Lahjoitetaanko hävikkiruokaa Suomessa hyväntekeväisyyteen? Kauppaketjut vastaavat

20053904
Lehtikuva

Hävikkiin menevä ruoka on jo vuosikymmeniä aiheuttanut ruokakaupoille päänvaivaa, sillä parasta ennen -päiväysten vuoksi joudutaan heittämään roskiin valtavasti käyttökelpoisia elintarvikkeita.

Makuja.fi otti selvää, kuinka Suomessa toimivat ruokakauppaketjut suhtautuvat siihen, että hävikkiruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Selvisi, että Ruokakesko, S-ryhmä ja Lidl lahjoittavat kaikki tiettyjen myymälöiden hävikkituotteita hyväntekeväisyyteen.

– Myymättä jääneitä elintarvikkeita lahjoitetaan tällä hetkellä useista kymmenistä myymälöistämme sekä kahdesta jakelukeskuksestamme paikallisille ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinten rehuksi, Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen kertoo.

– Suurin osa ruokaa lahjoittavista K-ruokakauppiaista hoitaa ruoka-avun toimittamisen hyväntekeväisyysjärjestön kautta, jolloin voidaan parhaiten varmistaa kylmäketjun säilyminen ja hygienianäkökulmat. Tiedossamme on joitakin kauppoja, jotka hoitavat ruoka-avun toimittamisen myymälän kautta, Jäske jatkaa.

Kauppias-mallin vuoksi jokainen K-kauppias arvioi itsenäisesti ja paikallisesti, miten ruoan lahjoittaminen on parasta hoitaa alueella. 

– Ruokahävikin vähentäminen on K-kauppiaille erittäin tärkeää, koska ruokahävikki on aina samalla myös liiketaloudellista menetystä kaupalle, Ruokakeskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.

S-ryhmä tekee niin ikään aktiivisesti yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, jotta käyttökelpoisia elintarvikkeita ei jouduttaisi heittämään roskiin.

– Yli 500 S-ryhmän ruokakaupalla on maanlaajuisesti yhteensä yli 300 ruoka-apukumppania, joille elintarvikkeita luovutetaan, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.

Hävikkiruoan lahjoittamisessa on omat haasteensa

Lidl toivoisi, että ruoka-avun toimintakenttä kehittyisi jatkossa, jotta myymättä jääneiden elintarvikkeiden lahjoittamista voitaisiin lisätä ja helpottaa. Vielä tänä päivänä tällä tavoitteella on omat haasteensa.

– Vähittäiskaupan ja pienten ruoka-apua organisoivien järjestöjen väliin tarvittaisiin logistiikkaa isommalla alueella hoitava toimija, Lidlin Järvinen toteaa.

Myös esimerkiksi hävikkipolitiikan pelisääntöjä olisi Lidlin edustajan mukaan syytä hioa, jotta alalla olisi yhtenevä linjaus tällä saralla.

– Kaupan kannalta on toimivinta, että yksi yhteistyökumppani hakee myyntikelvottomat, mutta vielä syömäkelpoiset tuotteet aina samojen pelisääntöjen mukaisesti, lajittelee, varastoi ja jakelee ne turvallisesti, Järvinen kertoo.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja