Järkyttävä tutkimustulos paljastaa: Kaloihin kerääntyy masennuslääkkeitä, antibiootteja ja aurinkovoiteiden ainesosia

Kotimaista kalaa ekologisesti 6:04 Kotimaista kalaa ekologisesti
Videolla keskustellaan kotimaisen kalan tuotannosta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kalojen syöminen ei ehkä sittenkään ole niin terveellistä kuin tähän asti on luultu.

Baskimaan yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan veteen päätyneet antidepressantit, antibiootit ja aurinkovoiteiden ainesosat kerääntyvät kaloihin ja vaikuttavat niihin molekyylitasolle. Ihmisille kaloihin erääntyneet epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ongelmia ruokavalion kautta.

Sivuvaikutuksia saatetaan aliarvioida

Lääkkeiden ja henkilökohtaisten hoitotuotteiden jäämien lisääntyminen vesiekosysteemissä on huolestuttanut tutkijoita jo pitkään niiden vesieliöille aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi. Epäpuhtauksien tunnistamiseen ja seurantaan on panostettu eri tahojen osalta merkittävästi, mutta yksi suurimmista aihealueeseen liittyvistä haasteista on edelleen se, kuinka epäpuhtaudet vaikuttavat eliöiden elimistöön.

Vaikka epäpuhtauksien kerääntymisen riski on todettu, perusteellista tutkimusta siitä, miten esimerkiksi lääkkeet ja hygieniatuotteiden ainesosat kehittyvät, jakautuvat ja metaboloituvat eliöiden elimistössä, ei ole tehty. Tutkijoiden mukaan tiedon puute saattaa johtaa epäpuhtauksien todellisten vaikutusten aliarvioimiseen.

– Kemian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa antidepressantti amitriptyliini, antibiootti siprofloksasiini ja UV-suoja-aine oksibentsoni voivat kerääntyä kaloihin ja aiheuttaa sivuvaikutuksia kalan plasmassa, aivoissa ja maksassa häiritsemällä aineenvaihduntaa, tutkija Haizea Ziarrus kertoo.

Tutkijan mukaan tässä asiassa on vielä paljon työtä tehtävä. Yksi suurista kysymyksistä kuuluu myös, kuinka kaloihin kerääntyneet epäpuhtaudet vaikuttavat päätyessään ruokavalion kautta elimistöön. Tämä on merkittävä kysymys, sillä merenelävien kulutus on lisääntynyt.

– Meren saastuessa, toisin sanoen epäpuhtauksien lisääntyessä, tilanne pahenee. Ja meidän on tiedettävä onko olemassa vaara, että epäpuhtaudet kerääntyvät ihmisiin kalojen kautta, tutkija pohtii.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!