Liha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – aina

Grillilihan marinoiminen 2:09 Grillilihan marinoiminen
Videolla Lamminaho kertoo lihan marinoimisesta.

Asiantuntijan vinkeillä saat alkavan grillikauden kunnolla käyntiin ja lautasellesi taatusti mehevää lihaa.

Osa suomalaisista grillaa ympäri vuoden, mutta suosituin grillikausi sijoittuu aikaisesta keväästä myöhäisään syksyyn. Vaikka grillaaminen on suosittua puuhaa, muutama grillaukseen liittyä asia huolettaa suomalaisia. 

HKScanin teettämässä grillitutkimuksessa selvisi, että grillin sottaantuminen ja lihan kypsyyden arvioiminen tuottavat meille eniten päänvaivaa. 

HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminahon listasi ylös viisi vinkkiä, joilla lihan grillaaja varmistaa herkullisen lopputuloksen.

1. Varmista grillin puhtaus

Ennen grillauksen aloittamista tulee varmistaa, että grilli on puhdas.

Edellisen grillauksen lopuksi grilli kannattaa kuumentaa kuumaksi, jolloin lika palaa irti. Sammuta grilli ja harjaa puhtaaksi grillin puhdistusharjalla. Puhtaat ritilät estävät lihan kiinnitarttumista seuraavalla grillauskerralla. Puhdista rasvankeräysastia tai rasvapelti ennen seuraavaa grillausta.

2. Nosta liha huoneenlämpöön

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

3. Anna grillin kuumentua kunnolla

Anna grillin kuumentua kunnolla ennen grillauksen aloittamista.

Vinkki: Hiiligrilli on helppo sytyttää, kun laitat hiilet paperipussissa grilliin. Paperipussi toimii hiilien sytykkeenä. Kaasugrilli on riittävän kuuma, kun et pysty pitämään kättä kuin hetken ritilöiden yläpuolella.

4. Käytä lämpömittaria

Liha on kypsää, kun sen sisälämpötila on:

  • Porsaanliha: fileet 68–75 ja muut osat 75–85 astetta
  • Naudanliha: verinen 51–54 astetta, puolikypsä/medium 60–63 astetta, kypsä/well done 70 astetta
  • Broilerinliha 75 astetta

Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa – vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68–75 astetta).

5. Nosta lihat vetäytymään

Nosta liha kuumalta grilliltä vetäytymään folioon tai leikkuulaudalle muutamaksi minuutiksi – suurin piirtein grillausaikaa vastaava aika. Kylmällä ilmalla voit kääriä keittiöpyyhkeen folion päälle. Lihan ei tarvitse olla tulikuumaa syödessä, sillä maut tulevat paremmin esiin hieman jäähtyneestä lihasta.

Myös tyhjä kylmälaukku toimii hyvänä lämmönsäilyttäjänä. Lihojen vetäytyessä voit puhdistaa grillin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.