Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyödynnätkö jo tätä Suomen metsien superfoodia? Poimi talteen syksyinen resepti: ”Kaavit todennäköisesti kulhon tyhjäksi”

Julkaistu 29.09.2018 09:32

MTV LIFESTYLE

Yleensä koivuissa kasvava pakuri maustaa syys- ja talvisesongin herkun, mustajuuren kanssa tarjoiltavaa majoneesia.

VIDEO: Käsittele sienet oikein keräämisen jälkeen.

Pakurikääpä on Suomen metsissä kasvava superfood, jota on hyödynnetty jo vuosisatoja, vaikkei sen terveysvaikutuksista ole toistaiseksi kliinistä näyttöä. Pakurin väitetään esimerkiksi auttavan erilaisten autoimmuunisairauksien hoidossa sekä ehkäisevän jopa syöpää.

Kuulostaa kummalliselta, mutta toimii

Sami Tallberg kirjoittaa Villisienikeittokirjassaan, että pakurin maku on uutettuna kaakaopapua ja kahvia muistuttava, sekä maanläheinen. Pakuria ei siis syödä sellaisenaan, vaan sitä liotetaan tai keitetään ja ainoastaan neste käytetään.

Pakurikääpää voi löytää tuohen ja puun (yleensä koivun) välistä, jonne se muodostaa mustaa pahkamaista, nystymäistä, hiilenmustaa kasvannaista – eli pakuria.

Tallberg kertoo kirjassaan, että vaikka pakurimajoneesi saattaa kuulostaa hieman kummalliselta, sitä kerran maistettuasi kaavit todennäköisesti koko kulhon tyhjäksi.

mustajuuri
Mustajuuri on sesongissa syksyllä ja talvella.Shutterstock

Mustajuuria ja pakurimajoneesia

Mustajuuret:

12 mustajuurta, huolellisesti pestyinä ja kuorittuna
5 dl kasvislientä
1 dl viiniä (esimerkiksi kuiva valkoviini tai samppanja)
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl saksanpähkinäöljyä

Majoneesi:

3 keltuaista
50 g Dijon-sinappia
25 ml valkoviinietikka
5 dl auringonkukkaöljyä
1,5 dl oliiviöljyä
2 rkl vettä
½ sitruunan mehu
ripaus merisuolaa
10 kääntöä mustapippurin myllystä

Pakurimajoneesi:

3 dl majoneesia
pakuriuutetta maun mukaan
1 rkl ruohosipulia, heinonnettuna

pakuri uute tee kahviPakuria ei käytetä sellaisenaan, vaan se uutetaan nesteeksi.Shutterstock

Leikkaa mustajuuret kolmeen osaan vinottain, kannat poistettuna. Keitä kypsäksi liemessä viinin kera suht kovalla lämmöllä niin, että liemi redusoituu kypsennyksen aikana. Lisää lopuksi pähkinäöljy.

Sekoita majoneesiainekset öljyjä lukuun ottamatta yleiskoneessa vispilällä vatkaten muutaman minuutin ajan. Lisää auringonkukkaöljy nauhana ja lopuksi oliiviöljy nauhana. Lisää joukkoon vesi, sitruunan mehu, merisuola sekä mustapippuri.

Jos haluat pakurimajoneesia, lisää makusi mukaan instant-pakurijauhetta. Nosta majoneesi dippikippoihin ja ripottele päälle ruohosipulia.

Nosta mustajuuret lautasille ja tarjoa majoneesin kanssa.

Lähde: Sami Tallberg, Villisienikeittokirja, Readme.fi 2018

Lisää aiheesta:

Paprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellallaRaparperirisotto – lempeän kirpsakka sesonkiherkkuKuhaa "romesco" ja mantelinen oliivihöystöAppelsiininen hirvipata piparjuurimykyilläKana vindaloo - poppaa intialaistaJoulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
SienisatoSuperfoodSyksyMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienisato
  • 18.08.202412:38
    Sienet

    Sienisato on jäämässä etelässä ja pohjoisessa tavallista niukemmaksi – kantarelleja riittää

  • 19.07.202418:23
    Sienet

    Tämä tiedetään syksyn sienisadosta nyt

  • 16.04.202414:27
    Luonto ja eläimet

    Marjojen ja sienten poiminnasta saatu tulo romahti – ulkomaisten poimijoiden määrä puolittui

  • 08.10.202212:19
    Sienet

    "Suomen rantakaistaleella heikoin sienisyksy mitä olen koskaan nähnyt" – asiantuntija kertoo, mihin tänä syksynä kannattaa sienikorin kanssa suunnata

  • 19.09.202121:25
    Luonto ja eläimet

    Tunnistatko tappavan myrkyllisen kavalakärpässienen, joka on levinnyt Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena? "Sienten kanssa ei parane leikkiä"