Juotko yleensä suodatinkahvia? Tämä valmistustapa mullistaa aamukahvisi – varma kesähitti

3:53 Miten kahvia maistellaan oikein? Kahviasiantuntija näyttää

Kahvivalmistajat vinkkaavat kesäisen vaihtoehdon perinteiselle suodatinkahville. Oletko itse jo kokeillut kylmäuutetun kahvin valmistamista?

Videolla: Paulig Barista Instituten kouluttaja Jori Korhonen kertoo, miten kahvia maistellaan oikein.

Kuumilla kesäkeleillä ei välttämättä maistu se perinteinen suodatinkahvi lämpimänä juotuna. Kahvivalmistaja Paulig suositteleekin kokeilemaan vaihtoehtona kylmäuutettua kahvia, joka on ollut jo pitkään hitti maailmalla

Kylmäuutettu kahvi valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä vähintään 8–12 tuntia. Jääkahvista kylmäuutettu kahvi eroaa juuri valmistustavaltaan. Jääkahvi valmistetaan jäillä viilentämällä kuumasta kahvijuomasta. 

Jääkahvi = kahvi, joka valmistetaan jäillä viilentämällä kuumasta kahvijuomasta

Kylmäuutettu eli cold brew -kahvi = kahvi, joka valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä vähintään 8 tuntia

– Kesähelteiden aikana kylmäuutettu kahvi on oiva valinta. Kylmäuutettu kahvi valmistuu kätevästi yön aikana jääkaapissa ja on aamulla heti valmis nautittavaksi, kertoo Paulig Barista Instituten kouluttaja Jori Korhonen

Korhonen muistuttaa, että kylmäuutetun kahvin kanssa mielikuvituksen voi päästää valloilleen. Kylmäuutettu kahvi sopii niin maidon, sitruunalimonaadin, inkiväärioluen kuin kookosvedenkin kera. Lisäksi sitä voi hyödyntää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Tee hieman vahvempi kahviuute

Kahvipalvelu Slurpilta muistutetaan, että kylmäuutetun ja perinteisen kahvin maussa ja kemiallisessa koostumuksessa on eroja, koska kahvi ei joudu prosessin aikana kosketuksiin kuuman veden kanssa.

– Kylmäuutettu kahvi sisältää perinteistä kahvia vähemmän kofeiinia ja happoja, ja on usein vähemmän kitkerää. Kannattaa ottaa huomioon, että kylmäuutettu kahvi sekoitetaan usein tarjottaessa maitoon tai veteen, joten siitä kannattaa uuttaa hieman vahvempaa, Slurpilta kerrotaan.

Kylmäuutetun kahvin voi tehdä joko vaalea- tai tummapaahtoisesta kahvista. Paulig suosittelee tummapaahtoista, kun taas Slurpilta sanotaan, että kylmäuutetussa kahvissa vaaleapaahtoisen kahvin marjaiset ja hedelmäiset maut pääsevät oikeuksiinsa. Testaa siis itse, kumpi on enemmän omaan makuusi.

Kylmäuutettu kahvi

Tämä kylmäuutetun kahvin ohje on peräisin Kaffa Roastery -kahvipaahtimolta.

120 g kahvia (suodatinjauhatus tai vähän hienompi) 
1 l kylmää vettä
Astia
 (kaikki pressopannusta kattilaan käy)

Veden ja kahvin suhde pysyy samana, esim 60 g kahvia ja 1/2 litraa vettä. Voit siis tehdä tarpeen mukaan pienemmän/suuremman määrän. 

Ohje:

 1. Mittaa kahvi ja vesi. Jauha kahvi tarvittaessa. 
 2. Laita kahvi ja vesi haudutusastiaan. 
 3. Sekoita huolellisesti, jotta siihen ei jää ilmakuplia.
 4. Sulje astia kannella tai kelmulla uuttumisen ajaksi, jottei siihen tartu muita makuja tai pääse tippumaan mitään sinne kuulumatonta.
 5. Jätä seos uuttuumaan jääkaappiiin vähintään 12 tunniksi,
 6. Kun kahvi on uuttunut, purut suodatetaan pois. Jos käytät pressopannua, niin paina mäntä alas ja kahvi on valmista juotavaksi. Jos et omista pressopannua (tai haluat tehdä kahvista kirkkaampaa), kaada seos ensiksi tiheän siivilän läpi, jonka jälkeen voit käyttää suodattamiseen harsokangasta/ohutta puuvillaliinaa tai paperisuodatinta. Huomiothan, että paperisuodatin voi mennä helposti tukkoon ja saatat tarvita useamman kuin yhden filtterin. Voit myös suodattaa kahvin laittamalla harsokankaan siivilän ympärille.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja