1:42

Kuluttaja vertaili pikaruoat: Tuhdissa hampurilaisessa voi olla kilokaloreita lähes puolet päiväsuosituksesta

Kuluttaja otti selvää, millaista ruokaa hampurilaiset ja täytetyt patongit ovat ravintoarvoiltaan ja alkuperältään.

Yllä olevalla videolla makutestissä Hesburgerin kaura-härkäpapuhampurilainen.

Kuluttaja vertaili kolmen hampurilaisketjun, Burger Kingin, McDonald'sin ja Hesburgerin, naudanliha- ja kasvishampurilaisia. Lisäksi vertailuun otettiin mukaan liha- ja vegaanivaihtoehdot Subwaylta ja Picnicistä.

Vertailussa selvisi, että pikaruokakin voi olla terveellistä, mutta monissa ruoissa oli kuitenkin runsaasti suolaisia ja rasvaisia kastikkeita sekä paljon energiaa ja hiilihydraatteja.

Whopperissa tuplasti energiaa verrattuna vegaanipatonkiin

Vaihtelua löytyi. Esimerkiksi Burger Kingin klassikko Whopper juustolla sisältää tuplasti energiaa verrattuna Subwayn vegaaniseen patonkiin kevyen tulisen kastikkeen kera.

Sen sijaan McDonald'sin hampurilaiset ovat Kuluttajan mukaan kevyempiä kuin Burger Kingin tai Hesburgerin, mutta eivät terveysruokaa nekään. Kevyttä työtä tekevä nainen saa McDonald'sin Big Mac -hampurilaisesta neljänneksen päivän kaloreistaan. Jos kuitenkin herkuttelee vielä ranskalaisilla ja juo sokerisen limun, annoksen kalorit tuplaantuvat helposti.

Raskaimman tason hampurilaisesta, kuten Burger Kingin Tupla-Whopperista juustolla, saa jo yksinään lähes yhtä paljon kilokaloreita kuin kokonaisesta kerrosateriasta. Tämä vastaa melkein puolta kevyttä työtä tekevän naisen päiväsuosituksesta.

Miten ranskalaiset vertautuvat?

McDonald’sin ranskalaisissa kilokaloreita on 100 grammassa 290, Hesburgerin ranskalaisissa hitusen enemmän, 296, ja Burger Kingin ranskalaisissa rutkasti vähemmän: 247 kaloria.

Ranskalaisten suolaisuudessa on kuitenkin huimiakin eroja: Hesburgerin ranskalaisissa on suolaa peräti 1,4 grammaa sataa grammaa kohden. Burger Kingin ranskalaisissa suolaa on 0,6 grammaa, mutta McDonald’sin ranskalaissa vain reilut 0,3 grammaa. 

Suolaa saisi Sydänmerkin kriteereillä olla enintään 0,75 grammaa 100 grammassa.

Kevyin hampurilaisista oli Mäkkärin McVegan, rasvaisin puolestaan Hesburgerin kerroshampurilainen.

Sydänliiton Sydänmerkki-suositusten mukainen rasvan määrä ylittyi kaikissa Kuluttajan vertailun hampurilaisissa sekä Picnicin paahtopaistipatongissa. 

Tutkija Kirsi Ali-Kovero Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta toteaa Kuluttajalle kuitenkin, että aterioiden raskaudesta huolimatta rasvan laatu oli yllättävän hyvää.

Minkä kastikkeen valitset?

Patonkien terveellisyyttä ajatellen kastikkeen valinta on yksi tärkeimmistä asioista.

Vegan Delite -patonki lähes kalorittomalla tulisella kastikkeella oli vertailun kevyin vaihtoehto, mutta loraus southwest-kastiketta lisää annokseen jo 128 kilokaloria ja tuplaa rasvan määrän.

Kaikilla täytteillä patongista voi muodostua kerroshampurilaistakin tuhdimpi ateria.

Kiinnitä huomiota suolan määrään

Makuja.fi uutisoi eilen brittiselvityksestä, jonka mukaan kiinalainen noutoruoka sisältää suolaa jopa hälyttäviä määriä. Eräs sydän- ja verisuonitauteihin erikoistunut professori kutsuikin suolaa "unohdetuksi tappajaksi".

Ali-Kovero kertoo Kuluttajalle, että pikaruoan selkein terveysriski on juurikin suolan määrä. 

Kuluttajan vertailun hampurilaisista Sydänmerkin suosituksen tuntumaan pääsee ainoastaan Hesburgerin kaura-härkäpapuhampurilainen. Subwayn patonkien suolamäärä nousee kastikkeiden myötä yli suositusten. 

Mikä oli terveellisin?

Tuotteista ei käytännössä voi valita terveellisintä, sillä terveellisyys riippunee esimerkiksi siitä, vältteleekö suolaa vai rasvaa.

Ali-Kovero kehottaakin kiinnittämään huomiota terveellisen kuidun määrään. Patongeista kuitua oli eniten Vegan Delite -subissa, hampurilaisista Hesburgerin kaura-härkäpapuhampurilaisessa. Vähiten kuitua oli Hesburgerin kerroshampurilaisessa.

Lähde: Kuluttaja

***

0:29

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja