"Kananmunien syöminen on haitallisempaa terveydelle kuin tupakanpoltto" – vegaanin väite kuumensi tunteet, naista ryöpytetään somessa

kananmuna
Kananmunien sisältämä kolesteroli ei ole niin haitallista terveydelle kuin aiemmin on luultu. Shutterstock

Plant Based Barb -nimimerkkiä käyttävä vegaaninainen julisti Twitterissä kananmunien olevan terveydelle tupakkaakin haitallisempia. Somekansa ei aivan ole sulattanut naisen väitettä, kertoo brittilehti Mirror. 

Kananmunien terveellisyydestä on keskusteltu vuosikausia ja asiantuntijat ovat olleet erimielisiä siitä, kuinka haitallista niiden sisältämä kolesteroli todellisuudessa on terveydelle. Nykytiedon valossa terve ihminen voi syödä kananmunia turvallisin mielin. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston toukokuussa julkaisema tutkimus osoittaa, että ainakaan kohtuullisella kananmunan syömisellä ei ole yhteyttä kohonneeseen aivoinfarktiriskiin. 

Kanadalainen, Twitterissä Pland Based Barb -nimimerkkiä käyttävä vannoutunut vegaaninainen on kuitenkin aiheesta eri mieltä. Nainen julkaisi Twitterissä päätelmänsä kananmunien terveellisyydestä suhteessa tupakanpolttoon ja aiheutti pienimuotoisen somemyrskyn.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

– Yksi kananmuna on yhtäkuin viisi tupakkaa?! Munankeltuaiset ovat täynnä kolesterolia. Keskikokoinen kananmuna sisältää 186 milligrammaa kolesterolia, mikä tarkoittaa 62 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Kananmunien syöminen on haitallisempaa terveydellesi kuin tupakanpoltto! Vegaaninainen julisti Twitterissä. 

"Tämä on typerintä, mitä olen lukenut internetistä tänään"

Pian naisen julkaisuun alkoi tulvia kommentteja – ja harva allekirjoitti väitteen. Kommentteja on kertynyt jo yli 600. 

– Sen lisäksi, että et ymmärrä kahdenlaista olemassa olevaa kolesterolia, kananmunilla ja tupakalla ei myöskään ole MITÄÄN yhteistä. Voisin käyttää samaa harhaanjohtavaa päättelytaktiikkaa ja sanoa, että tupakka on 100-prosenttisesti kasviperäinen tuote. Näin ollen voisin sanoa, että kaikki kasviperäiset tuotteet ovat haitallisia ja tappavat sinut. Näetkö nyt, kuinka typerä väitteesi on? Twitter-käyttäjä huomauttaa.

– Tämä on typerintä, mitä olen lukenut internetistä tänään. Hattu pois päästä, Robert Ashley kommentoi. 

Vegaaninainen ei kuitenkaan tunnu välittävän saamastaan kritiikistä, vaan on jatkanut puheenaihetta useammalla twiitillä. 

– Jotkut eivät pysty kestämään totuutta. Tiedän, että sen totuuden myöntäminen sattuu, että tuet eläinten hyväksikäyttöä, Plant Based Barb kommentoi nauruhymiöiden kera. 

Nainen ei suostu uskomaan esimerkiksi Twitter-käyttäjien keskusteluun jakamia tieteellisiä artikkeleita, joissa kumotaan kananmunien kolesterolin haitallisuus.

Suomessa Duodecimin terveyskirjasto selventää, miksi kananmunien sisältämä kolesteroli ei ole terveelle ihmiselle ongelma: Koska solujen rakentama kolesteroli vaikuttaa veren kolesterolipitoisuuteen enemmän kuin ravinnosta saatu, ei kolesterolin saanti ruoasta vaikuta mainittavasti veren kolesteroliin suurimmalla osalla ihmisistä.

Yhdysvalloissa ravinnon kolesterolista on kuitenkin tehty suuri numero ja sen saannille on esitetty tiukka rajoitus, alle 300 milligrammaa päivässä. Tämä ohje on Suomessakin omaksuttu sydänpotilaiden ruokavaliosuosituksiin. 

Lähde: Mirror

***

Tekeekö mieli kananmunaa? Testaa ikisuosikki, kananmunakastike:

0:51

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja