Hyvästi mikrolötkö karjalanpiirakka! Simppeli kikka sai suomalaisten leuat loksahtamaan – palaute yllätti paahtajan: "Minulla on ollut käsitys, että kaikki tekevät niin"

karjalanpiirakka karjalanpiirakat riisipiirakat
Ei enää lötköjä riisipiirakoita! Oletko sinä lämmittänyt karjalanpiirakoita leivänpaahtimessa? MTV

Tiesitkö, että karjalanpiirakat voi lämmittää myös leivänpaahtimessa? Tämä simppeli, mutta monelle täysin tuntematon valmistustapa aiheutti kiivaan keskustelun suositussa Facebook-ryhmässä. 

Kaikki alkoi siitä, kun Saalas Ruokangas jakoi mokiin keskittyvään Ei mennyt niin kuin Strömsössä -Facebook-ryhmään kuvan karjalanpiirakoistaan, jotka oli valmistanut leivänpaahtimessa. Tällä kertaa piirakoiden valmistaminen ei ollut mennyt aivan putkeen, sillä niiden täytteet olivat syystä tai toisesta valahtaneet piirakoista ulos. 

– Kyseessä oli sulhaspiirakka ja se täyte on haperompaa kuin karjalanpiirakassa, niin sinänsä kai loogista...mutta ei mulle ole kyllä sulhaspiirakoidenkaan kanssa noin ennen käynyt, Ruokangas kertoo mönkään menneestä piirakkatapauksesta.


Karjalanpiirakoiden lämmittäminen leivänpaahtimessa jakoi mielipiteet

Ihmisten huomio kiinnittyi kuitenkin ryhmässä johonkin muuhun kuin itse karjalanpiirakoihin. Moni nimittän ihmetteli, miksi Ruokangas oli valmistanut karjalanpiirakat leivänpaahtimessa. Tämä simppeli valmistuskikka näytti tulevan useammalle täytenä yllätyksenä. Alkoi kiivas väittely siitä, saako karjalanpiirakoita lämmittää paahtimessa, vai onko se jopa paloturvallisuusriski. 

– Älä ikinä valmista karjalanpiirakoita paahtimessa, ryhmässä kauhisteltiin. 

Ruokangas itse ei ollut uskoa kuvastaan syntynyttä keskustelua, sillä karjalanpiirakoiden paahtaminen on hänelle arkipäivää. 

– Kieltämättä yllätyin (keskustelusta)! Itse olen ihan lapsesta saakka niin tehnyt, eli kotoa opittua. Minulla on ollut se käsitys että kaikki tekevät niin, Ruokangas naurahtaa. 

Paikalle riensi kuitenkin myös piirakoiden paahtamisen puolustelijoita. Monet kertoivat lämmittäneensä karjalanpiirakat jo pitkään leivänpaahtimessa, sillä tällä valmistusmenetelmällä piirakoista tulee mukavan rapsakoita, eikä lötköjä, kuten esimerkisi mikrossa. Osa kertoi jopa kääntävänsä paahtimen kyljelleen karjalanpiirakoita valmistaessa.

– Paahtamalla saa parhaat piirakat, ryhmässä puolusteltiin.

Saako karjalanpiirakoita lämmittää paahtimessa?

Onko karjalanpiirakoiden lämmittäminen leivänpaahtimessa sitten oikeasti "luvallista"? Ainakin monen elintarvikevalmistajan riisipiirakkapaketissa neuvotaan valmistusohjeissakin paahtaminen yhtenä mahdollisuutena.

– Poista piirakat pakkauksesta ja lämmitä: Leivänpaahtimessa hetki , Mikroaaltouunissa (750 W) noin 1 minuutin, Uunissa 200 °C:ssa noin 5 minuuttia, esimerkiksi Saarioisten riisipiirakkapaketissa neuvotaan.

Jopa pakasteena myytävät karjalanpiirakat voi paahtaa uunissa tai mikrossa sulattamisen sijaan.

– Voit myös sulattaa ja lämmittää jäisen piirakan leivänpaahtimessa tai 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, Myllyn Parhaan Vierasvara -pakastekarjalanpiirakkapussissa vinkataan.

 

***

Katso 3-vuotiaan Jaanan huikea taidonnäyte: Näin hän rypyttää karjalanpiirakoita:

0:37

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja