Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maailman kallein pähkinä on oikea rasvapommi – tiesitkö näitä faktoja?

Shutterstock
Julkaistu 25.01.2015 08:04

MTV LIFESTYLE

Maailman kalleimmaksi luokiteltu pähkinä on myös varsin rasvaista herkkua.

Tällä hetkellä maailman kallein pähkinä on Australiasta alkuperäisin oleva macadamiapähkinä, toiselta nimeltään australianpähkinä. Macadamia luokitellaan maailman arvokkaimmaksi pähkinäksi, koska sen viljely ja käsittely on työlästä ja monimutkaista.

– Macadamiapähkinä on erittäin vaikeasti kasvatettava, sillä se kasvaa juuri siinä tahtiin, kun se itse haluaa. Lisäksi se vaatii optimaaliset olosuhteet. Macadamia tuottaa ensimmäiset pähkinänsä vasta noin seitsemänvuotiaana, Itu Biodyn Oy:n toimitusjohtaja Marika Auersalmi kertoo.

Rapea ja rasvainen australianpähkinä muistuttaa hyvin paljon hasselpähkinää, mutta on kooltaan hitusen isompi. Lisäksi macadamian kuori on erittäin kova, ja siksi sitä on vaikea rikkoa.

– Jos pidät kuorittua macadamiapähkinää hetken kädessä, huomaat kuinka öljy suorastaan siirtyy käteen. Pähkinä on nimittäin 80-prosenttisesti rasvaa. Australian kuivassa autiomaassa se on ollut erinomainen ravintoaine, Auersalmi kuvaa.

Runsaasti ravintoaineita

Macadamian maku on pehmeän voimainen, joka selittyy pähkinän korkealla rasvapitoisuudella. Vastaavasti siinä on vähemmän hiilihydraatteja kuin muissa pähkinöissä. Macadamiapähkinä sisältää myös omega-7-rasvahappoa, antioksidantteja,  B- ja E-ryhmän vitamiineja sekä muun muassa kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Macadamiapähkinät sopivat esimerkiksi keittoon ja salaattiin sekä rasvaisuutensa vuoksi mitä parhaiten myös erilaisten kastikkeiden ja pestojen raaka-aineeksi. Niitä käytetään myös runsaasti jälkiruoissa ja leivonnassa. Ruoanlaiton ja napostelun ohella macadamiapähkinää hyödynnetään muun muassa myös ihonhoidossa ja kosmetiikassa.

100 grammaa macadamiapähkinöitä sisältää:
Rasvaa: 75,8 g
Proteiinia: 7,9 g
Hiilihydraatteja: 13,8 g
Energiaa: 718 kcal
Ravintokuituja: 8,6 g

TESTAA RESEPTI: Mokka-macadamia-semifreddo

Kokeile myös muita pähkinöitä. Katso videolta pähkinäisten suklaa-punajuuripalojen resepti:

3:40Pähkinäiset punajuuri-suklaapalat.

Jos video ei toimi mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lähteet: Ekolo, Dr. Hauschka, Everyday Me

Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät? Parhaat siemenet, joita kehosi kaipaa – lisää nämä superraaka-aineet ruokavalioosi ja voi hyvin!Ravitsemusterapeutti listasi yhdeksän parasta proteiininlähdettä – lisää nämä ruokavalioosi ja kehosi kiittää!"Pähkinä", joka sopii myös allergisille – syötkö jo tätä vähärasvaista kuitupommia? 11 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit syövät lähes päivittäin – ja joita sinunkin pitäisiSalakavalia kaloripommeja! 6 ruoka-ainetta, jotka eivät ole yhtä terveellisiä kuin luulit
PähkinätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pähkinät
  • 9.9.06:32
    Allergiat

    Iskevät jopa sekunneissa: Lastentautien erikoislääkäri listaa pähkinäallergian oireet

  • 18.6.10:32
    Ruokavirasto

    Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajat

  • 8.5.11:47
    Takaisinvedot

    Tokmannin maapähkinöitä vedetään myynnistä homemyrkyn takia – tällaisesta aineesta on kyse

  • 22.4.09:26
    Suklaa

    Kohusuklaan suosiolla kalliit seuraukset: "Ostivat kaiken, mitä käsiinsä saivat"

  • 22.4.07:42
    Ruoka

    Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasi