Keittiöpäällikkö ylistää lappilaista ruokaa: Simppeli asia, jota moni suomalainen ei osaa edes arvostaa

8:29 Lappi lautasella - Tero Mäntykangas

Huomenta Suomessa vieraili tiistaina uunituoreen, lappilaista ruokaa ylistävän Kojamo-kirjan tekijät, Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas sekä valokuvaaja Sami Repo. 

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä, mikä lappilaisesta ruoasta tekee niin ainutlaatuista. Juontaja Tero Karhu tiedusteli Mäntykankaalta, mitä ruokaan liittyvää Lapissa on, jota emme osaa ehkä arvostaa tarpeeksi. Keittiöpäällikön mukaan erityisesti raaka-ainearkku eli raaka-aineiden valikoima ja laatu on Lapissa ihan mieletön. 

– Veikkaan, että se on yksi maailman parhaista, kun ilma on puhdasta – maailman puhtain ilma on Muonion seudulla. Lapissa on se mystisyys ja ne ihmiset siellä takana. On riekkoa, kaskinaurista ja tietysti poroa. Tummanpuhuvat maut ja mystisyys on se, mikä jättää taatusti makujäljen, Mäntykangas ylisti. 

"Kaikki mitä mie pohjosessa nään. Kaikki mitä mie Lapista haluan näyttää. Tehtiin täysverinen pohjosen kirja, joka on nähny niin Haltin huippua ko Rollon metsiäki. Kojamo on kaikkea sitä mitä mie oon oman kirjan osalta halunnu saaha aikaan", Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoo uunituoreesta Kojamo-ruokakirjastaan. 

Kirjassa vieraillaan paikallisten pientuottajien tiloilla, kalastetaan pohjoisen vesillä ja nautitaan Lapin luonnon antimista – niin visuaalisesti kuin ruoan näkökulmasta. 

Lapland Hotels -hotelliketjun keittiöpäällikkönä työskentelevä Mäntykangas kertoo, että lappilainen ruoka perustuu tulella tekemiseen. Se luo oman tunnelmansa myös ruokailutilanteeseen.

– Kun tulen ääressä syöt ruokaa, niin se maistuu aina vaan paremmalta. Siinä on joku ihme taika, että vaikka minkälaisessa hienossa tilassa syöt, niin sitten ku oot ja syöt keskellä ei mitään, hiljaisuudessa ilman ääniä, niin aijai, keittiöpäällikkö Mäntykangas fiilistelee.

Lappilaisen ruoan salaisuus piileekin Mäntykankaan mukaan ennen kaikkea aitoudessa. Mitään ei tarvitse teeskennellä, vaan kaikki on aitoa.

–  Meillä kaikilla on se tarina, siellä on ihminen takana ja välimatkat on pitkiä. Välillä on vähän kylmä ja nälkä, mutta ollaan sisukas kansa. Siinä on hyvä pohja.

Miten suomalainen ruoka uppoaa sitten Lapin turisteille? Miten esimerkiksi britit ja ranskalaiset eroavat japanilaisista turisteista? Katso Tero Mäntykankaan ja Sami Revon haastattelu videolta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja