Legendaarinen helsinkiläisravintola sulkee yllättäen ovensa: "Mikä menetys!"

Ravintola Lyon
Ravintola Lyon sisältä kuvattuna. Kuva: Ravintola Lyon. Ravintola Lyon

Helsinkiläisravintola Lyon lopettaa toimintansa helmikuussa. Ravintola tiedotti asiasta Facebook-sivuillaan.

Helsingin Mannerheimintiellä vuodesta 1966 toiminut klasikkoravintola Lyon sulkee ovensa helmikuun puolessa välissä. Lopettamispäätös liittyy pitkäaikaisen ravintoloitsijan eläköitymiseen. 

– Yhden aikakauden päätös on pian käsillä. Vuodesta 1966 ja nykyisellä omistajallaan 35 vuotta toiminut Ravintola Lyon sulkee ovensa 14.2.2020 ravintoloitsija Marjatta Helanderin jäädessä eläkkeelle. Lämmin kiitos asiakkaillemme ja yhtyeistyökumppaneillemme kuluneista vuosista, Ravintola Lyon tiedotti Facebookissa tiistaina. 

Moni ravintolan kanta-asiakkaista on ottanut lopettamisuutisen vastaan raskain mielin. Lyon ehti olla toiminnassa yli 54 vuotta. Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että Lyon on yksi niistä harvoista ravintoloista, joka on saanut HS:n ravintolakriitikolta täydet viisi tähteä. Ravintola on saanut myös muita tunnuksia, ja esimerkiksi Suomen Gastronomien Seura ry valitsi Lyonin vuoden ravintolaksi 1996

– Mikä menetys! Lyonin Facebook-sivuilla muun muassa kommentoidaan.

"Olen ollut ravintola-alalla 50 vuotta, enkä minä nyt voi tätä ihan satavuotiaaksikaan jatkaa"

Ravintoloitsija Marjatta Helander kertoo MTV:lle, että lopettamisuutisen jälkeen Lyonin puhelinlinjat ovat käyneet kuumina ja pöydät lähes täyteen varattu loppuajaksi. 

– Kanta-asiakkaat ovat tietysti surkutelleet. Monet ovat käyneet täällä vuosia ja ravintolassa on järjestetty vaikka mitä häistä hautajaisiin. Lyoniin liittyy paljon muistoja, Helander sanoo ja perustelee vielä lopettamispäätöstä:

– Olen ollut ravintola-alalla 50 vuotta, enkä minä nyt voi tätä ihan satavuotiaaksikaan jatkaa. Joku aikaraja oli laitettava lopettamiselle, ja nyt on tullut se aika.

Helanderin pitkän uran aikana koko ravintola-ala on kokenut melkoisen murroksen. Vaikka klassikkoravintoloille riittääkin vielä kysyntää, kilpailu alalla on nykypäivänä entistä kovempaa.

– Koko ajan avautuu uusia ravintoloita ja kilpailu kovenee. On tämä muuttunut haastavammaksi. Lainsäädäännötkin ovat muuttuneet. Ei se yrittäminen helppoa ole, Helander summaa. 

***

Ravintoloita avautuu, mutta samaan aikaan myös sulkeutuu Suomessa tiuhaan tahtiin. Jyrki Sukula avaa syitä siihen, miksi monet ravintolat eivät menesty: 

13:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja