Maailman kallein pähkinä on oikea rasvapommi – tiesitkö näitä faktoja?

macadamiapähkinät
Shutterstock

Maailman kalleimmaksi luokiteltu pähkinä on myös varsin rasvaista herkkua.

Tällä hetkellä maailman kallein pähkinä on Australiasta alkuperäisin oleva macadamiapähkinä, toiselta nimeltään australianpähkinä. Macadamia luokitellaan maailman arvokkaimmaksi pähkinäksi, koska sen viljely ja käsittely on työlästä ja monimutkaista.

– Macadamiapähkinä on erittäin vaikeasti kasvatettava, sillä se kasvaa juuri siinä tahtiin, kun se itse haluaa. Lisäksi se vaatii optimaaliset olosuhteet. Macadamia tuottaa ensimmäiset pähkinänsä vasta noin seitsemänvuotiaana, Itu Biodyn Oy:n toimitusjohtaja Marika Auersalmi kertoo.

Rapea ja rasvainen australianpähkinä muistuttaa hyvin paljon hasselpähkinää, mutta on kooltaan hitusen isompi. Lisäksi macadamian kuori on erittäin kova, ja siksi sitä on vaikea rikkoa.

– Jos pidät kuorittua macadamiapähkinää hetken kädessä, huomaat kuinka öljy suorastaan siirtyy käteen. Pähkinä on nimittäin 80-prosenttisesti rasvaa. Australian kuivassa autiomaassa se on ollut erinomainen ravintoaine, Auersalmi kuvaa.

Runsaasti ravintoaineita

Macadamian maku on pehmeän voimainen, joka selittyy pähkinän korkealla rasvapitoisuudella. Vastaavasti siinä on vähemmän hiilihydraatteja kuin muissa pähkinöissä. Macadamiapähkinä sisältää myös omega-7-rasvahappoa, antioksidantteja,  B- ja E-ryhmän vitamiineja sekä muun muassa kaliumia, magnesiumia ja fosforia.

Macadamiapähkinät sopivat esimerkiksi keittoon ja salaattiin sekä rasvaisuutensa vuoksi mitä parhaiten myös erilaisten kastikkeiden ja pestojen raaka-aineeksi. Niitä käytetään myös runsaasti jälkiruoissa ja leivonnassa. Ruoanlaiton ja napostelun ohella macadamiapähkinää hyödynnetään muun muassa myös ihonhoidossa ja kosmetiikassa.

100 grammaa macadamiapähkinöitä sisältää:
Rasvaa: 75,8 g
Proteiinia: 7,9 g
Hiilihydraatteja: 13,8 g
Energiaa: 718 kcal
Ravintokuituja: 8,6 g

Kokeile myös muita pähkinöitä. Katso videolta pähkinäisten suklaa-punajuuripalojen resepti:

Jos video ei toimi mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja