8:18

Jättitutkimus vahvistaa limujen ja mehujen karun vaikutuksen: Sairastumisriski kasvaa, jos toimit näin

Runsaasti sokeria sisältävät juomat suurentavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen riippumatta siitä onko juomassa sokeria luonnostaan vai lisättynä.

Miten diabeteksen voi ennaltaehkäistä elintavoilla? Asiantuntija kertoo yllä olevalla videolla. 

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan riskit suurentuvat, kun juomien kulutus kasvaa vuosien varrella. Jos päivittäistä sokerijuominen kulutusta lisäsi noin desilitralla, sairastumisriski suureni 16 prosenttia neljän vuoden aikana. Suuremmat lisäykset suurensivat riskiä enemmän, tutkijat kirjoittavat.

Riskin kannalta ei ollut väliä joiko lisättyä sokeria sisältäviä virvoitusjuomia vai mehuja, joissa oli vain hedelmän tai marjojen luonnollisesti sisältämiä sokereita.

Sokerijuomien korvaaminen vedellä, teellä tai kahvilla johti sairastumisriskin pienentymiseen, mutta keinotekoisesti makeutetuilla virvoitusjuomilla ei ollut samanlaista vaikutusta.

Yhdysvaltalaistulokset vahvistavat jo valmiiksi runsasta näyttöä sokerijuomien kulutuksen ja diabetesriskin yhteydestä. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä tai mahdollisista elintapojen ja ruokavalion muutoksista.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu kolmen aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä yli 190 000 miehen ja naisen 22–26-vuotisista seurantatiedoista. Osallistujat vastasivat ruokavaliota koskeviin kysymyksiin neljän vuoden välein.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja