Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Löytyykö kaapistasi tämä unohdettu raaka-aine? Kotitalousasiantuntija ylistää lapsuudesta tuttua ruokaa: "Suuri herkku"

4:37Unohdetut perinneruoat: Marttojen kotitalousasiantuntija ylistää helppoa jälkiruokaklassikkoa
Julkaistu 01.03.2020 18:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Marjo Ranta kokkasi unohdettuja ruokia, jotka ansaitsisivat paikkansa suomalaisten ruokapöydistä. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijan Marjo Ranta kokkasi viime viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa unohdettuja perinneherkkuja. Ranta suositteli nappaamaan kalatiskiltä rohkeasti kotimaisia järvikaloja, joista voi valmistaa helposti kalamurekepihvejä.

Lue lisää: Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"

– Kalapihvit ovat siitä loistava ruoka, että siihen soveltuvat myös useat ruotoiset järvikalat. Ruokalajina se on kuitenkin kodeissa aika unohdettu, vaikka kyseessä on edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji, Ranta kehui.

Talkkunajauhot ovat unohtuneet monista kodeista

Ranta nosti ohjelmassa esiin myös yhden unohdetun raaka-aineen: talkkunajauhot. Rannan mielestä talkkunajauhoja käytetään suomalaisissa kodeissa tänä päivänä harmillisen vähän, vaikka ne ovat loistava kuidun lähde ja niiden laajakirjoisuus antaa mahdollisuuksia vaikka mihin. 

Talkkuna on jauhovalmiste, johon käytetään usein kauraa, ohraa tai ruistakin. Talkkunaa syödään perinteisesti esimerkiksi viilin tai piimän kanssa. Se on hyvä kuitulisä. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa valmistettiin talkkunajauhoja hyödyntäen marjaisa ja terveellinen jälkiruoka.

– Tämä on mustikkapöperöstä intoutunut jälkiruoka. Tässä on talkkunaa, mikä on tehty muun muassa kaurasta. Jauhot ovat erittäin kuitupitoinen, täysjyväpohjainen tuote. Lapsenahan tätä syötiin ihan tuoreiden mustikoiden kanssa, sekoitettiin joukkoon talkkunaa ja laitettiin sokeria päälle. Se oli suuri herkku. Tässä on joukossa myös rahkaa ja kermaa. 

Ranta kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa toivovansa, että nuorempikin sukupolvi löytäisi talkkunan. 

– Olen ollut vähän huolissani siitä, että nykynuoriso ei enää tiedä, mitä talkkuna on. Mutta kyllä joku sitä ostaa, kun sitä kerta lähikaupoissa on saatavilla. 

Katso resepti: Talkkuna-marjapöperö – Marttojen perinneresepti

Lisää aiheesta:

Suositun ruokakilpailun voittanut Terhi toivoisi suomalaisten ottavan yhden ainesosan omakseen: "Oikeasti superruokaa"Arkiruokahitti! Mahtava vaihtoehto ainaisille kalapuikoille: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin"Et kai sinä jätä kauppaan edullista terveyspommia? Tämän huippuraaka-aineen suomalaiset ovat unohtaneet, ja aivan syyttä Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Kotitalousopettaja Arja haluaisi iskostaa yhden asian suomalaisten päähän riisin käytöstä: "Oleellinen pointti, jota moni ei ymmärrä"
RuokaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat