Mainos
Mainos
Mainos

Loihdi gluteenittomat tarjoilut kesän juhliin: Suosikkikakut ja herkulliset suolaiset

Varaudu kesän juhliin gluteenittomilla resepteillä, jotka maistuvat takuulla kaikille vieraille. Kaikki juhlaherkut on helppo valmistaa gluteenittomana.

Juhlakakut ja suolaiset tarjottavat onnistuvat gluteenittomilla jauhoseoksilla: hieno jauhoseos sopii makeisiin leivonnaisiin ja karkea jauhoseos puolestaan suolaisiin. Osan leivonnaisista voi tehdä jo etukäteen pakkaseen – kuten erilaiset piiraat ja osan tuotteista voi ostaa valmiina.

Makeat klassikkokakut syntyvät käden käänteessä gluteenittomina. Perinteinen mansikkakakku maistuu aina, ja maailman helpoin suklaakakku syntyy nopeasti. Raparperipiirakan pohja valmistetaan hienosta gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Suolaisten tarjottavien klassikko on voileipäkakku. Perinteisen voileipäkakun voi valmistaa osin jo edellisenä päivänä. Suolainen piirakka on toinen hyvä vaihtoehto ruokaisaksi tarjottavaksi. Piirakoita voi tehdä erilaisin täyttein, vaikkapa kasvis- ja lihavaihtoehdon.

Vinkki! Valmista piiras jo etukäteen ja pakasta se jäähtyneenä. Ota piiras jääkaappiin sulamaan juhlia edeltävänä päivänä ja lämmitä se ennen tarjoamista uunissa tai mikrossa, paloittele valmiiksi ja laita tarjolle.

Juhlamenu kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Tarjottavien määrän arviointiin löydät vinkkejä Marttojen kotisivuilta – muun muassa vinkit siihen, kuinka paljon erityyppisiä ruokia on hyvä varata juhlavierasta kohden. Samoin kannattaa suunnitella etukäteen, miten gluteenittomuus varmistetaan ja missä juhlaherkut säilytetään.

Näyttävät gluteenittomat juhlakakut:

Reseptin tarjoaa: Semper

Gluteeniton mansikkakakku on juhlien suosikkiherkku, joka pysyy aina muodissa – Mansikat, vaniljatäyte ja kerma tekevät tästä kakusta todellisen voittajan. Se sopii erityisesti kesän juhliin, kun kotimaiset mansikat ovat parhaimmillaan, mutta on ihanaa muinakin vuodenaikoina, aina kun tuoreita mansikoita on saatavilla.

Kakkupohja

  • 3 dl Semper gluteenitonta jauhoseosta tai Hienoa jauhoseosta
  • Semper Pofiber-perunakuitua kakkuvuoan jauhottamiseen
  • 6 kananmunaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta

Vaniljakiisseli

  • 2 1/2 dl maitoa
  • 1/2 vaniljatanko
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 munankeltuaista
  • 1 1/2 rkl maissitärkkelystä
  • 20 g voita

Koristeluun

  • 6 dl kermaa
  • 2 dl mansikkahilloa sekoitettuna mansikan paloihin
  • Tuoreita mansikoita
  • Tuoretta minttua

Valmistusohje

Kakkupohja:

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella ainakin 10 minuutin ajan, kunnes vaahto on valkoista ja kuohkeaa.

3. Sekoita leivinjauhe ja jauhoseos, ja siivilöi se munasokeriseokseen käännellen siitä tasainen taikina.

4. Voitele noin 24 cm:n kakkuvuoka ja jauhota se Pofiber-perunakuidulla.

5. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 C:ssa noin 35 min. uunin keskitasossa. Kokeile paistoajan lopussa tikulla onko kakku valmis. (Vältä uunin avaamista paistamisen alkuvaiheessa, jotta kakku ei latistu).

6. Anna kakun jäähtyä kokonaan esim. ritilänpäälle kumottuna.


Vaniljatäyte:

1. Lämmitä maito kattilassa haaleaksi ja lisää vanlijansiemenet.

2. Sekoita kulhossa sokeri, valkuaiset ja maissitärkkelys keskenään ja lisää maito-vaniljaseos.

3. Sekoita huolella ja laita seos takaisin kattilaan. Lämmitä kunnes se alkaa kiehua hiljalleen ja saostua. Sekoita huolella ja ota pois levyltä. Lisää sitten voi.

4. Sekoita hyvin, kaada seos kulhoon ja laita päälle muovikelmu. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.


Kakun Kokoaminen:

1. Leikkaa kakku kahteen osaan.

2. Levitä mansikkahilloa ja kermavaahtoa ensimmäiselle kerrokselle. Laita kakkupohjan ylempi puolikas päälle ja levitä vaniljakiisseliä sen päälle.

Vinkki, kun haluat tasareunaisen kakun kokoa se irtoreunaiseen paistovuokaan.

3. Levitä loppu kermavaahto kakun päälle ja koristele paloitelluilla mansikoilla ja esim. tuoreella mintulla.

Vinkki: Kun haluat tasareunaisen kakun kokoa se irtoreunaiseen paistovuokaan.  

Reseptin tarjoaa: Semper

Huomio kaikki suklaan ystävät! Tällä ohjeella syntyy maistuva gluteeniton kakku, jossa on herkullinen suklaakakkupohja ja suklaatäyte. Tämä on todellinen voittajakakku, jonka päälle tulee sulatettua suklaata, suklaarouhetta ja tuoreita marjoja.

10–12 palaa

  • 2 dl Semper Gluteenitonta, Hienoa tai Vähäproteiinista jauhoseosta
  • 100 g voita tai margariinia
  • 2 munaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 4 rkl kaakaota

Valmistusohje

Laita uuni lämpenemään 175°C:een.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. 

Sekoita muna ja sokeri. Lisää jauhoseos ja siivilöi kaakaojauhe taikinan joukkoon. Lisää lopuksi jäähtynyt sulatettu rasva.

Kaada taikina voideltuun ja kuorrutettuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtoreunaiseen kakkuvuokaan (halkaisija n. 24 cm). Paista 25–30 minuuttia.

Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla ja tarjoa esimerkiksi kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kera.

Reseptin tarjoaa: Semper

Gluteeniton raparperipiirakka on helppo valmistaa etukäteen ja laittaa pakkaseen odottamaan juhlapäivää. Raparperin voi korvata myös marjoilla esim. vadelmilla. Tällä Hellapoliisin reseptillä valmistat mehevän mamman raparperipiirakan.

Piirakan pohja

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 3 dl Semper Hienoa FinMix -jauhoseosta
  • 1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

  • 2-3 raparperinvartta
  • 200 g kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria

Koristeluun

  • tomusokeria

Valmistusohje

  1. Laita uuni lämpenemään 200 °C:een.
  2. Vaahdota voi tai margariini ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon.
  3. Lisää keskenään sekoitettu Hieno jauhoseos Fin Mix -jauhoseos ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Painele taikina voideltuun tai leivinpaperilla suojattuun piirasvuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.
  5. Esipaista 200 °C uunissa n. 15 minuuttia.
  6. Leikkaa pestyt raparperit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kermaviili, kananmuna, vaniljasokeri ja sokeri keskenään.
  7. Kaada seos esipaistetun piiraspohjan päälle ja ripottele pinnalle raparperiviipaleet ja hieman sokeria.
  8. Jatka kypsentämistä 200 °C:ssa, kunnes piiras on saanut hieman väriä ja täyte on hyytynyt.

Vinkki! Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoamista, niin se on helpompi leikata paloiksi.

Kuva ja resepti: Hellapoliisi 


Herkullista suolaista gluteenitonta:

Mainos

Gluteeniton pinaatti-fetapiirakka

Reseptin tarjoaa: Semper

Keliaakikoillekin sopiva piirakka kulkee kätevästi mukana.

Pohja

  • 3 dl Semper jauhoseosta (esim. Semper Maalaisleipäjauhoseos)
  • 100 g margariinia
  • 1 muna

Täyte

  • n. 400 g sulatettua pinaattia
  • 3 dl maitoa
  • 1 sipuli
  • 3 munaa
  • n. 100 g fetajuustoa kuutioina
  • 1 dl Semper jauhoseosta
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

Laita uuni lämpiämään 200 °C:een.

Nypi margariini jauhoseoksen joukkoon, lisää muna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija n. 28 cm).

Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta täyte suolalla ja pippurilla. Kaada täyte piirakkavuoan päälle. Laita vuoka uuniin ja laske uunin lämpötila 180 C:een. Paista 40 minuuttia.

Vinkki! Voit valmistaa tällä reseptillä myös muita suolaisia piirakoita. Voit vaihtaa pakastepinaatin esim. parsaan, kasviksiin tai sieniin.

Reseptin tarjoaa: Semper

Kinkkupiirakka sopii tarjoiltavaksi niin arkeen kuin juhlaan. Kokeile gluteenitonta versiota! Kuva ja resepti: Hellapoliisi.

Ainekset (n. 8 annosta)

  • 150 g margariinia tai voita
  • 2 ½–3 dl Semper gluteenitonta Tattari&Teff -jauhoseosta
  • 1 dl juustoraastetta
  • (1 rkl vettä)

Täyte

  • 200 g palvikinkkua
  • ½ punainen paprika
  • 5–7 miniluumutomaattia
  • 2–3 rkl hienonnettua persiljaa
  • pala punaista chilipaprikaa
  • 2 ½ dl ruokakermaa
  • 3 munaa

Valmistusohje

Sekoita Tattari&Teff -jauhoseos huoneenlämpöisen margariinin tai voin joukkoon käsin käännellen. Lisää juustoraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoita nopeasti.

Painele taikina voidellun, Ø 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200°C:ssa n. 10 minuuttia.

Kuutioi tai suikaloi palvinkinkku. Puolita miniluumutomaatit, hienonna persilja ja pala chilipaprikaa. Ripottele ainekset esipaistetun pohjan päälle.

Sekoita kerma ja munat keskenään ja kaada muiden ainesten päälle. Jatka paistamista 200 °C:ssa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on hyytynyt ja kauniin värinen.

Tarjoa mielellään lämpimänä.

Kuva ja resepti: Hellapoliisi

Reseptin tarjoaa: Semper

Voileipäkakut ovat juhlien suosikkileivonnaisia ja niistä on lupa nauttia myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Semperin Toasty –leivät ovat herkullisen pehmoisia ja ne sopivat erinomaisesti voileipäkakun valmistukseen. Resepti: Hellapoliisi Kati Jaakonen.

8–10 annosta

  • 1 pkt Semper Toasty Vaalea
  • 1 pkt Semper Toasty Tumma

Kostutus

  • 2–3 dl vettä
  • ½ gluteeniton liha- tai kasvisliemikuutio

Täyte 1

  • 150 g palvikinkkua
  • 150 g smetanaa tai creme fraichea
  • ½ punainen paprika
  • ½ ruukkua persiljaa

Täyte 2

  • 150 g maksamakkaraa
  • 200 g sulatejuustoa
  • 100 g maustekurkkua
  • (mustapippuria myllystä)

Pinnalle

  • 150–200 g majoneesia
  • 200 g smetanaa
  • 200 g kinkkuleikkelettä

Koristeluun

  • muutama minikurkku
  • muutama miniluumutomaatti
  • herneenversoja

Valmistusohje

Leikkaa leivistä reunat. Kiehauta neste ja liuota joukkoon liemikuutionpala. Jäähdytä

Valmista täytteet. Paloittele palvikinkku kulhoon. Lusikoi joukkoon smetana tai creme fraiche. Jauha sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon pieneksi hienonnettu paprika ja hienonnettua persiljaa. Tarkista maku.

Vatkaa maksamakkara ja sulatejuusto keskenään. Hienonna joukkoon maustekurkkua. Mausta halutessasi mustapippurilla.

Valmista voileipäkakku leivinpaperin päälle. Lado kerros Semper Toasty tummia leipäviipaleita kolme tai neljä leipää vieretysten. Kostuta ja levitä päälle kerros kinkkutäytettä. Levitä päälle kerros Semper Toasty vaaleita leipäviipaleita, kostuta ja levitä päälle kerros maksamakkaratäytettä. Toista kerrokset, kunnes leipäviipaleet ja täytteet on käytetty. Kääri kakku leivinpaperiin ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli esimerkiksi työlaudan päällä. Kumoa kakku tarjoiluvadille. Tasoita tarvittaessa reunat ja päädyt.

Sekoita majoneesi ja smetana keskenään ja levitä voileipäkakun pinnalle ja reunoille. Koristele kinkkuleikkeleillä, puolitetuilla minikurkuilla ja miniluumutomaateilla, sekä herneenversoilla.

Nosta tarjolle!

Reseptin tarjoaa: Semper


Kun valmistat gluteenitonta, varmista nämä asiat:

  • Varmista kaikkien ainesten gluteenittomuus – vaihda tavalliset jauhot gluteenittomiin ja tavallinen pasta gluteenittomaan. Löydät hyviä reseptejä muun muassa Makuja-sivustolta ja tästä artikkelista.
  • Varmista, ettei tavallista jauhoa tai niitä sisältäviä aineksia päädy leivonnaisiin jauhopölynä, muruina margariinirasiasta tai ruoanvalmistus- tai tarjoiluvälineistä.
  • Leivo puhtaalla alustalla ja puhdistetuilla välineillä, joilla ei ole käsitelty vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa.
  • Säilytä gluteenittomat leivonnaiset erillään
  • Kun ostat pikkuleipiä, pikkusuolaisia tai leipiä, valitse gluteenitonta.
  • Merkitse juhlapöydän gluteenittomat tarjottavat kyltein. 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja