Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiöpäällikkö ylistää lappilaista ruokaa: Simppeli asia, jota moni suomalainen ei osaa edes arvostaa

8:29Lappi lautasella - Tero Mäntykangas
Julkaistu 10.12.2019 13:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Huomenta Suomessa vieraili tiistaina uunituoreen, lappilaista ruokaa ylistävän Kojamo-kirjan tekijät, Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas sekä valokuvaaja Sami Repo. 

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä, mikä lappilaisesta ruoasta tekee niin ainutlaatuista. Juontaja Tero Karhu tiedusteli Mäntykankaalta, mitä ruokaan liittyvää Lapissa on, jota emme osaa ehkä arvostaa tarpeeksi. Keittiöpäällikön mukaan erityisesti raaka-ainearkku eli raaka-aineiden valikoima ja laatu on Lapissa ihan mieletön. 

– Veikkaan, että se on yksi maailman parhaista, kun ilma on puhdasta – maailman puhtain ilma on Muonion seudulla. Lapissa on se mystisyys ja ne ihmiset siellä takana. On riekkoa, kaskinaurista ja tietysti poroa. Tummanpuhuvat maut ja mystisyys on se, mikä jättää taatusti makujäljen, Mäntykangas ylisti. 

"Kaikki mitä mie pohjosessa nään. Kaikki mitä mie Lapista haluan näyttää. Tehtiin täysverinen pohjosen kirja, joka on nähny niin Haltin huippua ko Rollon metsiäki. Kojamo on kaikkea sitä mitä mie oon oman kirjan osalta halunnu saaha aikaan", Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoo uunituoreesta Kojamo-ruokakirjastaan. 

Kirjassa vieraillaan paikallisten pientuottajien tiloilla, kalastetaan pohjoisen vesillä ja nautitaan Lapin luonnon antimista – niin visuaalisesti kuin ruoan näkökulmasta. 

Lapland Hotels -hotelliketjun keittiöpäällikkönä työskentelevä Mäntykangas kertoo, että lappilainen ruoka perustuu tulella tekemiseen. Se luo oman tunnelmansa myös ruokailutilanteeseen.

– Kun tulen ääressä syöt ruokaa, niin se maistuu aina vaan paremmalta. Siinä on joku ihme taika, että vaikka minkälaisessa hienossa tilassa syöt, niin sitten ku oot ja syöt keskellä ei mitään, hiljaisuudessa ilman ääniä, niin aijai, keittiöpäällikkö Mäntykangas fiilistelee.

Lappilaisen ruoan salaisuus piileekin Mäntykankaan mukaan ennen kaikkea aitoudessa. Mitään ei tarvitse teeskennellä, vaan kaikki on aitoa.

–  Meillä kaikilla on se tarina, siellä on ihminen takana ja välimatkat on pitkiä. Välillä on vähän kylmä ja nälkä, mutta ollaan sisukas kansa. Siinä on hyvä pohja.

Miten suomalainen ruoka uppoaa sitten Lapin turisteille? Miten esimerkiksi britit ja ranskalaiset eroavat japanilaisista turisteista? Katso Tero Mäntykankaan ja Sami Revon haastattelu videolta.

Lue myös: Sivumaku-ruokablogin ravintola-arvostelu Tero Mäntykankaan luotsaamasta Dabbal-ravintolasta Tampereella

Lisää aiheesta:

Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteilleKorona muutti suunnitelmat – maailmalla menestynyt huippukokki Toni Toivanen avaa yllättäen ravintolan Helsinkiin: "Luovuutta, iloa ja energiaa keskelle haasteellista syksyä"Edullista ja helppo valmistaa – Henri Alénilla on yksi ehdoton ruokasuosikki, jota sinunkin kannattaisi kokeilla: "Hemmetin hienon makuista"Huippukokki Henri Alén muistelee kaikkien aikojen erikoisinta luomaansa annosta: "Se oli kyllä aika eksoottinen"Lappilainen huippukokki muistuttaa tärkeästä säännöstä: Näin syntyy täydellinen poronkäristysKari Aihinen ja Pipsa Hurmerinta nimeävät ruoan, johon me kaikki sorrumme: ”Se on ihan suomalaisten perisynti”
RuokaLappiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • Eilen19:09
    Arkiruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"

  • Eilen16:40
    Oulu

    Haukiputaalaisen päiväkodin ruoassa ollut möykky osoittautuikin peltomyyräksi

  • Eilen10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • ke17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen