Kuluttaja: Kalatuotteista paljastui järkyttävä yllätys

Kuluttaja-lehden tuoreissa testeissä selvisi, että pakatut graavi- ja kylmäsavulohituotteet voivat aiheuttaa joulupöydässä ikävän terveysriskin.

Kuluttaja-lehti testasi laboratorio-oloissa 18 pakattua graavi- ja kylmäsavulohituotetta. Peräti kolmesta tuotteesta löytyi pieniä määriä vaarallista listeriabakteeria. Näiden tuotteiden listeria-arvo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote ei olisi turvallinen käyttää. Yksi graavilohituote oli valmiiksi pilaantumaisillaan.

Lehden mukaan vakuumipakatussa kalassa on enemmän listeriaa kuin tuoreessa kalassa, sillä pakattua kalaa säilytetään pidempiä aikoja. Moni ajattelee, että säilyttämällä kalaa jääkaapissa voi välttää listerian, mutta todellisuudessa listeria voi lisääntyä myös kylmissä olosuhteissa.

Listeriabakteeri aiheuttaa vakavan terveysriskin

Listeriabakteeri voi aiheuttaa vakavan listerioosi-nimisen sairauden. Tutkituissa tuotteissa listeriaa oli kuitenkin niin vähän, ettei siitä ole vaaraa terveille ihmisille.

Pienikin määrä listeriaa voi olla vaarallinen vanhuksille ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi sairauden vuoksi. Listerioosi voi aiheuttaa verenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen.

Viime vuosina listerioositapausten määrä on kasvanut. Syynä tähän uskotaan olevan väestön ikääntyminen ja tartunnoille erityisen alttiiden kasvava määrä.

Lähde: Kuluttaja

Lisätty: 10.12. klo 14:06 Tieto siitä, että kaikkia tuotteita on turvallinen käyttää.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja