Ketsuppi, croissant ja spagetti bolognese – näiden tuttujen ruokien oikea alkuperä saattaa yllättää

spagetti
Shutterstock

Tiesitkö, että tunnetut suosikkituotteet eivät välttämättä ole alun perin kotoisin sieltä, mistä olet tähän asti luullut niiden olevan. Lue, mistä seuraavat koko maailman tuntemat tuotteet ovat oikeasti peräisin. 

Video: Näin saat kaksi pizzaa mahtumaan pellille? 

Muutama päivä sitten Ruotsi hämmensi maailmaa julkaisemalla Twitterissä paljastuksen ruotsalaisina pidettyjen lihapullien todellisesta alkuperästä. Hämmennystä herättäneessä twiitissä lihapullien mainittiin olevan alun perin Turkista, josta ne kulkeutuvat länsinaapuriimme Ruotsin kuninkaan mukana vuosisatoja sitten.

Paljastuksen innoittamana Telegraph-sivusto päätti paljastaa joukon ruokia, joiden alkuperästä liikkuu vahvoja myyttejä. Seuraavien tuotteiden todellinen alkuperä saattaakin tulla sinulle yllätyksenä. 

Ketsuppi

Ennen kuin ketsupista tuli amerikkalaisten suosikkikastike, se oli ennen kaikkea kiinalainen lisuke, joka koostui enimmäkseen säilötystä kalasta ja mausteista. Aikojen saatossa tämä ”kicapiksi” kutsutun maustekastikkeen nimi ja koostumus ovat muuttaneet muotoaan nykyisin tunnetun ketsupin muotoon.

Spagetti Bolognese

Moni meistä on tähän asti luullut, että spagetti bolognese on italialainen, Bolognan kaupungista peräisin oleva ruoka. Vaikka bolognese-kastike onkin kotoisin Bolognasta, spagetti on puolestaan toisen italialaiskaupungin, Napolin tuote, eikä italialainen koskaan yhdistäisi näitä kahta tuotetta keskenään.

Spagetti bolognese onkin todennäköisesti levinnyt maailmalle italialaisena tuotteena Yhdysvalloissa sijaitsevien italialaisten ravintoloiden kautta.

Hapankaali

Hapankaali tunnetaan yleisesti saksalaisena, bratwurstin kanssa tarjoiltava ruokalajina. Tästä klassisesta makuparista huolimatta se on alun perin kotoisin Kiinasta, josta se kulkeutui Eurooppaan tataarien mukana.

Pizza

Italia tunnetaan maailmalla pizzamaana, mutta italialaiset eivät välttämättä olleet ensimmäisiä, jotka keksivät levittää täytteitä leipätaikinan päälle.

Jo antiikin kreikkalaisten tiedettiin lisäävän oliiviöljyä, yrttejä ja juustoa matalan leivän päälle. Näissä ensimmäisissä "pizzoissa" ei kuitenkaan nähty tomaatteja, vaan ne olivat niin kutsuttuja valkoisia pizzoja.

Chicken tikka masala

Tämä ruokalaji tunnetaan intialaisena, mutta eräs skottilainen ravintoloitsija väittää keksineensä tämän suosikkicurryn 1970-luvulla. Se, onko siis kyseessä skotlantilainen vai intialainen ruokalaji, ei ole varmuutta.

Croissant

Lehtevät croissantit ovat patongin tavoin osa ranskalaista leipomokulttuuria, mutta tämä leivos ei kuitenkaan ole alun perin ranskalainen, vaan wieniläinen tuote.

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.