Jääkaappiin vai ei? Moni säilyttää bataattia aivan väärin

Näin valmistuu Harri Syrjäsen bataatti-chili-suklaakeitto 0:59 Näin valmistuu Harri Syrjäsen bataatti-chili-suklaakeitto
KATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuu Harri Syrjäsen bataatti-chili-suklaakeitto.

Makeasta bataatista valmistat monenlaisia ruokia. Muistathan myös säilyttää juureskasvia oikein kotonasi.

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla suosittujen veriappelsiinien sesongista. Helmikuun sesonkikasvisten joukkoon kuuluvat makeiden appelisiinien lisäksi myös muun muassa bataatit. 

Tämä makea juures ei englanninkielisestä sweet potato -nimestään huolimatta ole sukua perunalle. Ruoanlaitossa bataattia käytetään kuitenkin usein perunan tavoin ja siitä voi valmistaa esimerkiksi herkullisia bataattiranskalaisia. 

Tiesitkö? Vaikka bataatti ei olekaan perunalle sukua, se tuli Eurooppaan Etelä-Amerikasta samalla kyydillä Kolumbuksen matkassa.

Bataatti sopii myös esimerkiksi pataruokiin, uunissa paahdettavaksi sekä tärkkelyspitoisuutensa vuoksi sosekeittoihin. Joulupöydässä bataattilaatikko on noussut suosituksi ruokalajiksi muiden perinteisten laatikoiden rinnalle.

Bataatissa on hieman enemmän kuituja, antioksidantteja sekä A-vitamiinia kuin perunassa.

Älä säilytä bataattia jääkaapissa

Missä sinä säilytät bataatteja, kun ostat niitä kaupasta? Satokausikalenteri muistuttaa sivuillaan, että yleinen virhe kotioloissa on säilyttää tätä makeaa juuresta jääkaapissa. Bataatti ei kestä alle 10 asteen lämpötilaa, vaan säilyy parhaiten 12–16 asteessa. Bataatti viihtyy siis esimerkiksi viileäkaapissa.

– Yleensä kasviksia ostaessa koko ei kompensoi makua, mutta tämän kasviksen kohdalla kannattaa valita mahdollisimman suuria mukuloita, Satokausikalenterin sivuilla vinkataan. 

Martat muistuttavat, että bataattia voi myös pakastaa esikeittämisen jälkeen. Kuorittua bataattia keitetään kiehuvassa vedessä noin viiden minuutin ajan, jonka jälkeen se jäähdytetään ja pakastetaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!