Joulun herkut taipuvat helposti vegaanisiksi – kalaruoalle yllättävä korvaaja

savutofutahna
Savutofutahnan maku muistuttaa savulohta. Kuvituskuva. Shutterstock

Jouluruokia miettiessä ainoa vegaaninen vaihtoehto tuntuu olevan rosolli – ilman kermavaahtoa. Todellisuudessa vaihtoehtoja kuitenkin riittää.

Vegaanin joulupöydän kunkku on kasvissyöjille perinteinen seitan- tai tofukinkku.

– Itse suosin usein seitania, sillä minua ei haittaa, vaikka kasvisversio näyttäisi kinkulta. Vaihtoehtoja kinkulle ovat myös esimerkiksi linssi- tai pähkinämureke, sanoo kokki ja Vegaaniliiton ruokavastaava Petja Viitanen.

Joulupöydän kala-antimet hän korvaa tofulla. 

– Teen savutofutahnaa, joka on samantyyppistä kuin savukala. Se sopii esimerkiksi leivän tai karjalanpiirakoiden kanssa, Viitanen vinkkaa.

Tahnaan tulee savutofun lisäksi makeuttamatonta kasvikermaa, silputtua ruohosipulia, hienonnettua tilliä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

– Savutofutahnaa voi tuunata myös sitruunalla tai piparjuurella, mutta se on tosi hyvää sellaisenaankin, Viitanen sanoo.

Mikäli mäti maistuu, siitä on saatavilla merilevästä valmistettu vegaaniversio, Cavi-Art.

Laatikot vegaanisiksi maitoa vaihtamalla

Kasvimaidot ja -kermat sopivat mainiosti myös joulun perinteisiin laatikoihin. Kauramaito on sinällään makeaa ja sopii hyvin myös makeaan vivahtaviin joululaatikoihin. Soijatuotteista Viitanen suosittelee kuitenkin valitsemaan makeuttamattoman vaihtoehdon.

– Kyllähän se lehmänmaidon korvaaminen kasviperäisellä varmaan vähän makuun vaikuttaa. Itse olen kuitenkin pidemmän linjan vegaani, joten olen tottunut siihen makuun.

Valmislaatikoiden ystäville kaupan hyllyltä löytyy ainakin vegaanista lanttu-, bataatti- ja punajuurilaatikkoa. Myös laatikoihin passelisti sopivat juuressoseet ovat tavallisesti vegaanisia.

Joulun leivonnaisia niin kaupasta kuin kotikeittiöstä

Myös joulun makeat herkut ovat muokattavissa vegaanisiksi. Kaupasta löytyy vegaanista piparkakkutaikinaa ja joulutorttuihin voi käyttää voitaikinan sijasta vegaanista lehtitaikinaa.

– Piparitaikinan voi tehdä myös itse. Siitä tulee jouluinen tuoksu. Reseptissä voi ja maito korvataan kasvimargariinilla- sekä maidolla, kertoo Viitanen.

Jos leipominen ei innosta, esimerkiksi Annas-brändin piparit ovat vegaanisia.

Vegaanin makeahampaan kolotusta hillitsemään sopivat myös esimerkiksi monet tummat suklaat, Marianne-karkit, Wiener-nougat ja Vihreät kuulat.

Sekasyöjien reaktiot vaihtelevat

Viitanen sanoo, että vegaaniset jouluruoat maistuvat sekasyöjille vaihtelevasti.

– Esimerkiksi kaveripiirissäni kaikki syövät mielellään vegaanisia ruokia, olivat he sitten vegaaneja tai eivät. Sisarusten ja vanhempien kohdalla asia riippuu lähinnä siitä, ovatko he nirsoja vai eivät, naurahtaa Viitanen.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!