Hyödynnätkö jo tätä edullista kotimaista herkkua? Parasta pienenä: "Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti”

shutterstock_1125397385
Shutterstock

Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa kesäkurpitsaa saa loppukesästä kotimaisena ja vieläpä hyvin edulliseen hintaan. Nappaa vinkit monipuolisen herkun hyödyntämiseen.

Kesäkurpitsa on kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on kiinteänä ja pienenä, korkeintaan puolikiloisena. 

– Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

Kesäkurpitsan muuntautuvuus on hyvä uutinen niille kotipuutarhureille, joille runsas sato aiheuttaa päänvaivaa.

Keittiön kameleontti

Kesäkurpitsa on todella keittiön kameleontti. Se sopii kypsennettäviin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja paistoksiin. Kesäkurpitsaa voi myös grillata, gratinoida uunissa tai käyttää soseena perunan sijaan.

Kesäkurpitsanauhoista voi valmistaa terveellisen ja kevyen pastan korvikkeen. Pieniä kesäkurpitsoja voi syödä myös raakana, esimerkiksi salaattien joukkoon raastettuna tai viipaloituna.

Monipuolinen kesäkurpitsa taipuu lisäksi leivontaan. Sillä voi mehevöittää leipä- tai kakkutaikinaa ja tuoda makua suolaisiin piirakoihin ja leivonnaisiin.

Vaikka ylikasvaneena kesäkurpitsan kuori kovettuu, ei suuriakaan kesäkurpitsoja kannata roskiin heittää, sillä niistä saa hyviä säilykkeitä tai chutneytä.

Kesäkurpitsaa pitää säilyttää 8–12 plusasteen lämpötilassa, mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä. Sitä voi myös kuivattaa tai pakastaa. 

– Lyhytaikaiseen pakastukseen sopii kuutiot tai raaste sellaisenaan. Pidempiaikaiseen ja varsinkin keitto tai pata-ainekseksi pakastusta varten palat kannattaa paahtaa pannulla tai kiehauttaa soseeksi, Suontausta neuvoo.

***

1:22

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja