Löytyykö sinulta tämä keittiöväline? Ruokatoimittaja ylistää: "Yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista"

Pata valurautapata pataruoka karjalanpaisti
Shutterstock

Tehdäkseen hyvää ruokaa helposti ei välttämättä tarvitse hankkia viimeisempiä trendivempeleitä keittiöönsä.

CNN:n ruokatoimittaja Casey Barber muistuttaa, että ennen trendikkäitä haudutuspatoja ja air fryereita, monet hyödynsivät keittiössään ihan perinteistä valurautapataa. Barber kuvailee valurautapataa keittiövälineeksi, joka tekee ruoanlaitosta paljon helpompaa.

– Monikäyttöinen pata on ollut kotikokkien apuväline vuosisatojen ajan. Se on yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista keittiövälineistä, jonka voi omistaa, Barber kirjoittaa.

Markkinoilla on runsaasti erilaisia kannellisia patoja, mutta Barber suosittelee satsaamaan laadukkaaseen valurautaiseen versioon. Ruokatoimittaja muistuttaa, että patojen kohdalla hinta viestii useimmiten laadusta ja pataa kannattaakin ajatella pitkäaikaisena sijoituksena. 

– Sen monipuolisuus korvaa alkukustannukset, ja tuotto sijoitukselle kestää vuosikymmeniä.

Monikäyttöinen ruoanlaitossa ja jopa leivonnassa

Barber itse kertoo omistavansa useamman padan eri kokoluokissa. Ruokatoimittajan mukaan ei kannata kysyä, mitä padalla voi tehdä, vaan ennemminkin kysymykseksi nousee, mitä sillä ei muka voisi tehdä.

– Voit paistaa ja ruskistaa aineksia, keittää ja hauduttaa, friteerata ja jopa leipoa padassa! 

Valurautapadan muoto ja rakenne tekevät siitä täydellisen monipuolisen. Painava, kannellinen pata on suunniteltu varaamaan sisälle lämpöä ja kosteutta. Näin ollen se on täydellinen väline hitaasti haudutettavien ruokien valmistukseen. Toisaalta pata sopii täydellisesti myös yhden kattilan aterioiden valmistamiseen.

– Voit jopa tehdä leipää. Pataleivistä on useita muunnelmia, mutta pääpointti on, että kohottaminen auttaa leipää kehittämään makua ja rakennetta, ja pata toimii sitten kuten höyryuuni luoden leivälle rapean kuoren.

"Osta se kerran, rakasta sitä ikuisesti"

Valurautapadan hankkijalle Barber suosittelee myös hyviä uunikintaita, jotta kuuma pata ei aiheuta palovammoja. Padasta kannattaa myös pitää huolta ja pestä se oikein. Valurauta kannattaa pestä heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja harjalla, pataharjalla tai sienellä ilman pesuainetta. Älä pese pataa astianpesukoneessa.

– Valurauta-astiaa ei kannata käyttää ruokien säilyttämiseen, sillä pannu alkaa ruostua herkästi. Hyvin huollettuna valurautapannu on helppokäyttöinen ja lähes ikuinen, muistutetaan kodinhoitotuoteyritys Sinituotteen sivuilla.

Samaa mieltä on myös ruokatoimittaja Casey Barber.

– Osta se kerran, rakasta sitä ikuisesti: valurautapata on vähän huoltoa vaativa keittiöväline, jota käytät loppuelämäsi.

Lähteet: CNN, Sinituote

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja