Oletko jo aloittanut joulukinkun sulattamisen? Pakastetun joulukinkun sulattaminen voi kestää yllättävän kauan. Sulamista ei kannata missään nimessä nopeuttaa, vaan antaa kinkun sulaa rauhassa jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti ulkona.
Videolla helpot ohjeet pienen kinkun paistamiseen.
Jos olet hankkinut suuren, pakastetun joulukinkun, sen sulatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Mitä isompi kinkku on, sen kauemmin sen sulatus kestää. On hyvä myös muistaa, että luullisen kinkun sulatus kestää luutonta kauemmin. Luu varaa itseensä kylmyyttä.
Kinkun sulatus: Sulata jääkaapissa, älä ikinä huoneenlämmössä
Pakastettu kinkku sulatetaan mieluiten jääkaapissa. Jos ulkona on hyvät olosuhteet, eli lämpötila pysyttelee kahden pakkasasteen ja viiden plussa-asteen välillä, voi kinkun sulattaa myös ulkona.
Kinkku kannattaa suojata, sillä se valuttaa nestettä sulaessaan. Joulukinkun sulaminen voi kestää kinkun koosta riippuen jopa 2–5 vuorokautta.
Kuinka kauan kinkku sulaa?
Pieni kinkku, 2–3 kg: 2 vrk
Keskikokoinen kinkku, 3–6 kg: 3 vrk
Iso kinkku, 8–12 kg: 5 vrk
HK muistuttaa, että joulukinkkua ei missään nimessä tule sulattaa huoneenlämmössä: kauan kestävän sulatuksen aikana kinkun pintaosat lämpiävät liiaksi, sisäosan ollessa vielä jäinen. Tämä aiheuttaa vaaran liiallisesta bakteerikasvusta kinkun pinnassa.