Kaukana aidosta tuotteesta – miksi banaaniaromi ei maistu banaanilta?

banaanijäätelö
Banaanijäätelö saa usein makunsa aromista. Shutterstock

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi kaikki banaaninmakuiset tuotteet maistuvat samalta? Syy löytyy paljon käytetystä banaaniaromista.

Banaania sisältävien tuotteiden, kuten jäätelöiden ja rahkojen, kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin jos haluaa vältellä lisäaineita. Banaaniaromi on hyvin yleisesti käytetty, sillä se on tuoretta hedelmää edullisempi ja helppokäyttöisempi.

Keinotekoisen banaaniaromin huomaa helposti, sillä aromia sisältävien tuotteiden maku on usein imelä ja hieman pistävä. Osa keinotekoisista makeutusaineista maistuu hyvinkin luonnollisilta, mutta banaaniaromi on lähes poikkeuksetta kaukana alkuperäisestä tuotteesta. 

Selitys löytyy banaanilajikkeesta?

Miksi banaaniaromi ei maistu banaanilta? Yksi myytti kertoo, että banaaniaromi kehitettiin aikoinaan vanhasta banaanilajikkeesta nimeltä Gros Michel. Tämä banaanilajike alistui kuitenkin kasvitaudille, jonka seurauksena se hävitettiin täysin 1900-luvun aikana. Tuottajat siirtyivät viljelemään toista, paremmin taudin kestävää lajiketta nimeltä Cavendish.

Tämä lajike oli kestävämpi, mutta maultaan edeltäjäänsä miedomman ja makeamman makuinen. Banaaniaromin valmistusta jatkettiin kuitenkin pisteliään makuisesta Gros Michel lajikkeesta, vaikka kuluttajat olivat tottuneet uuden lajikkeen makuun.

Tämä on yksi selitys sille, miksi banaaniaromilla maustetut tuotteet eivät maistu yhtä hyviltä kuin syömämme hedelmät.

Hinta ja käytännöllisyys määräävät

Vaikka tämä myytti onkin yleisesti tunnettu, se ei ole ainoa selitys banaaniaromin ominaiselle maulle. Paljon totuudenmukaisempi selitys löytyy nimittäin elintarviketeollisuudesta.

Banaanin makua ja tuoksua voidaan matkia hyvinkin yksinkertaisesti, nimittäin isoamyyliasetaatti-yhdisteen avulla. Tätä yhdistettä käytetään yleisesti banaaniaromin valmistamiseen, sillä sen käyttö on monipuolista, mutta ennen kaikkea halpaa. Tällä samalla yhdisteellä voidaan saada aikaan myös päärynän makua. Edullisuus ja monikäyttöisyys ovat nostaneet yhdisteen elintarviketeollisuuden suosikiksi. 

Keinotekoiset aromit eivät pysty jäljittelemään aidon hedelmän kypsyyttä ja ruoanlaitossa vapautuvia aromeja. Tämän vuoksi banaaniaromi ei koskaan pysty täysin vastaamaan aitoa banaania. 

Lähde: BBC

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.