Maa- ja kotitalousnaiset: Näin valmistat makkarat itse

makkara
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen

Kotimakkaran valmistus pääsi välillä painumaan unohduksiin. Nyt makkaranteko on taas herättänyt kiinnostusta.

Iltojen pimetessä on mukava kokoontua makkarantekotalkoisiin. Kotimakkaroiden valmistaminen vaatii hiukkasen vaivannäköä, mutta lopputulos palkitsee tekijän. Isomman joukon makkaratalkoilla voi tehdä suurempiakin eriä ja pakastaa sen osan, jota ei heti jakseta syödä. 

– Suosio on kasvanut etenkin nuorten perheiden ja miesväen keskuudessa, iloitsee Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Seija Varila.

Käytä rasvaista lihaa ja sian suolta

Makkaramassaan käyvät kaikki lihat. Varila suosittelee valitsemaan rasvaisia ruhonosia:

– Sianliha on sellaisenaan sopivaa, mutta jos liha on itsestään vähärasvaista, massaan lisätään silavaa. Se mehevöittää makkaran, Varila kertoo.

Myös kalasta saa makoisat makkarat. Massaa voi maustaa myös sienillä ja kasviksilla. 

Makkaran valmistukseen tarvitaan sian tai lampaan suolta.

– Sian suoli sopii aloittelijalle, sillä se on kestävämpää. Suolta voi kysellä kauppahallien lihakauppiailta, suurten markettien lihatiskiltä sekä hyvin varustetuista liha-alan kaupoista, Seija Varila vinkkaa.

Suolattua tai pakastettua suolta on hyvä liottaa kylmässä vedessä muutama tunti, jolloin suoli pehmenee ja liika suolaisuus poistuu.

Tarvitaan lihamylly ja makkarasarvi

Makkaramassa jauhetaan lihamyllyllä. Mitä useampaan kertaan massan jauhaa, sitä hienompaa makkaran rakenteesta saadaan.

Veivattavaan tai sähköiseen lihamyllyyn saa lisävarusteena makkarasarven, johon suoli pujotetaan. Sarven voi itsekin rakentaa sopivan kokoisesta suppilosta esimerkiksi ketsuppipullosta.

Massa ajetaan suoleen tasaisena pötkönä. Suolen voi täyttää myös suppilolla tai pursottimella, vaikka se onkin hitaampaa.

– Suolta ei pidä täyttää aivan täyteen, jottei se halkea kypsennysvaiheessa. Ilmakuplat kannattaa täytön aikana puristella ajoittain pois ja pistellä makkaraan muutama reikä esimerkiksi nuppineulalla ennen kypsennystä, Varila neuvoo.

Kypsennä keittämällä tai paistamalla

Keitä kotimakkara miedolla lämmöllä suolalla, pippurilla ja sipulilla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä ja paista makkarat pannulla miedolla lämmöllä rasvassa.

Voit myös paistaa makkarat uunissa 175–200 asteessa noin 35 minuuttia. Uunipellille kannattaa laittaa nestettä tai paahtaa makkara ritilän päällä.

Kotimakkara säilyy kypsennettynä jääkaapissa muutaman päivän. Makkaraa voi pakastaa, mutta kypsennä tällöin keittämällä ja pakasta jäähtyneenä. Paista sulatuksen jälkeen.

Muista nämä!

  • Valitse rasvaista lihaa tai lisää massaan silavaa
  • Paista massasta koepala ja tarkista massan maku ja rakenne 
  • Älä pursota suolta liian täyteen
  • Purista ilmakuplat pois ja pistele nuppineulalla ennen kypsennystä
  • Makkaroiden päät suljetaan puuvillanarulla tai solmulla.
  • Kypsennä keittämällä tai paistamalla
  • Keitetty makkara sopii pakastukseen. Paista sulatuksen jälkeen

Sieni-broilerimakkara

250 g siitakesieniä tai muita metsäsieniä
150 g broilerin lihaa
25 g pekonia
1 dl lihalientä
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
0,5 dl kermaa
1 muna
persiljaa, basilikaa
mustapippuria, suolaa

  1. Pilko sienet, pekoni ja sipuli. Hauduta seosta paistinpannulla hetki, lisää lihaliemi ja keitä seosta hetki kasaan. Jäähdytä. 
  2. Jauha broilerin liha ja mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Kaada kerma seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi muna.
  4. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni- ja lihamassa.
  5. Mausta pippurilla ja yrttisilpulla.
  6. Täytä suolet, pistele makkarat ja kypsennä uunissa 175–200 asteessa n. 30–35 min.

Bratwursti

800 g sian lihaa (lapa tai niska)
250 g silavaa tai siankylkeä
1 rkl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,25 tl meiramia
0,25 tl timjamia
0,25 tl oreganoa
0,25 tl jauhettua korianteria
0,25 tl muskottia
1 dl vettä tai olutta
0,5 dl ruokakermaa
1 tl sitruunamehua

  1. Paloittele possunlapa tai niska ja silava 2–3 cm kuutioiksi.
  2. Jauha ensin lapa tai niska käyttäen lihamyllyssä suurireikäistä etulevyä.
  3. Lisää silavakuutiot kerran jauhettuun lihaan ja jauha seos uudelleen. 
  4. Sekoita keskenään kaikki mausteet ja lisää kermaa, olutta (tai vettä) sen verran, että taikinasta tulee notkeaa. 
  5. Sekoita massa huolellisesti, jotta mausteet ovat tasaisesti sekoittuneet. Suolan määrä riippuu makutottumuksista. Vaivaa taikina hyvin. Jos massa on liian kovaa, lisää n. 0,5 dl nestettä.
  6. Pursota makkaramassa suoleen ja sido sopivankokoisia makkaroita ja pistele esim. neulalla tai cocktailtikulla.
  7. Hauduta 80–100-asteisessa vedessä 15–20 minuuttia. Kypsä makkara nousee pintaan. Makkaran sisälämpötilan tulee olla 70–80 astetta. Makkarat voi myös paistaa uunissa 175–200 asteessa n. 30 min. Laita uunipannulle nestettä, jottei makkara pala. 
  8. Ruskista makkarat voissa ennen tarjoilua.

Kalamakkara

800 g jauhettua kalaa (kirjolohi + hauki)
150 g kylmäsavulohta t. katkarapuja pieninä paloina
3-4 munaa
4 rkl perunajauhoja
suolaa, pippuria, tilliä

  1. Sekoita kaikki aineet. Paista koepala. 
  2. Pursota suoliin ja sulje puuvillalangalla ja pistele muutama reikä. Kypsennä miedolla lämmöllä keittämällä.
  3. Nosta jäähtymään ja paista ennen tarjoilua. 
  4. Jos käytät vähärasvaista kalaa niin lisää massaan 0,5 dl kermaa.

Lisäkkeitä makkaralle

Puolukkamarmelo

200 g puolukoita tai karpaloita
1 sipuli
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl suolaa
0,25 tl chilitahnaa (sambal oelek)

  1. Nosta kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia.
  2. Soseuta aineet sauvasekoittimella ja anna jäähtyä. Säilytä marmelo viileässä.

Punasipulilisäke

500 g punasipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä kuullottamiseen
n. 5 dl vahvaa mustaherukkamehua
0,5-1 dl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl tummaa balsamicoa tai punaviinietikkaa

  1. Suikaloi punasipuli ja valkosipuli.
  2. Kuullota niitä hetki öljyssä ja lisää mehu ja sokeri.
  3. Hauduta miedolla lämmöllä noin 1 h.
  4. Lisää lopuksi suola ja etikka, keitä vielä hetki.
  5. Kaada lämmin lisäke puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä kylmässä.

 Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat