Kantarelli-kukkakaalirisotto tillillä

Sivumaku kantarelli-kukkakaalirisotto
Kantarelli-kukkakaalirisotto. MTV

Näitä kaapin sisällöistä loihdittuja ruokia, joista kehkeytyy jotain hienoa. Oli litra kantarelleja ja tähteeksi jäänyt, puolikas keitetty kukkakaali. Mietin, että risoton kermaisuutta voisi edesauttaa sileäksi surautettu kukkakaalipyree. Niinhän se teki.

Sienirisotot kuuluvat lempiruokiini. Paikallisilta torimyyjiltä ostin kantarelleja, koska näemmä en tule ehtimään minään sesonkina sienimetsään. Ehti mennä heinäkuun viimeiseen päivään, kun ehdin ekan kerran tänä kesänä kunnolla omaa puutarhaa ahkeroimaan. Ensi viikolla tulevat toimittaja ja kuvaaja tekemään puutarhasta juttua, mikä lisäsi painetta pitää viikon menot nollissa.

Valitsin risoton yrtiksi tillin, koska se toimii kantarellin kanssa hienosti ja hauskalla tavalla. Mielestäni paras yrtti kantarellin kylkeen on salvia, mutta se tekisi risotosta paljon syvemmän. Kesäpäivään sopi paremmin tilli. Miksei mukaan olis voinut heittää puutarhasta myös vähän oreganoa?

Lisää tilliä maun mukaan. Se toimii niin pienenä vivahteena kuin myös vahvana maun antajana tillifaneille.

PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit!

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Kantarelli-kukkakaalirisotto

4 hlölle

1/2 kukkakaali
2 dl risottoriisiä
1 litra kantarelleja
1 salottisipuli hienonnettuna (puolikas keltasipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 lasi kuivaa valkoviiniä
5-8 dl kanalientä
tilliä, hienonnettuna
50 g voita
2-3 rkl oliiviöljyä
70-100 g parmesaania raastettuna
suolaa
pippuria

Keitä aluksi kukkakaali kypsäksi.

Kukkakaalin kypsyessä pilko tuoreet herkkusienet. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää sienet kuivalle pannulle. Paista niistä kosteus pois. Kun vesi on haihtunut pannulta, laita sekaan nokare voita ja paista tatteja muutama minuutti kauniin ruskeiksi. Siirrä sivuun.

Surauta keitetty kukkakaali sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi. Pyöritä riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä. Vähennä lämpöä miedolle. Anna viinin kiehahtaa ja poreilla loppuun. Kippaa 1 dl kanalientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Laita mukaan tilliä (lisää tarpeen mukaan myöhemmin). Lisää aina välillä kauhallinen kukkakaalipyreetä ja niin, että laitat loppupuolella loputkin. Kun riisi alkaa lähestyä al dente -tasoa, lisää sekaan kantarellit ja anna lämmetä hetki. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Sopivan mehevä koostumus on lähempänä puuroa kuin muusia.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat