Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Liha-alan ammattilainen listasi viisi takuuvarmaa vinkkiä: Näillä neuvoilla onnistut lihan grillaamisessa – aina

2:09Grillilihan marinoiminenVideolla Lamminaho kertoo lihan marinoimisesta.
Julkaistu 13.04.2019 13:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntijan vinkeillä saat alkavan grillikauden kunnolla käyntiin ja lautasellesi taatusti mehevää lihaa.

Osa suomalaisista grillaa ympäri vuoden, mutta suosituin grillikausi sijoittuu aikaisesta keväästä myöhäisään syksyyn. Vaikka grillaaminen on suosittua puuhaa, muutama grillaukseen liittyä asia huolettaa suomalaisia. 

HKScanin teettämässä grillitutkimuksessa selvisi, että grillin sottaantuminen ja lihan kypsyyden arvioiminen tuottavat meille eniten päänvaivaa. 

HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminahon listasi ylös viisi vinkkiä, joilla lihan grillaaja varmistaa herkullisen lopputuloksen.

1. Varmista grillin puhtaus

Ennen grillauksen aloittamista tulee varmistaa, että grilli on puhdas.

Edellisen grillauksen lopuksi grilli kannattaa kuumentaa kuumaksi, jolloin lika palaa irti. Sammuta grilli ja harjaa puhtaaksi grillin puhdistusharjalla. Puhtaat ritilät estävät lihan kiinnitarttumista seuraavalla grillauskerralla. Puhdista rasvankeräysastia tai rasvapelti ennen seuraavaa grillausta.

2. Nosta liha huoneenlämpöön

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

punainen liha
Kun liha nostetaan huoneenlämpöön ennen grillausta, lihan lämpötila ehtii tasaantua ja liha kypsyy tasaisesti.Shutterstock

3. Anna grillin kuumentua kunnolla

Anna grillin kuumentua kunnolla ennen grillauksen aloittamista.

Vinkki: Hiiligrilli on helppo sytyttää, kun laitat hiilet paperipussissa grilliin. Paperipussi toimii hiilien sytykkeenä. Kaasugrilli on riittävän kuuma, kun et pysty pitämään kättä kuin hetken ritilöiden yläpuolella.

4. Käytä lämpömittaria

Liha on kypsää, kun sen sisälämpötila on:

  • Porsaanliha: fileet 68–75 ja muut osat 75–85 astetta
  • Naudanliha: verinen 51–54 astetta, puolikypsä/medium 60–63 astetta, kypsä/well done 70 astetta
  • Broilerinliha 75 astetta

Voit nostaa lihan vetäytymään, kun lihalämpömittari osoittaa 65 asteen lukemaa – vetäytyessä lämpötila nousee oikeaan kypsyyslämpötilaan (68–75 astetta).

5. Nosta lihat vetäytymään

Nosta liha kuumalta grilliltä vetäytymään folioon tai leikkuulaudalle muutamaksi minuutiksi – suurin piirtein grillausaikaa vastaava aika. Kylmällä ilmalla voit kääriä keittiöpyyhkeen folion päälle. Lihan ei tarvitse olla tulikuumaa syödessä, sillä maut tulevat paremmin esiin hieman jäähtyneestä lihasta.

LUE MYÖS: Grillauksen Suomen mestari muistuttaa yleisestä grillausmokasta – ”muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalle

Myös tyhjä kylmälaukku toimii hyvänä lämmönsäilyttäjänä. Lihojen vetäytyessä voit puhdistaa grillin.

Lisää aiheesta:

Lihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaMistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Banaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
GrillausLihaKesäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet