Muistatko vielä ”kouluaikojen limaisen kauhistuksen”? Nyt tämä ruoka on pelastettu – painii aivan eri sarjassa

Kanaviillokki
Kanaviillokkista voi saada kotioloissa valmistettua TODELLA hyvää! Kuva: Kariniemen.

Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen uunituoreessa Muna-kirjassa esitellään myös rakastetun ja vihatun kanaviillokin resepti.

– Kanaviillokki on monelle se kouluaikojen limainen kauhistus, joka tarjottiin mauttoman riisin kera. Tämä ohje painii eri sarjassa, Muna-kirjailija Sanna Mansikkamäki lupaa.

Mansikkamäen Muna-kirjassa kanaviillokki on valmistettu hieman perinteitä rikkovalla tavalla. Kana valmistetaan ranskalaisittain keittämällä kokonaisena ja sen liha tarjoillaan keitinliemestä munankeltuaisella suurustamalla valmistetussa kastikkeessa.

– Unohda jauhoilla suurustaminen, keltuaisella suurustaessa kastikkeesta tulee runsaan ja täyteläisen makuinen.

Kanaviillokki

1 kokonainen kana
Vettä niin paljon, että kana peittyy
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala juuriselleriä
2 laakerinlehteä
4 valkopippuria
1 rkl suolaa

Kastike:

8 dl keitinlientä
2 dl kuohukermaa
6 keltuaista

1. Huuhtele kana ja nosta se kattilaan tai pataan. Lisää vettä niin paljon, että kana peittyy melkein kokonaan, reilu pari litraa ainakin.

2. Lohko joukkoon sipulit (voit käyttää ne kuorineen), juurekset sekä lisää mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari kolme tuntia. Kuori pinnalta vaahtoa pois lusikalla.

3. Nosta kana liemestä ja anna jäähtyä sen verran, että voit käsitellä sitä. Siivilöi liemi talteen.

4. Valmista lisukkeet tässä kohdassa. Keitä riisi tai perunat valmiiksi.

5. Poista kanasta nahka ja luut. Revi murea liha käsin sopiviksi suikaleiksi. Käytä lihat kastikkeeseen.

6. Kuumenna 8dl lientä paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kermaan keltuaiset. Ota kuumaa lientä noin 1 dl erilliseen astiaan. Lisäile sitä pikkuhiljaa pieniä määriä eli noin 1 rkl kerrallaan muna-kermaseokseen. Vatkaa koko ajan. Tämä esilämmittää suurusteen. Kaada suuruste ohuena nauhana kuuman liemen joukkoon kattilaan ja sekoita koko ajan. Pidä kastikekattila miedolla lämmöllä koko ajan. Sitä ei saa keittää, sillä se juoksettuu helposti. Sekoittele kastiketta, kunnes se paksuuntuu eli noin 15 minuuttia riippuen vähän levyn lämpötilasta. Lisää kastikkeeseen revityt lihat juuri ennen tarjoilua. Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa.

Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)

***

Herkullinen kanawokki 0:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.