Ketsuppi, croissant ja spagetti bolognese – näiden tuttujen ruokien oikea alkuperä saattaa yllättää

Tiesitkö, että tunnetut suosikkituotteet eivät välttämättä ole alun perin kotoisin sieltä, mistä olet tähän asti luullut niiden olevan. Lue, mistä seuraavat koko maailman tuntemat tuotteet ovat oikeasti peräisin. 

Video: Näin saat kaksi pizzaa mahtumaan pellille? 

Muutama päivä sitten Ruotsi hämmensi maailmaa julkaisemalla Twitterissä paljastuksen ruotsalaisina pidettyjen lihapullien todellisesta alkuperästä. Hämmennystä herättäneessä twiitissä lihapullien mainittiin olevan alun perin Turkista, josta ne kulkeutuvat länsinaapuriimme Ruotsin kuninkaan mukana vuosisatoja sitten.

Paljastuksen innoittamana Telegraph-sivusto päätti paljastaa joukon ruokia, joiden alkuperästä liikkuu vahvoja myyttejä. Seuraavien tuotteiden todellinen alkuperä saattaakin tulla sinulle yllätyksenä. 

Ketsuppi

Ennen kuin ketsupista tuli amerikkalaisten suosikkikastike, se oli ennen kaikkea kiinalainen lisuke, joka koostui enimmäkseen säilötystä kalasta ja mausteista. Aikojen saatossa tämä ”kicapiksi” kutsutun maustekastikkeen nimi ja koostumus ovat muuttaneet muotoaan nykyisin tunnetun ketsupin muotoon.

Spagetti Bolognese

Moni meistä on tähän asti luullut, että spagetti bolognese on italialainen, Bolognan kaupungista peräisin oleva ruoka. Vaikka bolognese-kastike onkin kotoisin Bolognasta, spagetti on puolestaan toisen italialaiskaupungin, Napolin tuote, eikä italialainen koskaan yhdistäisi näitä kahta tuotetta keskenään.

Spagetti bolognese onkin todennäköisesti levinnyt maailmalle italialaisena tuotteena Yhdysvalloissa sijaitsevien italialaisten ravintoloiden kautta.

Hapankaali

Hapankaali tunnetaan yleisesti saksalaisena, bratwurstin kanssa tarjoiltava ruokalajina. Tästä klassisesta makuparista huolimatta se on alun perin kotoisin Kiinasta, josta se kulkeutui Eurooppaan tataarien mukana.

Pizza

Italia tunnetaan maailmalla pizzamaana, mutta italialaiset eivät välttämättä olleet ensimmäisiä, jotka keksivät levittää täytteitä leipätaikinan päälle.

Jo antiikin kreikkalaisten tiedettiin lisäävän oliiviöljyä, yrttejä ja juustoa matalan leivän päälle. Näissä ensimmäisissä "pizzoissa" ei kuitenkaan nähty tomaatteja, vaan ne olivat niin kutsuttuja valkoisia pizzoja.

Chicken tikka masala

Tämä ruokalaji tunnetaan intialaisena, mutta eräs skottilainen ravintoloitsija väittää keksineensä tämän suosikkicurryn 1970-luvulla. Se, onko siis kyseessä skotlantilainen vai intialainen ruokalaji, ei ole varmuutta.

Croissant

Lehtevät croissantit ovat patongin tavoin osa ranskalaista leipomokulttuuria, mutta tämä leivos ei kuitenkaan ole alun perin ranskalainen, vaan wieniläinen tuote.

Lähde: Telegraph

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja