Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyödynnätkö jo tätä edullista kotimaista herkkua? Parasta pienenä: "Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti”

Shutterstock
Julkaistu 16.08.2020 18:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa kesäkurpitsaa saa loppukesästä kotimaisena ja vieläpä hyvin edulliseen hintaan. Nappaa vinkit monipuolisen herkun hyödyntämiseen.

Kesäkurpitsa on kurkkukasvi, josta löytyy erivärisiä ja -muotoisia lajikkeita. Parhaimmillaan kesäkurpitsa on kiinteänä ja pienenä, korkeintaan puolikiloisena. 

– Jos kesäkurpitsa pääsee kasvamaan isoksi, sen kuori kovettuu, mutta ylikasvaneetkin on helppo hyödyntää. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

Kesäkurpitsan muuntautuvuus on hyvä uutinen niille kotipuutarhureille, joille runsas sato aiheuttaa päänvaivaa.

Keittiön kameleontti

Kesäkurpitsa on todella keittiön kameleontti. Se sopii kypsennettäviin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja paistoksiin. Kesäkurpitsaa voi myös grillata, gratinoida uunissa tai käyttää soseena perunan sijaan.

Kesäkurpitsanauhoista voi valmistaa terveellisen ja kevyen pastan korvikkeen. Pieniä kesäkurpitsoja voi syödä myös raakana, esimerkiksi salaattien joukkoon raastettuna tai viipaloituna.

Monipuolinen kesäkurpitsa taipuu lisäksi leivontaan. Sillä voi mehevöittää leipä- tai kakkutaikinaa ja tuoda makua suolaisiin piirakoihin ja leivonnaisiin.

Vaikka ylikasvaneena kesäkurpitsan kuori kovettuu, ei suuriakaan kesäkurpitsoja kannata roskiin heittää, sillä niistä saa hyviä säilykkeitä tai chutneytä.

Kesäkurpitsaa pitää säilyttää 8–12 plusasteen lämpötilassa, mieluummin liian lämpimässä kuin liian kylmässä. Sitä voi myös kuivattaa tai pakastaa. 

– Lyhytaikaiseen pakastukseen sopii kuutiot tai raaste sellaisenaan. Pidempiaikaiseen ja varsinkin keitto tai pata-ainekseksi pakastusta varten palat kannattaa paahtaa pannulla tai kiehauttaa soseeksi, Suontausta neuvoo.

Lue myös: Neljän raaka-aineen ihme – Sadun helppo pihviresepti villitsee: "Voisin syödä ne suoraan pannulta, niin koukuttavia ne ovat"

***

1:22Näin grillaat sipulista täydellisen lisukkeen

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Lisää aiheesta:

Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriinAlle kahden euron kilohinta! Ostoskoriin kannattaa nyt napata fantastinen raaka-aineEdullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt käyttää – tekee lihamurekkeestakin parempaa: "Keittiön kameleontti"Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"
VihanneksetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli