Itse tehty piparitaikina: Pomminvarma ja perinteinen ohje, jolla et voi epäonnistua

0:55 Koukuttavat piparipalat – näin valmistat joulun helpoimman jälkkärin

Vaikka moni luottaa joulupiparipuuhissaan kaupan pakastetaikinaan, piparitaikina on yllättävän helppo valmistaa myös itse. Tässä perinteisen piparkakkutaikinan ohje.

Yllä olevalla videolla ohje herkullisiin piparipaloihin. 

Piparitaikina kannattaa tehdä jo leipomista edeltävänä päivänä, jotta maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

Rasvan valinta vaikuttaa makuun ja siihen onko taikina laktoositon vai ei. Munattoman taikinasta saat korvaamalla kananmunat appelsiinimehulla. 

Perinteiset piparkakut

2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
300 g voita tai margariinia
1 ps piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2 kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1 dl (laktoositonta) kermaa
2–3 tl soodaa
11–12 dl vehnäjauhoja

  1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.
  2. Laita piparitaikina jääkaappiin jähmettymään. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinasta haluamillasi muoteilla piparkakkuja pellille leivinpaperin päälle.
  3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min paksuudesta riippuen.

Resepti: Myllyn Paras

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja