Lähes joka toinen suomalainen tekee yleisen pastavirheen – ei todellakaan kannattaisi!

Paljonko on yksi annos pastaa? Näin mittaat ilman keittiövaakaa! 1:19 Paljonko on yksi annos pastaa? Näin mittaat ilman keittiövaakaa!
KATSO MYÖS: Paljonko on yksi annos pastaa? Näin mittaat ilman keittiövaakaa!

Pastan keittämisessä ei kannata lähteä soveltamaan, eikä varsinkaan lisäämään keitinveteen öljyä.

Suomalaisten suosikkipastakastike on tomaatti-jauhelihakastike, joka tunnetaan myös bolognese- tai ragukastikkeena, Mutti-tuotemerkin tiedotteessa kerrotaan.

Asia selviää tammikuussa 2024 toteutetusta kansallisesta pastakyselystä.

Samaisesta kyselystä käy ilmi, että moni suomalainen sortuu pastan valmistamisessa klassisiin mokiin, joiden takia pasta ei välttämättä maistu niin hyvältä tai lopputulos voi olla ylikypsä.

Vältä nämä virheet pastan keittämisessä

Pastan keittäminen on melko suoraviivaista puuhaa, mutta moni syyllistyy helposti virheisiin, jotka vaikuttavat koko annoksen lopputulokseen.

Kyselyn perusteella lähes joka toinen suomalainen käyttää pastan keittämisessä öljyä.

– Italialaiseen tyyliin parhaan lopputuloksen saa, kun jättää ensinnäkin öljyn kokonaan pois. Öljy tekee pastasta liukasta, jolloin kastike ei tartu pastan pintaan, Muttin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Emma Vuorenmaa kertoo tiedotteessa.

Pastan keitinveteen ei siis tarvitse lisätä mitään muuta kuin suolaa.

Kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista ei myöskään noudata pastapakkauksessa kerrottua keittoaikaa. Tällöin lopputulos on helposti ylikypsä eikä "napakan al dente". 

Suurin osa suomalaisista myös annostelee ensiksi lautaselle pastan ja sitten päälle kastikkeen.

– Pastan kuivuminen ja jämähtäminen möykyksi vältetään, kun kastike sekoitetaan kuumaan pastaan heti pastan siivilöinnin jälkeen ja ennen lautasille asettelua. Sopivan kypsä pasta, kastike sekaan, sekoitus ja sitten vasta lautaselle, Vuorenmaa neuvoo.

Italialaisen Muttin teettämään, tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan kansalliseen pastakyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä tammikuussa 2024.

Katso myös: Henri Alénin superhelppo pasta: "Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…"

Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…” 2:48
MasterChef-ohjelman toisen tuotantokauden neljännessä jaksossa valmistettiin pastaa Henri Alénin opetuksessa.

Lähde: Mutti

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!