Huomenta Suomessa vieraili tiistaina uunituoreen, lappilaista ruokaa ylistävän Kojamo-kirjan tekijät, Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas sekä valokuvaaja Sami Repo.
Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi Huomenta Suomen lähetyksessä, mikä lappilaisesta ruoasta tekee niin ainutlaatuista. Juontaja Tero Karhu tiedusteli Mäntykankaalta, mitä ruokaan liittyvää Lapissa on, jota emme osaa ehkä arvostaa tarpeeksi. Keittiöpäällikön mukaan erityisesti raaka-ainearkku eli raaka-aineiden valikoima ja laatu on Lapissa ihan mieletön.
– Veikkaan, että se on yksi maailman parhaista, kun ilma on puhdasta – maailman puhtain ilma on Muonion seudulla. Lapissa on se mystisyys ja ne ihmiset siellä takana. On riekkoa, kaskinaurista ja tietysti poroa. Tummanpuhuvat maut ja mystisyys on se, mikä jättää taatusti makujäljen, Mäntykangas ylisti.
"Kaikki mitä mie pohjosessa nään. Kaikki mitä mie Lapista haluan näyttää. Tehtiin täysverinen pohjosen kirja, joka on nähny niin Haltin huippua ko Rollon metsiäki. Kojamo on kaikkea sitä mitä mie oon oman kirjan osalta halunnu saaha aikaan", Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoo uunituoreesta Kojamo-ruokakirjastaan.
Kirjassa vieraillaan paikallisten pientuottajien tiloilla, kalastetaan pohjoisen vesillä ja nautitaan Lapin luonnon antimista – niin visuaalisesti kuin ruoan näkökulmasta.
Lapland Hotels -hotelliketjun keittiöpäällikkönä työskentelevä Mäntykangas kertoo, että lappilainen ruoka perustuu tulella tekemiseen. Se luo oman tunnelmansa myös ruokailutilanteeseen.