Kumpi on oikeasti terveellisempää, kasvis- vai lihagrillimakkara? Selvitys paljastaa: Kasvisversiossa jopa 10-kertainen määrä sokeria

Makkara
Kasvis vai liha? MTV Uutisten vertailussa HK:n tuotteet. Vertailu jutun lopussa. Lehtikuva

Tuoreen brittiselvityksen mukaan kasviperäisissä grillimakkaroissa on jopa 10 kertaa enemmän sokeria lihaversioihin verrattuna.

Kasviperäiset ja vegaaniset vaihtoehdot perinteiselle makkaralle voivat ajatuksen tasolla vaikuttaa terveellisemmiltä vaihtoehdoilta. DailyMailin mukaan käsitys saattaa kuitenkin olla harhainen. 

Artikkelissa avattaan tuoretta selvitystä, joka perehtyi erityisesti grillituotteiden sokeri- ja suolapitoisuuksiin. Selvitykseen otetuissa kasvismakkaroissa oli jopa 10 kertaa enemmän sokeria ja kuusi kertaa enemmän suolaa kuin perinteisissä makkaroissa.

Lehden haastattelemat ravintoasiantuntijat sanovat, että kasvistuotteita ei voi automaattisesti pitää terveellisempinä vain, koska niissä ei ole punaista lihaa.

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että korkeampi sokeri- ja suolapitoisuus ei välttämättä tarkoita, että kyseessä on epäterveellisempi vaihtoehto. Täytyy ottaa huomioon myös kasvismakkaroiden mahdollinen matalampi kalorimäärä, pienempi rasvapitoisuus ja korkeampi kuitumäärä.

Selvityksessä käytettyjä tuotteita ei löydy juurikaan suurista suomalaisista marketeista, mutta saman tuotekategorian tuotteita on reilusti myynnissä.

Päteekö myös Suomessa? Tuotteet vertailussa

MTV Uutiset teki oman vertailun: miten HK Vihreät Kasvisgrillimakkara pärjää vertailussa HK:n omaa lihakilpailijaa vastaan?

Tämän vertailun perusteella tilanne ei ole Suomessa yhtä radikaali.

Sata grammaa HK Vihreät Kasvismakkaraa sisältää 244 kaloria ja 18 grammaa rasvaa, josta tyydyttynyttä rasvaa 9 grammaa. Lisäksi sokeria on 1,9 grammaa ja suolaa 1,9 grammaa.

Sata grammaa HK Poprilli Grillimakkaraa sisältää 220 kaloria ja 15 grammaa rasvaa, josta tyydyttynyttä 5,1 grammaa. Lisäksi sokeria on 0,5 grammaa ja suolaa 2,3 grammaa.

Toisin sanoen kasvismakkarassa sokeria on nelinkertainen määrä ja kaloreita hieman enemmän. Lisäksi tyydyttynyttä rasvaa on lähes puolet enemmän. Suolaa kasvisversiossa on vähemmän.

HK Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen totesi aiemmin tänä vuonna, että vegepohjaisten makkaroiden kysyntä ja tarjonta “räjähtää” Suomessa.

Korjaus 20.8. klo 8:34: Rasvan määrän suhde kasvismakkaran ja lihamakkaran välillä korjattu. Aiemmin jutussa sanottiin, että kasvisversiossa tyydyttynyttä rasvaa on lähes puolet vähemmän.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!