Jouluruokia miettiessä ainoa vegaaninen vaihtoehto tuntuu olevan rosolli – ilman kermavaahtoa. Todellisuudessa vaihtoehtoja kuitenkin riittää.
Vegaanin joulupöydän kunkku on kasvissyöjille perinteinen seitan- tai tofukinkku.
– Itse suosin usein seitania, sillä minua ei haittaa, vaikka kasvisversio näyttäisi kinkulta. Vaihtoehtoja kinkulle ovat myös esimerkiksi linssi- tai pähkinämureke, sanoo kokki ja Vegaaniliiton ruokavastaava Petja Viitanen.
Joulupöydän kala-antimet hän korvaa tofulla.
– Teen savutofutahnaa, joka on samantyyppistä kuin savukala. Se sopii esimerkiksi leivän tai karjalanpiirakoiden kanssa, Viitanen vinkkaa.
Tahnaan tulee savutofun lisäksi makeuttamatonta kasvikermaa, silputtua ruohosipulia, hienonnettua tilliä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
– Savutofutahnaa voi tuunata myös sitruunalla tai piparjuurella, mutta se on tosi hyvää sellaisenaankin, Viitanen sanoo.
Mikäli mäti maistuu, siitä on saatavilla merilevästä valmistettu vegaaniversio, Cavi-Art.
Laatikot vegaanisiksi maitoa vaihtamalla
Kasvimaidot ja -kermat sopivat mainiosti myös joulun perinteisiin laatikoihin. Kauramaito on sinällään makeaa ja sopii hyvin myös makeaan vivahtaviin joululaatikoihin. Soijatuotteista Viitanen suosittelee kuitenkin valitsemaan makeuttamattoman vaihtoehdon.
