Vuoden ravintolaksi 2020 valittiin todellinen yllättäjä – toiminut jo vuodesta 2008, silti moni ei ole kuullutkaan: "Kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen"

Aanaar Fabritius Nikula x 2-2
Aanaar on sisaruspari Kaisu (oikealla) ja Heikki Nikulan (keskellä) ravintola Inarissa. Aanaar

Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden ravintolaksi 2020 inarilaisravintola Aanaarin.

Suomen Gastronomien Seura on valinnut perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Inarissa toimivan ravintola Aanaarin Vuoden ravintolaksi 2020.

Seuran mukaan Aanaarin ruoan herkullisuus perustuu raaka-aineisiin, joiden hankinta alkaa keittiön takaovelta ja yltää Jäämerelle yli Saamenmaan. Ruokalistaa eivät täytä kliseiset Lappi-ruoat, vaan yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Toiminut samalla liikeidealla vuodesta 2008

Sisaruspari Kaisu ja Heikki Nikula palasi etelästä ja otti vastaan sukupolvenvaihdoksessa äitinsä Maija Nikulan monikymmenvuotisen elämäntyön. Aanaar ei ole trendikäs tähdenlento, vaan on toiminut nyt samalla liikeidealla jo vuodesta 2008.

Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Aanaar on 30. tunnustuksen saanut ravintola.

Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.

– Aanaarin keittiön vahvuus on kiistatta sen ainutlaatuiset raaka-aineet. Gastronomit arvostavat Aanaarin pitkäjänteistä työtä niin ruokaperinteiden vaalimisessa kuin yhä elämyksellisemmän herkuttelukokemuksen kehittämistä. Aanaarin ruokalista tarjoaa paljon puhuttuja aitoja makuja – yhteyden arktiseen luontoon ja paikalliseen ruokakulttuuriin maistaa, toteaa seuran vt. puheenjohtaja Joni Kiiski.

Ravintolan viinilista ei ole järin pitkä, mutta merkille pantavaa on, että juotavaksi löytyy kahden lappilaisen pienpanimon oluita. Kun oheispalveluihin kuuluvat revontulet ja salin puolen tv-ruutu, josta voi seurata jalokalojen vedenalaista elämää Juutuanjoessa, on ruokailuelämys Gastronomien seuran mukaan kokonaisvaltainen.

Ravintolan sisustus on kerrostunutta suomalaista designia. Vuosikymmenten takaa pilkottaa myös 1930-luvun matkailun pioneerihenki. Omalla tavallaan hyvin rahoittavaa ja kodikasta. Syntyy vaikutelma: Nyt on tultu juuri tänne Inariin.

– Tämän ravintolan kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen, keittiöpäällikkö Heikki Nikula sanoo ja lisää, että kiitos tunnustuksesta kuuluu kunnianhimoiselle henkilökunnalle, lukuisille paikallisille tavarantoimittajille ja uskollisille asiakkaille.

– Tyylimme on moderni pohjoismainen ja tärkeimmät ravintolaesikuvamme ovat ikoniset ravintolat Noma ja Fäviken. Oma esikuvani on edesmennyt keittiömestari Eero Mäkelä. Hänen pelkistetty ja raaka-aineita kunnioittava tyylinsä on aina tuntunut oikealta. Metsät, suot, jokivarret, Inarijärvi ja Jäämeri sekä niiden tuottamat raaka-aineet ovat Ravintola Aanaarin perusta, kertoo Nikula.

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Suomen Gastronomien Seura on vuonna 1945 perustettu arvostettu ruokaseura, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Seuran tarkoituksena on gastronomian vaaliminen ja kehittäminen maassamme, ruokakulttuurimme nostaminen sen ansaitsemaan arvoon ja sen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen.

Vuonna 2019 Vuoden ravintola -titteli meni helsinkiläiselle ravintola Chapterille.

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset

2020 Ravintola Aanaar, Inari

2019 Ravintola Chapter, Helsinki

2018 Ravintola Kaskis, Turku

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola SPIS, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

***

Keittömestari Tero Mäntykangas ylistää lappilaista ruokaa: 

8:29


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja