Mainos
Mainos

Karu totuus suosikkimausteesta: Ei sittenkään niin terveellistä?

Kauniin sävyn ruoille ja juomille antava kurkuma on trendikäs kuvauksellisuutensa sekä oletettujen terveysvaikutuksiensa vuoksi. Mutta miten kurkuma oikeastaan vaikuttaa hyvinvointiimme?

Intian niemimaalta päivittäistavarakauppojemme maustehyllyille matkannutta kurkumaa on käytetty ruoanlaitossa jo tuhansien vuosien ajan. Aiemmin kurkuma oli tuttu lähinnä curry-ruoista, joista se on sittemmin levinnyt niin kahviin kuin kaurapuuroon.

Mausteella väitetään olevan virkistäviä sekä terveyttä edistäviä vaikutuksia, minkä lisäksi kurkumalla maustetun ruoan nauttimista on historian saatossa pidetty myös keinona hoitaa ihoa sekä nivelrikkoa. Oletetut terveysvaikutukset eivät lopu tähän, vaan kurkuman on sanottu auttavan niin virusten leviämisen taltuttamisessa kuin kognitiivisten kykyjen heikkenemisen ehkäisemisessä.

Litania terveyshyötyjä, edullinen hinta ja kaunis väri ovat saaneet monet ihastumaan kurkumaan, mutta onko suhteella tulevaisuutta?

Tiedemiehet suhtautuvat varauksella

Valitettavasti useimmat terveysväittämät eivät ole tieteellisesti vedenpitäviä. Suurinta osaa kurkuman oletetuista terveysvaikutuksista on testattu vain eläimillä. Monet eläimiin tehonneet lääkkeet, eivät ole toimineet ihmisillä, joten tieteellistä todistetta kurkuman toimivuudesta lääkkeenä ei vielä ole.

Ongelmista suurin on kurkuman imeytyminen – tai imeytymättömyys. Teoriassa monet yhdisteet voivat näyttää terveydellemme hyödyllisiltä, mutta käytännössä ne eivät pysty kiinnittymään taudinaiheuttajiin. Nature-tiedelehden artikkelissa kurkumaa kutsutaan "varoittavaksi esimerkiksi", johon tiedeyhteisön ponnisteluja on tuhlattu.

Tuoreen Journal of Medical Chemistyn julkaiseman katsauksen mukaan kurkuman väitettyjen terveyshyötyjen takana olevaa kurkumiinia on lähinnä tutkittu vain yhtenä ainesosana. Tällöin sillä on ollut varsin vähän oletettuja hyötyjä. Julkaisussa todetaan, että kurkumaa olisi seuraavaksi tarkasteltava laajemmassa yhteydessä sen kemikaalisen monimutkaisuuden vuoksi.

Kurkuma kaipaa kyytipoikaa?

Kurkumaa ei ole mitään syytä vältellä, mutta mikäli siitä haluaa kauniin värin ja hennon maun lisäksi irti terveysvaikutuksia, maustetta tulisi sekoitella muiden ainesosien kanssa.

Yleensä parhaat terveysvaikutukset ruoasta saadaan, kun terveellisiä ainesosia yhdistellään keskenään. Näin niistä tulee ikään kuin osiensa summa.

Kokeile esimerkiksi kaunista kurkuma-maitoa, jonka monet ihmiset ovat kokeneet auttaneen flunssaan, ärtyneen suolen oireyhtymään, väsymykseen ja iho-ongelmiin.

Tarvitset:

2,5 desilitraa valitsemaasi maitoa
ripauksen kardemummaa
pienen kanelitangon tai ripauksen kanelijauhetta
½ teelusikallisen kurkumaa
pyöräytyksen mustapippuria myllystä
½ teelusikallista kookosöljyä tai -voita (voit korvata myös maidolla, jossa on nelisen prosenttia rasvaa)
teelusikallisen hunajaa tai sokeria

Lämmitä maito hitaasti kardemumman ja kanelin kanssa. Vispilöi sekään kurkuma, pippuri ja kookosöljy. Keitä pienellä lämmöllä kahdeksan minuuttia ja valuta sekaan hunaja tai sokeri. Valuta juoma siivilän läpi kuppiin ja nauti.

Ota huomioon, etteivät ainesosat sekoitu täydellisesti keskenään, joten viimeinen kulaus saattaa olla melko jykevä.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja