Ruotsi tunnusti: Lihapullat ovatkin peräisin Turkista – "Koko elämäni on ollut valetta"

Ruotsi mielletään usein lihapullien kotimaaksi, eikä vähiten Ikean takia. Ruotsin valtio on nyt tunnustanut virallisella Twitter-tilillään, että niiden resepti on alun perin tullut maahan Turkista. Asiasta ovat raportoineet monet maailman kärkimediat, muun muassa New York Times, BBC ja Guardian.

Twiitin mukaan kuningas Kaarle XII toi reseptin maahan 1700-luvun alkupuolella.

– Pysytään faktoissa!, twiitissä todetaan.

Asia juontaa juurensa Suureen Pohjan sotaan asti. Hävittyään Pultavan taistelun ja menetettyään armeijansa kuningas pakeni Ottomaanien valtakuntaan, nykyisen Turkin alueelle.

Turkista palatessaan Kaarle toi mukanaan reseptin lihapulliin, joiden makuun oli päässyt siellä olleessaan. Hän toi mukanaan Ruotsiin myös kaalikääryleet ja kahvin, Twitter-tilillä kerrotaan.

Maailmassa tunnetaan useita perinteisiä lihapullareseptejä, vanhimmat aasialaiset jopa noin vuodelta 200 eaa. Ikean ruotsalaiset lihapullat ovat kuitenkin ehkä ne tunnetuimmat.

Turkkilaisessa mediassa Ruotsin tunnustus on otettu ilolla vastaan. Myös sosiaalisessa mediassa asiaan on tartuttu humoristisella otteella.

– Koko elämäni on ollut valetta, kommentoi Örjan Johansson, joka parhaillaan päivittää Twitter-tiliä @sweden, jonka käyttäjä vaihtuu viikottain.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja