Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Löytyykö sinulta jo tällainen leikkuulauta? Kari Aihinen: "Hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne..."

0:42Miten broilerinfileet paistetaan oikein? Jaakko Saariluoma yllättyi Kari Aihisen opeista
Julkaistu 25.09.2021 09:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Televisiopersoona Jaakko Saariluoma opetteli ruoanlaiton salat keittiömestari Kari "Kape" Aihiselta. Kaksikon yhteisestä ruokaoppipolusta syntyi ruokakirja Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kirjassa opitaan muun muassa hankkimaan oikeanlaiset keittiövälineet.

Videolla: Miten broilerinfileet paistetaan oikein? Jaakko Saariluoma yllättyi Kari Aihisen opeista

Miten ruokaa oikeasti kokataan? Tähän kysymykseen televisiosta tuttu monitaituri Jaakko Saariluoma yritti monta vuotta löytää vastausta omassa kotikeittiössään. Ruoanlaitosta innostunut Saariluoma luki keittokirjoja ja jutteli kokkien kanssa aina, kun siihen tuli tilaisuus.

Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021) -kirjassa opetellaan ruoanlaiton saloja keittiömestari Kari Aihisen ja televisiopersoona Jaakko Saariluoman kanssa.

9789520432645_frontcover_draft_mediumTammi

– Olen aina ihaillut kokkeja ja sitä, että joku osaa tehdä hyvää ruokaa. Tajusin, että osaan kyllä paistaa pihvin ja tehdä pastaa niin, että ne maistuvat ihan hyvälle. Rupesin kuitenkin miettimään, että voisivatko ne maistua paremmalle, ja miksi ruoat maistuvat paremmalle ravintoloissa? Se ei ole raaka-aineista kiinni, tai taikatemppu, vaan joku osaa tehdä ruokaa paremmin kuin minä, Jaska kertoi aiemmin MTV Uutisten Makuja-sivuille.  

Saariluoma piinasi ruoanlaittoon liittyvillä kysymyksillä myös keittiömestari Kari Aihista aina häneen törmätessään.

– Ensimmäisen kysymykseni Kapelle oli aikoinaan: miten lehtipihvistä saa murean? Kape vastasi omaan tyyliinsä, että saako siitä. Virallinen vastaus toki oli, että pannun pitää olla todella kuuma.

Lopulta syksyllä 2020, Saariluoman törmätessä Kapeen ja hänen ”oikeaan käteensä”, KKS Restaurantsin Food Designeriin Olli Koluun, syntyi idea yhteisestä kirjaprojektista. Tästä ideasta rakentui lopulta teos Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kapen ja Jaskan ajatukset tiivisti kirjaksi Sanna Pöyry. 

– Mentiin Kapen keittiöön, ihan kotikeittiöön, ja alettiin kokkaamaan nauhuri päällä. Minä kysyin miksi ja Kape selitti. Yritettiin vastata kysymykseen, että miten sitä ruokaa oikeasti kokataan ja mielestäni onnistuttiin siihen lopulta myös vastaamaan, Jaska kertaa kirjantekoprosessia.

KJ 37Jaakko Saariluoma ja Kari Aihinen tekivät yhdessä ruokakirjan. Kuva: Tammi / Sami RepoTammi

Hyvät välineet kaiken a ja o: Kuinka monta veistä keittiöön tarvitaan?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Jaskan oppimasta muusivinkistä. Jaska yllättyi täysin kuullessaan, ettei perunoita tulekaan keittää perunamuusia valmistaessa. Todellisuudessa paras pottumuusi valmistuu, kun perunat valmistaa höyrytyskattilassa.

Kapen mukaan oikeanlaiset työvälineet ovatkin yksi toimivan keittiön perusasioista. Niitä ei tarvitse olla paljon, kunhan ne ovat oikeanlaisia. 

– Mutta kuinka monta veistä mä sitten oikein tarvitsen? Jaska tiedustelee kirjassa.

– Yhden hyvän, joka istuu just sun käteen. Tai no, neljä: kokkiveitsen, sahalaitaisen leipäveitsen, yleisveitsen sekä kuorimaveitsen, Kape vastaa.

"Hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne paksu puinen leikkuulauta"

Kirjassa Jaska kertoo myös oppineensa, että leikkuulaudan alle laitetaan aina märkä rätti. Miksi ihmeessä?

– Se pysyy paremmin paikoillaan. Siitäkin olen aika ehdoton, että hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne paksu puinen leikkuulauta. Sellainen kokoluokka on hyvä, mikä mahtuu tiskialtaaseen pestäväksi. Mutta sen pitää olla iso, paksu ja puinen työlauta, Kape kertoo MTV:lle

– Märkä rätti laitetaan sen takia siis, että lauta pysyy paremmin paikoillaan. Ettei se keiku, jos on tylsä veitsi ja nahistunut paprika. Se on ihan turvallisuusjuttu, hän jatkaa.

Jaska kertoo huomanneensa konkreettisen eron, jos rätti on joskus unohtunut leikkuulaudan alta. Kape muistuttaa vielä muista puisen leikkuulaudan hyöydyistä:

– Puulauta on hygieeninen, siinä tukeva pilkkoa ja se on helppo pitää puhtaana. Jokainen tietää ne käyrät ja kippurat muovilaudat, ne ovat kuin keinulautoja

Puista leikkuulautaa pitää myös muistaa huoltaa esimerkiksi upottamalla se kerran kuussa rypsi- tai pellavaöljyyn. Kapen oma lauta on säilynyt priimakunnossa jo vuosikymmeniä.

– Jos sun uusi leikkuulauta menee ekan pesun jälkeen kippuralle, vie se takaisin liikkeeseen. Se on silloin tehty liian tuoreesta puusta.

Lue myös: Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"

Osittainen lähde: Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021)

Lisää aiheesta:

Kari Aihinen paljastaa keinon, jolla saa kasvikset maistumaan superhyviltä: "Oho, nyt toimii!"Testasimme Kapen ja Jaskan muusivinkin, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi – parasta perunamuusia ikinä?Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"Kun Kari Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin – joko sinäkin testasit?Kun Kari Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin: "Markku on Markku"Kari Aihinen ja Pipsa Hurmerinta nimeävät ruoan, johon me kaikki sorrumme: ”Se on ihan suomalaisten perisynti”
RuokaKari AihinenJaakko SaariluomaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • to08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä