Lahjoitetaanko hävikkiruokaa Suomessa hyväntekeväisyyteen? Kauppaketjut vastaavat
Hävikkiin menevä ruoka on jo vuosikymmeniä aiheuttanut ruokakaupoille päänvaivaa, sillä parasta ennen -päiväysten vuoksi joudutaan heittämään roskiin valtavasti käyttökelpoisia elintarvikkeita.
Makuja.fi otti selvää, kuinka Suomessa toimivat ruokakauppaketjut suhtautuvat siihen, että hävikkiruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Selvisi, että Ruokakesko, S-ryhmä ja Lidl lahjoittavat kaikki tiettyjen myymälöiden hävikkituotteita hyväntekeväisyyteen.
– Myymättä jääneitä elintarvikkeita lahjoitetaan tällä hetkellä useista kymmenistä myymälöistämme sekä kahdesta jakelukeskuksestamme paikallisille ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinten rehuksi, Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen kertoo.
– Suurin osa ruokaa lahjoittavista K-ruokakauppiaista hoitaa ruoka-avun toimittamisen hyväntekeväisyysjärjestön kautta, jolloin voidaan parhaiten varmistaa kylmäketjun säilyminen ja hygienianäkökulmat. Tiedossamme on joitakin kauppoja, jotka hoitavat ruoka-avun toimittamisen myymälän kautta, Jäske jatkaa.
Kauppias-mallin vuoksi jokainen K-kauppias arvioi itsenäisesti ja paikallisesti, miten ruoan lahjoittaminen on parasta hoitaa alueella.
– Ruokahävikin vähentäminen on K-kauppiaille erittäin tärkeää, koska ruokahävikki on aina samalla myös liiketaloudellista menetystä kaupalle, Ruokakeskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.
S-ryhmä tekee niin ikään aktiivisesti yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, jotta käyttökelpoisia elintarvikkeita ei jouduttaisi heittämään roskiin.
– Yli 500 S-ryhmän ruokakaupalla on maanlaajuisesti yhteensä yli 300 ruoka-apukumppania, joille elintarvikkeita luovutetaan, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.
Hävikkiruoan lahjoittamisessa on omat haasteensa
Lidl toivoisi, että ruoka-avun toimintakenttä kehittyisi jatkossa, jotta myymättä jääneiden elintarvikkeiden lahjoittamista voitaisiin lisätä ja helpottaa. Vielä tänä päivänä tällä tavoitteella on omat haasteensa.
– Vähittäiskaupan ja pienten ruoka-apua organisoivien järjestöjen väliin tarvittaisiin logistiikkaa isommalla alueella hoitava toimija, Lidlin Järvinen toteaa.
Myös esimerkiksi hävikkipolitiikan pelisääntöjä olisi Lidlin edustajan mukaan syytä hioa, jotta alalla olisi yhtenevä linjaus tällä saralla.
– Kaupan kannalta on toimivinta, että yksi yhteistyökumppani hakee myyntikelvottomat, mutta vielä syömäkelpoiset tuotteet aina samojen pelisääntöjen mukaisesti, lajittelee, varastoi ja jakelee ne turvallisesti, Järvinen kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan