Jo kolmella annoksella mullistavia vaikutuksia – kiistellyistä ruoka-aineista uutta tietoa

leipä
Shutterstock

Kolme viipaletta täysjyväleipää päivässä voi pienentää riskiä kuolla sydänsairauksiin jopa neljänneksellä, kertoo tuore, Harvardin yliopiston tutkimus.

Pienikin määrä täysjyväpastaa, tummaa riisiä tai muuta täysjyvätuotetta päivittäin nautittuna auttaa ehkäisemään ennenaikaisia kuolemia. Vaikka täysjyvätuotteissa voi olla sokeria ja suolaa, on sitä usein vähemmän kuin vaaleassa leivässä, riisissä tai prosessoiduissa muroissa.

Täysjyväviljassa ovat mukana kaikki jyvän osat kuori ja alkio mukaan lukien. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja, proteiinia sekä vitamiineja, jotka edesauttavat ruoansulatusta ja painonhallintaa sekä ehkäisevät sydänsairauksia.

Tutkimuksessaan Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat 800 000 henkilön ruokatottumuksia. Tutkijat havaitsivat, että jokainen 16 gramman annos täysjyvätuotteita pienensi riskiä kuolla sydänsairauksiin yhdeksällä prosentilla. Syöpäkuoleman riski pieneni viidellä prosentilla ja riski kuolla muihin pitkäaikaissairauksiin seitsemällä prosentilla.

Jo kolmella leipäviipaleella merkittäviä vaikutuksia

16 grammaa täysjyvätuotteita vastaa esimerkiksi leipäviipaletta. Täysjyväleivällä tarkoitetaan leipää, jonka valmistuksessa käytetystä viljasta vähintään 50 prosenttia on täysjyväviljaa. 

Aikuiset, jotka söivät täysjyvätuotteita kolme annosta eli 48 grammaa päivässä, olivat 25 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla sydänsairauksiin, 14 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla syöpään ja 20 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla muihin luonnollisiin syihin. 

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet tästä tulisi olla täysjyvää. Annos tarkoittaa yhtä desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja