Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
Aanaar on sisaruspari Kaisu (oikealla) ja Heikki Nikulan (keskellä) ravintola Inarissa.
Aanaar on sisaruspari Kaisu (oikealla) ja Heikki Nikulan (keskellä) ravintola Inarissa.Aanaar
Julkaistu 06.02.2020 11:59

Vuoden ravintolaksi 2020 valittiin todellinen yllättäjä – toiminut jo vuodesta 2008, silti moni ei ole kuullutkaan: "Kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen"

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden ravintolaksi 2020 inarilaisravintola Aanaarin.

Suomen Gastronomien Seura on valinnut perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Inarissa toimivan ravintola Aanaarin Vuoden ravintolaksi 2020.

Seuran mukaan Aanaarin ruoan herkullisuus perustuu raaka-aineisiin, joiden hankinta alkaa keittiön takaovelta ja yltää Jäämerelle yli Saamenmaan. Ruokalistaa eivät täytä kliseiset Lappi-ruoat, vaan yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Toiminut samalla liikeidealla vuodesta 2008

Aanaar PorolaidunAanaarin porolaidun-annos.Aanaar

Sisaruspari Kaisu ja Heikki Nikula palasi etelästä ja otti vastaan sukupolvenvaihdoksessa äitinsä Maija Nikulan monikymmenvuotisen elämäntyön. Aanaar ei ole trendikäs tähdenlento, vaan on toiminut nyt samalla liikeidealla jo vuodesta 2008.

Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Aanaar on 30. tunnustuksen saanut ravintola.

Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.

– Aanaarin keittiön vahvuus on kiistatta sen ainutlaatuiset raaka-aineet. Gastronomit arvostavat Aanaarin pitkäjänteistä työtä niin ruokaperinteiden vaalimisessa kuin yhä elämyksellisemmän herkuttelukokemuksen kehittämistä. Aanaarin ruokalista tarjoaa paljon puhuttuja aitoja makuja – yhteyden arktiseen luontoon ja paikalliseen ruokakulttuuriin maistaa, toteaa seuran vt. puheenjohtaja Joni Kiiski.

Ravintolan viinilista ei ole järin pitkä, mutta merkille pantavaa on, että juotavaksi löytyy kahden lappilaisen pienpanimon oluita. Kun oheispalveluihin kuuluvat revontulet ja salin puolen tv-ruutu, josta voi seurata jalokalojen vedenalaista elämää Juutuanjoessa, on ruokailuelämys Gastronomien seuran mukaan kokonaisvaltainen.

Aanaar ravintola

Ravintolan sisustus on kerrostunutta suomalaista designia. Vuosikymmenten takaa pilkottaa myös 1930-luvun matkailun pioneerihenki. Omalla tavallaan hyvin rahoittavaa ja kodikasta. Syntyy vaikutelma: Nyt on tultu juuri tänne Inariin.

– Tämän ravintolan kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen, keittiöpäällikkö Heikki Nikula sanoo ja lisää, että kiitos tunnustuksesta kuuluu kunnianhimoiselle henkilökunnalle, lukuisille paikallisille tavarantoimittajille ja uskollisille asiakkaille.

Aanaar ravintola 2

– Tyylimme on moderni pohjoismainen ja tärkeimmät ravintolaesikuvamme ovat ikoniset ravintolat Noma ja Fäviken. Oma esikuvani on edesmennyt keittiömestari Eero Mäkelä. Hänen pelkistetty ja raaka-aineita kunnioittava tyylinsä on aina tuntunut oikealta. Metsät, suot, jokivarret, Inarijärvi ja Jäämeri sekä niiden tuottamat raaka-aineet ovat Ravintola Aanaarin perusta, kertoo Nikula.

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Suomen Gastronomien Seura on vuonna 1945 perustettu arvostettu ruokaseura, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Seuran tarkoituksena on gastronomian vaaliminen ja kehittäminen maassamme, ruokakulttuurimme nostaminen sen ansaitsemaan arvoon ja sen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen.

Vuonna 2019 Vuoden ravintola -titteli meni helsinkiläiselle ravintola Chapterille.

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset

Aanaar Valkosuklaata pihlajanmarjaa ja puolukkaa

2020 Ravintola Aanaar, Inari

2019 Ravintola Chapter, Helsinki

2018 Ravintola Kaskis, Turku

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola SPIS, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

Lähde: Suomen Gastronominen Seura

***

Keittömestari Tero Mäntykangas ylistää lappilaista ruokaa: 

8:29Lappi lautasella - Tero Mäntykangas

Lisää aiheesta:

Vuoden ravintola 2025 on valittu: Sijaitsee "maagisessa osoitteessa"Vuoden ravintola 2024 on valittu: Marjon ja Nikon "uudenlaista elämystä" Porvoossa ylistetäänVuoden ravintola 2023 on valittu: Poikkeuksellinen yhden miehen ravintola kerrostalossa Lohjalla Vuoden ravintola 2022 on valittu – helsinkiläisravintolaa ylistetään: "Kovatasoinen nautinto"Jopa Hans Välimäki ylisti Suomen parhaaksi – ravintola Grön on Vuoden Ravintola 2017Vuoden Ravintolaksi 2016 valittiin todellinen yllättäjä – titteli karkasi Helsingistä voittoputken jälkeen
RuokaRavintolatMakuja
Ravintola Aanaar sisältä.Aanaar

Aanaar

Aanaar

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy