Löytyykö kaapistasi tämä unohdettu raaka-aine? Kotitalousasiantuntija ylistää lapsuudesta tuttua ruokaa: "Suuri herkku"

4:37 Unohdetut perinneruoat: Marttojen kotitalousasiantuntija ylistää helppoa jälkiruokaklassikkoa

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Ranta kokkasi viime viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa unohdettuja perinneherkkuja. Ranta suositteli nappaamaan kalatiskiltä rohkeasti kotimaisia järvikaloja, joista voi valmistaa helposti kalamurekepihvejä.

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehui.

Talkkunajauhot ovat unohtuneet monista kodeista

Ranta nosti ohjelmassa esiin myös yhden unohdetun raaka-aineen: talkkunajauhot. Rannan mielestä talkkunajauhoja käytetään suomalaisissa kodeissa tänä päivänä harmillisen vähän, vaikka ne ovat loistava kuidun lähde ja niiden laajakirjoisuus antaa mahdollisuuksia vaikka mihin. 

Talkkuna on jauhovalmiste, johon käytetään usein kauraa, ohraa tai ruistakin. Talkkunaa syödään perinteisesti esimerkiksi viilin tai piimän kanssa. Se on hyvä kuitulisä. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa valmistettiin talkkunajauhoja hyödyntäen marjaisa ja terveellinen jälkiruoka.

– Tämä on mustikkapöperöstä intoutunut jälkiruoka. Tässä on talkkunaa, mikä on tehty muun muassa kaurasta. Jauhot ovat erittäin kuitupitoinen, täysjyväpohjainen tuote. Lapsenahan tätä syötiin ihan tuoreiden mustikoiden kanssa, sekoitettiin joukkoon talkkunaa ja laitettiin sokeria päälle. Se oli suuri herkku. Tässä on joukossa myös rahkaa ja kermaa. 

Ranta kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa toivovansa, että nuorempikin sukupolvi löytäisi talkkunan. 

– Olen ollut vähän huolissani siitä, että nykynuoriso ei enää tiedä, mitä talkkuna on. Mutta kyllä joku sitä ostaa, kun sitä kerta lähikaupoissa on saatavilla. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja