Kommentti: Suomalaiset, voisitteko jo unohtaa yliarvostetut avokadot?

avokado, guacamole
Suomalaiset ovat hurahtaneet avokadoihin. Shutterstock

Makuja.fi-sivuston toimittaja Heli Mettänen hämmästelee avokadoja koskevaa yltiömäistä hehkutusta.

Avokadoa on jo vuosia ylistetty sen sisältämien hyvien rasvojen vuoksi. Avokado sisältää myös paljon esimerkiksi sydämen terveyttä edistävää kaliumia sekä B-, E- ja K-vitamiinia. Tämän lisäksi avokado on äärimmäisen monikäyttöinen, ja se sopii moneen herkkuun aamiaisleivästä pastaan ja ihan sellaisenaan syötäväksi. Ainoa ongelma on se, ettei avokado maistu miltään.

Avokado huutaa suolaa ja pippuria

Ymmärrän sen, että avokadoa syödään sen suotuisten terveysvaikutusten vuoksi, mutta en voi käsittää sitä, miksi sitä ylistetään sen uskomattoman herkullisen maun vuoksi. Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä, mutta lienee selvää, ettei avokadon maku ole kovin vahva. Itse kuvaisin sitä mitäänsanomattomaksi, toisin sanoen mauttomaksi.

Avokadon maku pääsee oikeuksiinsa, kun sen pinnalle sirottelee hyppysellisen suolaa, ja perään rouhaisee aavistuksen mustapippuria. Sama pätee kuitenkin myös moneen muuhun hedelmään ja vihannekseen, kuten tomaattiin, jota ei kuitenkaan hehkuteta ympäri maailmaa jokaisessa trendikkäässä blogissa vuoden ykkösvihanneksena. Miksi juuri avokado on onnistunut pääsemään kaiken tämän hehkutuksen kohteeksi?

Samaan aikaan kun puhutaan luomu- ja lähiruoasta ja niiden suotuisista vaikutuksista, ruokakaupassa tunnustellaan tummanvihreitä, toiselta puolelta maailmaa kiikutettuja avokadoja intensiivisesti, jotta avokadojen joukosta löytyisi se rakenteeltaan täydellisin. Miksi emme tee samaa lähellä tuotettujen tomaattien tai kurkkujen kohdalla? Miksi juuri avokado saa synninpäästön suomalaisten kausivihannesten suosimatta jättämisestä?

Hyvän tovin ruokaan liittyvistä aiheista artikkeleita kirjoittaneena toimittajana voin kertoa, että vinkkejä täydellisen kurkun tai tomaatin löytämiseksi ei lueta netissä murto-osaakaan siihen verrattuna, kuinka paljon avokadon kypsyyden paljastavia vinkkejä ahmitaan.

Itse valitsen avokadon sijaan syyskuussa yhden kauden sesonkivihanneksista, parsakaalin. Hyviä rasvoja pyrin saamaan riittävästi öljyistä ja suomalaisesta kalasta. Avokadopastaa keittiössäni ei valmisteta – tänäkään syksynä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja