Joulun suosikkikakku vegaanisena – katso ohjeet herkullisen glögikakun valmistukseen
Glögikakku on joulun suosikkileivonnainen, jonka voi valmistaa vähällä vaivalla myös vegaaneille sopivaksi.
Vegaanisen glögikakun hyydyttämiseen käytetään vegegel-tuotetta, joka on vegaaninen vaihtoehto liivatteelle. Ennen leipomista kannattaa kuitenkin muistaa, että liivatelehtien ja vegegelin käyttö eroavat hieman toisistaan.
– Liivatemassa jähmettyy hitaasti, joten se kaadetaan monesti täytteen sekaan tai kakun päälle hieman jäähtyneenä. Vegegel pitää puolestaan sekoittaa joukkoon kuumana, Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Liisa Westerberg kertoo.
Kiilletä valmistettaessa tulee varmistaa, että kakun pinta on viilentynyt riittävästi.
– Pinta, mihin kiille kaadetaan, pitää olla kylmä. Vegegeliä käytetään kuumana, ja jos kuuma kiille kaadetaan vähänkin lämpimälle kakkupinnalle, se ei jähmety heti, vaan sulattaa tiensä reunoilta läpi kakusta, Westerberg toteaa.
Artikkelin alusta löytyvältä videolta voit katsoa ohjeet vegaanisen omena-glögikakun valmistukseen. Seuraavassa videossa näytetään, kuinka kakun kiille oikein valmistuu.
Vegaaninen omena-glögikakku
Pohja:
150 g vegaanisia piparkakkuja
60 g maidotonta margariinia
Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kaurakermaa
300 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vanilla extractia
1 tl kanelia
2 dl omenasosetta
1 dl glögiä (vaaleaa tai tummaa)
2 pss vegegeliä (Dr Oetker)
Koristelu:
2 dl glögiä
1 pss vegegeliä
½ dl glögitiivistettä
luomu koristerakeita
Pingota leivinpaperi noin 20 cm:n irtopohjavuokaan. Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Murskaa piparkakut hienoksi rouheeksi. Sulata margariini ja sekoita piparkakkumuruun. Painele seos tiiviisti vuokaan ja laita hetkeksi jääkaappiin.
KOKEILE MYÖS: Näyttävä joulupallokakku hurmaa kaikki – näin kakun koristelu sujuu kuin ammattilaiselta
Vatkaa kaurakerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuotejuustovalmiste, sokeri, vanilja, kaneli ja puolet omenasoseesta yhteen. Mittaa kattilaan loput omenasoseesta, glögi ja 2 pussia vegegeliä. Kuumenna seos kiehuvaksi. Kaada kiehuva seos heti tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Kääntele joukkoon kaurakerma ja kaada täyte heti pohjan päälle. Laita kakku pakastimeen noin 15 minuutiksi.
Mittaa kiillettä varten 1½ glögiä ja 1 pussi vegegeliä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä, lisää joukkoon glögitiiviste ja kaada heti kylmän kakun päälle. Anna asettua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Viimeistele kakku juuri ennen tarjoilua koristerakeilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan