Kolme erilaista tapaa kypsentää pekoni – toimittaja selvitti, mikä valmistustapa on kaikkein paras

pekoni
Mikä on oma suosikkitapasi kypsentää pekonia? Shutterstock

Toimittaja testasi maistuuko pekoni yhtään erilaiselta, jos sitä ei valmistakaan paistinpannulla, vaan esimerkiksi vohveliraudalla.

Real Simplen toimittaja Sari Kamp valmisti pekonia kolmella eri tapaa määrittääkseen, muuttaako valmistustapa oleellisesti sen makua. Uunissa, mikrossa sekä vohveliraudalla valmistettua pekonia oli maistelemassa myös sokkotestaaja.

Valmistaminen uunissa

Kypsentääksesi pekonin uunissa, lämmitä se 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti foliolla ja aseta ritilä uunipellin päälle. Levitä pekoniviipaleet ritilälle ja anna paistua uunissa 20 minuutin ajan.

Pekonin valmistaminen uunissa ei vaadi pannulla paistamisen tapaan jatkuvaa viipaleiden kääntelyä ja roiskuvan kuuman rasvan väistelyä. Vältyt myös palohälyttimen huudoilta, kun keittiö ei täyty savusta.

Metodi kestää toki hieman kauemmin, kuin pekonien kypsentäminen pannulla. Toisaalta tällä valmistustavalla suurin osa pekonin rasvasta valuu uunipellille, jolloin viipaleista tulee mukavan rapsakoita.

Videolla vinkit pekonin paistamiseen uunissa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

– Koska suurin osa rasvasta sulaa, viipaleisiin ei jää mitään outoja sitkeitä paloja – pelkästään puhdasta lihaista herkkua, Kamp toteaa.

Pekoni maistui kuitenkin hieman palaneelta, vaikkei siltä näyttänyt tai haissutkaan. Kamp arvelee tämän johtuvan siitä, että pekoni kypsyi tasaisesti joka puolelta ja alkoi palaa hitaasti, jolloin sitä ei päälle päin huomannut.

Valmistaminen mikrossa

Aseta kaksi talouspaperia mikronkestävälle lautaselle, lado rivi pekoniviipaleita paperin päälle ja aseta niiden päälle vielä kaksi palasta talouspaperia. Pekoniviipaleet saavat pyöriä mikrossa neljä minuuttia. Jos ne eivät ole tämän jälkeen vielä kypsiä, laita niille lisäaikaa aina puoli minuuttia kerrallaan ja tarkasta kypsyysaste.

Mikrossa valmistettu pekoni ei Kampin mukaan ollut järin kaunista. Viipaleissa ei ollut pekonille ominaista rasvan antamaa kiiltoa, ei rypistyneitä reunoja eivätkä ne olleet edes ruskistuneet.

Ulkonäkö ei kuitenkaan vastannut makua, sillä ne olivat hyvin rapeita ja suussa sulavia. Suurin osa rasvasta oli imeytynyt talouspaperiin, mutta viipaleetkaan eivät olleet jääneet kuiviksi.

Mikrossa kypsentäminen on myös äärimmäisen nopeaa: Kampilta meni vain kymmenen minuuttia valmisteluun, kokkaamiseen, siivoamiseen ja itse syömiseen!

Valmistaminen vohveliraudalla

Koska vohveliraudat eivät yleensä ole kovin isoja, pekoniviipaleet kannattaa mahdollisesti puolittaa ennen niiden paistamista. Raudan kuumennettua, aseta viipaleet paistumaan noin kymmeneksi minuutiksi, tai kunnes ne vaikuttavat olevan kypsiä.

Vohveliraudoissa on se ongelma – lähinnä pekonin paistamiseen liittyen, että rauta ei painu täysin tiiviisti yhteen, jotta pekoni paistuisi tasaisesti kummaltakin puolelta. Kamp saikin lopputulokseksi viipaleita, joissa oli neliönmuotoisia kypsiä kohtia, mutta muuten pekoni oli sitkeää ja kovaa, eikä rasva ollut sulanut kunnolla.

Kampin netistä bongaama vinkki vohveliraudan hyödyntämiseen ei siis mennyt jatkoon. Voittajaksi testissä selviytyi kuitenkin hieman yllättäen mikro, vaikka esteettisesti uunissa valmistetuista pekoneista tuli parhaita.

Lähde:Real Simple 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja