Italia kieltämässä keinolihan suojellakseen "luonnollista ruokaa" – labralihasta jopa 60 000 euron sakot

Maistuuko 3D-printattu kasvipohjainen liha samalta kuin aito liha? Testasimme! 12:46 Maistuuko 3D-printattu kasvipohjainen liha samalta kuin aito liha? Testasimme!
KATSO MYÖS VIDEO: Testissä 3D-printattu kasvipohjainen liha: Maistuuko samalta kuin aito liha?

Italiassa kaavaillaan nyt keinolihakieltoa jättisakkojen uhalla.

Italian oikeistohallitus on ilmaissut tukensa lakiesitykselle, joka kieltäisi laboratoriossa tuotetun lihan ja muut synteettiset elintarvikkeet. BBC:n mukaan lain tarkoituksena on vaalia italialaista ruokaperinnettä ja suojella kansalaisten terveyttä.

Jos lakiesitys menee läpi, keinolihakiellon rikkominen voisi johtaa jopa 60 000 euron sakkoihin. Lakiesitystä on puoltanut muun muassa Italian maatalousministeri Francesco Lollobrigida. Maanviljelijöiden etua ajavat järjestöt ovat ehdotuksesta luonnollisesti mielissään.

Eläinoikeusjärjestöille lakiesitys on puolestaan kova kolaus, sillä labralihaa on pidetty muun muassa keinona suojella ympäristöä hiilidioksidipäästöiltä.

Pyrkimys suojella "luonnollista ruokaa"

BBC:n mukaan maatalouden lobbarit ovat keränneet viime kuukausien aikana puoli miljoonaa allekirjoitusta, joissa vaaditaan luonnollisen ruoan suojelua synteettiseltä ruoalta. Tukensa aloitteelle on antanut muun muassa pääministeri Giorgia Meloni.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tempaus "italialaisen ruoan suojelemiseksi", sillä maa kielsi vastikään hyönteisiä sisältävien jauhojen käytön pizzoissa ja pastoissa. Viranomaiset ovat perustelleet päätöstä ja tuoretta lakiesitystä muun muassa aidon Välimeren ruokavalion vaalimisella.

– Laboratoriotuotteet eivät takaa laatua, hyvinvointia ja italialaisen ruoka- ja viinikulttuurin sekä niiden perinteen suojelua, joihin oma perinteemme linkittyy, maatalousministeri Lollobrigida totesi.

EU-tason päätös kaataisi Italian suunnitelmat

BBC:n mukaan lakiesitys kieltää kaikenlaiset synteettiset, eläinten soluista tuotetut ruoat ja koskee myös esimerkiksi laboratoriossa tuotettua kalaa tai synteettistä maitoa.

Toistaiseksi synteettisille elintarvikkeille ei ole vielä saatu EU-tason hyväksyntää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on kuitenkin tehnyt selväksi, että solupohjaista maataloutta, kuten laboratoriossa viljeltyä lihaa "voidaan pitää lupaavana ja innovatiivisena ratkaisuna terveelliseen ja ympäristöystävälliseen ruokajärjestelmään".

Jos EU:lta tulee hyväksyntä, Italia ei käytännössä pystyisi vastustamaan EU:ssa tuotetun synteettisen lihan myyntiä tavaroiden ja palveluiden vapaan liikkuvuuden vuoksi.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat