistatko vielä? Gordon Ramsay maistoi Huomenta Suomessa suomalaista perinneruokaa ja pöyristyi

5:04Gordon Ramsay maistoi Huomenta Suomessa suomalaista perinneruokaa ja pöyristyiKatso Gordon Ramsayn maistelut vuodelta 2007.

Lisää aiheesta:

Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaNyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaaSuomen ostetuin valmisruoka-ateria jakaa mielipiteet: Söisitkö ketsupin ja raejuuston kanssa?"Kaikkien aikojen liharuoka" on superhelppo valmistaa – milloin söit viimeksi?Tiesitkö tätä karjalanpaistista? Paras tapa valmistaa klassikkoruoka Kaikkien aikojen liharuoka! Paras tapa valmistaa karjalanpaistia – myös Kari Aihinen luottaa tähän neuvoon
RuokaLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • Eilen10:41
    Elokuvat

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • Eilen08:21
    Ravitsemus

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ti17:24
    Sienet

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • ti14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja