Krapulapirtelön ainesosa aiheutti nuoren miehen kuoleman – isä varoittaa: ”Kukkurallinen teelusikallinen sitä tappaa”

Kaikki krapulasta 7:49 Kaikki krapulasta

Australialaismies kuoli päivää ennen 22-vuotissyntymäpäiväänsä laitettuaan liikaa kofeiinijauhetta krapulapirtelöönsä.

Videolla alkoholitutkija kertoo kaiken krapulasta.

Vuoden 2018 ensimmäisinä tunteita Lachlan Foote palasi kotiinsa uudenvuodenjuhlista. Pienessä hiprakassa ollut 21-vuotias nuorimies teki itselleen proteiinipirtelön ennen nukkumaanmenoa ehkäistäkseen seuraavan päivän huonoa oloa. Lachlan lisäsi pirtelöönsä kofeiinijauhetta.

Pian Lachlan tekstasi kaverilleen, että pirtelöön sekoitettu proteiinijauhe oli varmaan mennyt pilalle, sillä juoma maistui kitkerältä. Kitkerä maku johtui kuitenkin liiallisesta kofeiinijauheesta.

Seuraavana aamuna Lachlanin vanhemmat löysivät poikansa kuolleena kylpyhuoneen lattialta. Päivää ennen 22-vuotissyntymäpäiviään Lachlan oli menehtynyt kofeiinimyrkytykseen.

Turvallisen ja hengenvaarallisen määrän ero on hyvin pieni


Lachlanin isä varoittaa Facebookissa kofeiinijauheiden vaaroista.Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) kertoo, että vahvat kofeiinituotteet ovat merkittävä terveydellinen uhka, ja ne ovat vaikuttaneet ainakin kahteen kuolemaan Yhdysvalloissa.

Usein kofeiinijauhetta myydään suurissa purkeissa, joista käyttäjän tulee mitata tarkkaan turvallinen määrä tuotetta. Vahvoissa kofeiinituotteissa turvallisen ja henkeä uhkaavan määrän ero on kuitenkin hyvin pieni.

Vain yksi teelusikallinen vahvaa kofeiinijauhetta voi sisältää saman määrän kofeiinia kuin 28 kuppia kahvia. Määrällä voi olla vakavia terveysvaikutuksia.

Vakavuuden osoittaa Lachlanin tapaus. Edesmenneen nuoren miehen isä varoittaa Facebookissa muita kofeiinituotteita käyttäviä:

– On käsittämätöntä, että jotain niin vaarallista on niin helposti saatavilla. Varoittakaa ystäviänne ja puhukaa lapsillenne. Ja tarkastakaa kenties myös purkit keittiöstänne. Kofeiinijauhe näyttää aivan miltä tahansa valkoiselta jauheelta, mutta kukkurallinen teelusikallinen sitä tappaa, Lachlanin isä Nigel Foote kirjoittaa.

Lachlanin kotona kofeiinijauhe oli siirretty purkkiin, josta varoitukset puuttuivat.

Näin kofeiinimyrkytys oireilee

Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että kofeiinimyrkytyksen oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Vaikeassa myrkytyksessä ilmaantuu myös kouristuksia.

Oireita voi ilmaantua, kun kofeiinin päivittäinen saanti ylittää 400 milligrammaa. Teelusikallinen vahvaa kofeiinijauhetta voi sisältää jopa yli 1700 milligrammaa kofeiinia.

Ennen kofeiinimyrkytyksestä aiheutuvaa kuolemaa esiintyviä oireita voivat olla tihentyvä sydämen syke, sydämen rytmihäiriöt ja epileptiset kohtaukset.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja