2:00

Totuus mansikoista? Ällöttävät videot ja kuvat leviävät netissä – asiantuntija kertoo, pitääkö olla huolissaan

TikTok -palvelusta leviämään lähteneessä videohaasteessa selvitetään ”totuus mansikoista”. Kun marjoja liotetaan suolavedessä, niistä irtoaa videoiden perusteella melkoinen määrä likaa ja ötököitä. Testasimme kohuttua mansikkakikkaa myös itse. 

TikTokissa leviää videohaaste, jossa ihmiset selvittävät mansikoidensa todellisen sisällön. Ideana on liottaa mansikoita suolavedessä 30 minuuttia ja kuvata sen jälkeen marjoista irronneet ylimääräiset asiat. Videohaasteesta uutisoi muun muassa CNN ja Mirror. 

Tähän mennessä mansikkavideot pvat paljastaneet, että marjat voivat kätkeä sisälleen muun muassa matoja, hämähäkkejä ja muita hyönteisiä. Ihmiset ovat olleet kauhuissaan löydöksistään. Mansikkahaaste leviää hashtagilla #strawberrybugs, ja sillä on CNN:n mukaan lähes 12 miljoonaa katselukertaa. 

Jos kuvat eivät näy, katso ne täältä. 

Kaikki eivät kuitenkaan purematta niele mansikkavideoiden sanomaa. Osa ihmisistä pitää mansikoiden supertarkkaa pesemistä naurettavana.

– Tämä on aivan hullua, siis miksi? Lol. Hitto huuhtele vain ja syö, Facebookissa muun muassa kommentoidaan villitykselle. 

Pitääkö olla huolissaan?

Myös asiantuntijat rauhoittelevat ihmisiä, jotka ovat nyt ilmoittaneet lopettavansa mansikoiden syömisen voituaan pahoin ötökkävideoiden vuoksi. Professori kommentoi CNN:lle, että mansikoista löytyvät ötökät ovat täysin vaarattomia ja niitä löytyy mitä todennäköisimmin myös muista hedelmistä, marjoista ja vihanneksista.

– Juos syöt tuoretuotteita, syöt myös ötököitä. Joskus me hyönteistieteilijät vitsailemme, että se on vain pieni proteiinilisä, Cornellin yliopiston professori, hyönteistieteilijä Greg Loeb sanoo CNN:lle. 

Loebin mukaan olet syönyt ötököitä ennenkin, eikä tuotteiden liottaminen suolavedessä tarkoita, ettetkö söisi enää ikinä ötöiköitä.

– Pointti on se, että hedelmissä on eliöitä, ja vaikka se tekeekin ihmisten olon epämukavaksi, se ei vahingoita ketään. Noiden ötököiden syöminen ei sairastuta.

Toimiiko mansikkahaaste todella? Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä? Katso videolta lopputulos.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja