Mainos
Mainos

Ovat radioaktiivisia – ja 4 muuta erikoista faktaa banaaneista

Banaanit ovat monille tuttua välipalaa. Ihmiset esimerkiksi Yhdysvalloissa syövät keskimäärin 100 banaania vuodessa per henkilö. Tämä ei ole kuitenkaan mitään verrattuna Ugandaan, jossa banaania syödään vuodessa yli kymmenkertainen määrä verrattuna amerikkalaisten kuluttamaan määrään.

Grunge-sivusto listasi viisi hauskaa faktaa banaaneista. Tiesitkö näitä?

Banaanit ovat radioaktiivisia

Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia, joka on terveydelle hyväksi. Mutta tiesitkö, että osa tästä banaanin sisältämästä kaliumista on radioaktiivista? Ennen kuin huolestut, niin on hyvä tietää, että sinun täytyisi syödä yhdellä kertaa 10 miljoonaa banaania, jotta saisit tappavan annoksen säteilyä. Banaaneista on siis lähes mahdotonta saada haitallista määrää säteilyä.

Mehiläiset tulevat kiukkuisiksi banaanista

Banaanien sisältämä isopentyyliasetaatti on sama, jota löytyy myös mehiläisten feromoneista. Mehiläiset käyttävät feromoneja, eli hajuaineita kommunikoidessaan keskenään. Syy siihen, miksi mehiläiset tulevat banaanin hajusta vihaisiksi on se, että isopentyyliasetaatti on osa hyökkäysferonomia. Banaanin haju siis antaa mehiläisille käskyn hyökätä.

Tuoreissa banaaneissa kemikaali on vahvimmillaan. Mehiläisten lähellä on siis turvallisinta syödä vähän tummunutta banaania.

Banaani on juossut maratonin

Yleensä urheilijat syövät banaania saadakseen energiaa urheilusuoritukseen, mutta mitäpä, jos pukeutuisitkin banaaniksi maratonille? Guinness World Records pitää kirjaa niinkin hassusta asiasta kuin maaliin päässeistä banaaniasuun pukeutuneista maratonin juoksijoista. Tällä hetkellä ennätys kuuluu englantilaiselle Andrew Lawrencelle, joka juoksi Lontoon maratonin 2 tunnissa ja 47 minuutissa. Ja tietysti banaaniksi pukeutuneena!

Banaanit antavat kauniin hymyn

Banaanien sisältämän runsaan kaliumin ansiosta banaaneja voi käyttää valkaisemaan hampaita. Tätä varten tarvitset hieman vihreän banaanin. Aloita kuorimalla banaani. Koska myös banaanin kuori sisältää kaliumia, valkaisu tapahtuu irrottamalla kuoresta pieni palanen ja hankaamalla sillä hampaita muutama minuutti ennen hampaiden harjausta. Parin minuutin päästä voit pestä hampaat normaalisti. Toistettuasi tämän joka ilta hampaiden pitäisi kahden viikon päästä olla hohtavan valkoiset!

Banaanit ovat kaikki geneettisesti identtisiä

Lähes kaikki banaanit, joita länsimaissa syödään, ovat niin kutsuttuja Cavendish-banaaneja. Kun viljelijä haluaa kasvattaa uuden banaanipuun, hänen täytyy leikata osa jostakin toisesta puusta ja kasvattaa se uudestaan. Näin ollen siis näiden kahden puun hedelmät ovat geneettisesti täysin identtisiä.

Kaikkien banaanien ollessa toistensa klooneja niitä uhkaavat erilaiset sairaudet. Aikaisempi suosittu banaanilajike Gros Michel jouduttiin tuhoamaan kokonaan vuonna 1950 niihin iskeytyneen Panaman taudin vuoksi.

Lähde: Grunge 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja