Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karu totuus suosikkimausteesta: Ei sittenkään niin terveellistä?

Shutterstock
Julkaistu 07.09.2017 20:00

Valpuri Haapala

Kauniin sävyn ruoille ja juomille antava kurkuma on trendikäs kuvauksellisuutensa sekä oletettujen terveysvaikutuksiensa vuoksi. Mutta miten kurkuma oikeastaan vaikuttaa hyvinvointiimme?

Intian niemimaalta päivittäistavarakauppojemme maustehyllyille matkannutta kurkumaa on käytetty ruoanlaitossa jo tuhansien vuosien ajan. Aiemmin kurkuma oli tuttu lähinnä curry-ruoista, joista se on sittemmin levinnyt niin kahviin kuin kaurapuuroon.

Mausteella väitetään olevan virkistäviä sekä terveyttä edistäviä vaikutuksia, minkä lisäksi kurkumalla maustetun ruoan nauttimista on historian saatossa pidetty myös keinona hoitaa ihoa sekä nivelrikkoa. Oletetut terveysvaikutukset eivät lopu tähän, vaan kurkuman on sanottu auttavan niin virusten leviämisen taltuttamisessa kuin kognitiivisten kykyjen heikkenemisen ehkäisemisessä.

Litania terveyshyötyjä, edullinen hinta ja kaunis väri ovat saaneet monet ihastumaan kurkumaan, mutta onko suhteella tulevaisuutta?

Tiedemiehet suhtautuvat varauksella

Valitettavasti useimmat terveysväittämät eivät ole tieteellisesti vedenpitäviä. Suurinta osaa kurkuman oletetuista terveysvaikutuksista on testattu vain eläimillä. Monet eläimiin tehonneet lääkkeet, eivät ole toimineet ihmisillä, joten tieteellistä todistetta kurkuman toimivuudesta lääkkeenä ei vielä ole.

Ongelmista suurin on kurkuman imeytyminen – tai imeytymättömyys. Teoriassa monet yhdisteet voivat näyttää terveydellemme hyödyllisiltä, mutta käytännössä ne eivät pysty kiinnittymään taudinaiheuttajiin. Nature-tiedelehden artikkelissa kurkumaa kutsutaan "varoittavaksi esimerkiksi", johon tiedeyhteisön ponnisteluja on tuhlattu.

Tuoreen Journal of Medical Chemistyn julkaiseman katsauksen mukaan kurkuman väitettyjen terveyshyötyjen takana olevaa kurkumiinia on lähinnä tutkittu vain yhtenä ainesosana. Tällöin sillä on ollut varsin vähän oletettuja hyötyjä. Julkaisussa todetaan, että kurkumaa olisi seuraavaksi tarkasteltava laajemmassa yhteydessä sen kemikaalisen monimutkaisuuden vuoksi.

Kurkuma kaipaa kyytipoikaa?

kurkumamaito

Kurkumaa ei ole mitään syytä vältellä, mutta mikäli siitä haluaa kauniin värin ja hennon maun lisäksi irti terveysvaikutuksia, maustetta tulisi sekoitella muiden ainesosien kanssa.

Yleensä parhaat terveysvaikutukset ruoasta saadaan, kun terveellisiä ainesosia yhdistellään keskenään. Näin niistä tulee ikään kuin osiensa summa.

Kokeile esimerkiksi kaunista kurkuma-maitoa, jonka monet ihmiset ovat kokeneet auttaneen flunssaan, ärtyneen suolen oireyhtymään, väsymykseen ja iho-ongelmiin.

Tarvitset:

2,5 desilitraa valitsemaasi maitoa
ripauksen kardemummaa
pienen kanelitangon tai ripauksen kanelijauhetta
½ teelusikallisen kurkumaa
pyöräytyksen mustapippuria myllystä
½ teelusikallista kookosöljyä tai -voita (voit korvata myös maidolla, jossa on nelisen prosenttia rasvaa)
teelusikallisen hunajaa tai sokeria

Lämmitä maito hitaasti kardemumman ja kanelin kanssa. Vispilöi sekään kurkuma, pippuri ja kookosöljy. Keitä pienellä lämmöllä kahdeksan minuuttia ja valuta sekaan hunaja tai sokeri. Valuta juoma siivilän läpi kuppiin ja nauti.

Ota huomioon, etteivät ainesosat sekoitu täydellisesti keskenään, joten viimeinen kulaus saattaa olla melko jykevä.

Lähde: Metro UK, Nature, Journal of Medicinal Chemistry

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lisää yksi ainesosa kahviisi – piristää aineenvaihduntaa ja voi auttaa painonpudotuksessaAsiantuntijat perkaavat suosituimpia ruokatrendejä – eivät niin terveellisiä kuin ehkä luulit? Superjuoma, joka parantaa ruoansulatusta ja helpottaa oloa – tätä kannattaisi nauttia joka päivä Parantaa suoliston terveyttä ja auttaa laihtumaan! Toimittaja joi viikon ajan terveysvaikutuksistaan tunnettua hittijuomaa – näin käviSuperjuoma, joka saa rasvan palamaan ja estää flunssan – avaa jääkaappisi ja nauti vaikka hetiTätä maustetta kannattaa syödä – monipuoliset terveysvaikutukset
TerveysMausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Terveys
  • 6.10.13:46
    Mielenterveys

    Suora lähetys: Valtaosa suomalaisista saa diagnoosin mielenterveyden häiriöstä – mistä se johtuu?

  • 24.9.19:14
    Influenssa

    Suomen influenssarokotekattavuus jää selvästi alle EU:n tavoitetason – kuoleman riski kasvaa dramaattisesti yli 50-vuotiailla

  • 20.9.12:20
    Tiede

    Tekoäly loi elävän tappajaviruksen – "Tämä on seuraava askel"

  • 5.9.13:08
    Viiden jälkeen

    Matalapaineiset ylipainehappihoidot huolestuttavat viranomaisia – näin vastaa hyvinvointialan yrittäjä

  • 4.9.11:52
    Kim Jong-un

    DNA-vainoharhaa? Kim Jong-unin käskyläisillä vimmaista pyyhintää Putin-tapaamisen jälkeen