Kuuluuko tämä pähkinä jo ruokavalioosi? Lue mielenkiintoiset faktat pistaasista

pistaasit
Shutterstock

Pähkinät ovat tunnetusti terveellinen ja hyvä lisä ruokavalioon ja eri pähkinät tarjoavat erilaisia hyötyjä terveydelle. Lue hyödylliset pistaasifaktat!

Ovatko pistaasit jo osa ruokavaliotasi? Nämä pähkinät kasvattavat suosiotaan maailmanlaajuisesti ja suurimpana maahantuojana häärii Kiina. Pistaasit ovat herkullisia, niitä on helppo ujuttaa moneen reseptiin ja niistä voi olla jopa apua painonpudotuksessa!

Lue mielenkiintoiset pistaasifaktat:

1. Yhdysvallat on tällä hetkellä maailman johtava pistaasintuottaja ohitettuaan Iranin vuonna 2010. Pistaasinmyynti kukoistaa ja viimeisen kuuden vuoden aikana vietyjen pistaasien määrä on kasvanut 45 miljoonasta kilosta 122 miljoonaan kiloon.

2. Pistaaseja voi kutsua laihduttajan suosikkipähkinöiksi, sillä yhdessä pistaasissa on vain 3–4 kilokaloria eli vähemmän kuin likipitäen missään muussa pähkinässä. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että jos syöt pistaaseja kuorineen, tulet syöneeksi niitä kaiken kaikkiaan vähemmän. Tämä johtuu siitä, että kuorimiseen menevä aika hidastaa syömistä ja tyhjät kuoret antavat vieläpä visuaalisen muistutuksen jo syötyjen pähkinöiden määrästä.

3. Pistaasit sisältävät enemmän kaliumia kuin mikään muu pähkinä. Kalium saattaa auttaa madaltamaan stressihormoni kortisolin määrää elimistössä.

4. Pistaasien syöminen voi auttaa madaltamaan myös kolesterolia ja vähentämään syövän riskiä. Pistaaseissa on runsaasti fytosteroleita eli kasvisteroleita, joiden on todettua pienentävän huonon LDL-kolesterolin määrää. Lisäksi pistaasit ovat täynnä syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja.

5. Journal of the American Heart Association -lehdessä hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kaksi kourallista pistaaseja päivässä oli avuksi kakkostyypin diabeteksesta kärsiville. Vain neljän viikon pistaasikokeilun jälkeen koehenkilöillä oli muun muassa matalampi verenpaine nukkuessa sekä vähemmän sydänrasitusta. 

Kokeile näitä maukkaita pistaasireseptejä:

Kokeile myös tätä pähkinäistä herkkureseptiä:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja