Juo näin monta kupillista kahvia päivässä ja sydämesi kiittää – samat terveyshyödyt myös toisesta suosikkijuomasta

Juo neljä kupillista vahvaa kahvia päivässä ja sydämesi kiittää, kehottaa tuore tutkimus.

Katso videolta, miten kahvi päätyy tehtaalta kuppiin. 

Vuosien ajan tutkijat ympäri maailmaa ovat yhdistäneet kahvin juomisen parempaan sydänterveyteen. Lisäksi kahvilla on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia myös Alzheimerin taudin ja masennusriskin pienenemiseen. 

Vaikka näyttöä kahvin terveysvaikutuksista on olemassa, saksalainen tutkijaryhmä on vihdoin selvittänyt, miksi näin on.

Vihreällä teellä samankaltaisia terveysvaikutuksia

Tiistaina Journal PLOS Biology -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan mahdollinen syy kahvin aiheuttamiin terveyshyötyihin liittyy siihen, miten verisuonet ja veren solut reagoivat kofeiiniin.

Tutkimuksen mukaan sopiva kofeiiniannos saattaa parantaa verisuonten sisältämien solujen toimintaa, mikä puolestaan edesauttaa sydäntä toimimaan toivotulla tavalla.

Sydämen kannalta sopivaksi kofeiinimääräksi paljastui tutkijoiden mukaan määrä, joka saadaan neljästä kupillisesta vahvaa espressoa. 

Kaikille niille, joille kahvi ei maistu, tutkijoilla on hyviä uutisia. Vihreän teen sisältämän kofeiinin uskotaan nimittäin edistävän sydämen terveyttä samaan tapaan kuin kahvin.

Kahvi ei korvaa terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa

Toinen tutkimusta johtanut molekyylibiologi Joachim Altschmied toivoo, että tämän uuden tutkimustiedon valossa vanha neuvo siitä, että sydänvaivoista kärsivät eivät saisi juoda kahvia, heitettäisiin romukoppaan. Miehen mukaan noin neljää espressoa vastaavan kofeiinimäärän päivittäinen nauttiminen voisi auttaa vähentämään sydänkohtauksen riskiä ja edesauttaa sydänkohtauksesta toipuvia paranemaan.

Vaikka kahvin positiivisista vaikutukista on olemassa vahvaa näyttöä, tutkija kuitenkin muistuttaa, että kahvi ei ole ihmelääke.

–  Se ei korvaa muita asioita. Jatka urheilua, terveellistä syömistä ja lisää kahvi osaksi ruokavaliotasi, Altschmied toteaa Business Insider -sivuston haastattelussa.

Vaikka kahvi tekee tutkitusti hyvää sydämelle, sen kanssa ei missään nimessä kannata liioitella. Liialliset kahvimäärät voivat nimittäin nopeuttaa sydämen sykettä ja aiheuttaa muita terveysongelmia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja